Britanski Telegraf: Sedam razloga da posetite Beograd

22. Avgust 2018
Britanski Telegraf: Sedam razloga da posetite Beograd

Beograd je pravo rešenje za turiste koji traže alternativu precenjenim destinacijama i gradovima koji su na udaru hordi turista, piše londonski „Telegraf“.

Britanski list ističe sedam ključnih razloga zbog kojih treba na vikend otići u Beograd – evropski grad sa najboljim odnosom cene i kvaliteta.

Prvi se odnosi na finansijsku isplativost jer, kako se objašnjava Britancima, pristup atrakcijama i karte za javni prevoz koštaju manje od pet funti, a jeftini su i hrana i piće.

Kao drugi razlog, pod nazivom „Dve reke po ceni jedne“, navodi se da je Beograd smešten na ušću Save u Dunav što je za mnoge jedna od ključnih gradskih znamenitosti koja ujedno deli stari od Novog Beograda.

U Beogradu se nalazi Hram Svetog Save – najveći pravoslavni hram na svetu što se navodi kao treći razlog za posetu srpskoj prestonici.

Na četvrtom mestu Telegraf navodi „tradicionalne ćevapčiće koji se ne smeju propustiti“.

Jedna od atrakcija je i tvrđava Kalemegdan smeštena u velikom parku. List zatim opisuje i prugu Beograd-Bar koja povezuje srpsku prestonicu i najveću crnogorsku luku navodeći da putovanje preko brda, planina i jezera pruža jedinstven doživljaj.

Kao sedmi razlog navodi se mešavina arhitekture gde se mogu videti i neboderi iz komunističke ere, ali i Zemun i Skadarlija, boemska četvrt u starom gradu sa šarmom u stilu Monmartra.

„Mlada populacija grada čini noćni život legendarnim, a kafići, barovi i restorani su uvek toliko živi da ćete se možda zapitati kako se ovde uopšte završi ikakav posao. Idite u Beograd sada pre nego što ga otkriju i svi ostali“, zaključuje britanski Telegraf.

Poredeći troškove vikend putovanja u evropskim destinacijama poput Venecije, Barselone i Berlina, kao i gradova u usponu poput Antverpena, Tuluza i Beograda, studija britanskog Post ofis travel manija (Post Office Travel Money) otkriva da evropski, kako se navodi, manje poznati gradovi ne samo da su dobri za izbegavanje gužve, već da koštaju upola manje od destinacija na listi evropskih vodećih destinacija.

Studija je istraživala troškove potrošačke korpe 10 tipičnih turističkih proizvoda, uključujući cenu piva, vina, kafe, gaziranih pića, a uključila je tri obroka dnevno, kartu za prevoz, smeštaj za dve noći u hotelu sa tri zvezdice, transfer sa i do aerodroma, kao i ulaznice za vodeće gradske istorijske atrakcije, muzeje, galerije.

Prema toj analizi, Porto je za trećinu jeftiniji od portugalske prestonice Lisabona, Verona je atraktivna zamena za Veneciju, a vikend u Bratislavi jeftiniji je 44 odsto od 48 sati provedenih u Beču.

Od ukupno 36 gradova poređenih u istraživanju, ukupni troškovi za vikend u Beogradu su najniži.

„U istočnoj Evropi ima nekoliko istorijskih prestonica – na čelu sa Beogradom, Bukureštom i Bratislavom koji mogu da pariraju Krakovu, Pragu i Budimpešti kako po ceni tako i po znamenitostima“, kaže Endrju Braun, portparol Post ofis travel manija.

Novinar Telegrafa Tom Rauli navodi da pojedini Britanci još misle o srpskoj prestonici kao problematičnoj, jer se neki sećaju ratova devedesetih i NATO bombardovanja zbog čega više vole da ga se klone, dok druge odbijaju njegovi ne uvek lepi prizori.

Ipak, kako dodaje, iza gradske četvrti iz sovjetske ere pronaći ćete fascinantni, živahni grad sa iznenađujuće atraktivnim pešačkim ulicama u centru i izvesnim šarmom duž obala reka Dunava i Save

„Više od 40 vojnih invazija obojilo je gradsku arhitekturu i ofarbalo njegovu istoriju krvlju, ali grad je ponovo oživeo bogatom umetničkom i kulturnom scenom“, kaže Rauli.

Izvor: Tanjug

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...