Britanija obeležava 400 godina od smrti Vilijama Šekspira

14. Januar 2016
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Ove godine se navršava 400 godina od smrti najpoznatijeg pisca i dramaturga Vilijama Šekspira, autora najizvođenijih pozorišnih komada na svetu. Ova važna godišnjica će biti obeležena u Velikoj Britaniji, ali i širom sveta, brojnim interpretacijama Šekspirovih dela, stotinama predavanja, recitala, međunarodnih akademskih konferencija, filmova, koncerata, opera i izložbi.

Uprkos velikoj slavi koju je uživao, sačuvano je jako malo svedočanstava o Šekspirovom životu i vremenu u kom je živeo. Većina njegovih dela ne bi preživela da njegovi prijatelji glumci nisu sakupili sve drame, nacrte i zapise koje je napisao, i objavili ih 1623. godine u zbirci “Prvi folio”.

Većina originalnih kopija ove važne zbirke, uključujući one koje pripadaju Nacionalnoj biblioteci u Londonu i Bodlejanskoj biblioteci i kopiju koja je nedavno otkrivena u Parizu, biće izložene i predstavljene javnosti. Jedna od kopija ove zbirke koja se čuva u Biblioteci Folger Šekspir u Vašingtonu, započela je pre dva dana turneju kroz svih 50 država u SAD. Biblioteka Folger Šekspir poseduje najveću kolekciju zbirke „Prvi folio“ na svetu koja se čuva u specijalnim uslovima.

Pozoriše Globe u Londonu koje je Šekspir zajedno sa svojom trupom izgradio na južnoj obali Temze, ubrzo će završiti svoju prvu svetsku turneju i vratiti se u London 23. aprila kako bi obeležili ovu godišnjicu specijalnim projekcijama Šekspirovih komada. Iako je trenutni direktor pozorišta Dominik Dromgul nedavno izjavio da je Šekspir “pravi Londonjanin”, njegov rodni grad Stratford na Ejvonu insistira da je ovo grad koji ga je stvorio i edukovao. Ovaj grad će tokom 2016. godine proslaviti život i delo Vilijema Šekspira kroz niz projekata koje organizuje „Fond Šekspirovog rodnog mesta".

Kako ističe Pol Edmondson iz ovog fonda, iako je Šekspir otišao u London u potrazi za slavom i bogatstvom, Statford je ostao važan deo njegovog života. Šekspir je pred kraj života kupio jednu od najboljih kuća u ovom gradu i u njoj proveo poslednje tri godine života. Edmondson veruje da su upravo u ovoj kući napisane neki od njegovih poslednjih komada.

Iako ovu kuću predstavljaju “draguljom proslave 400. godišnjice”, ona je srušena još 1759. godine. Tadašnji vlasnik imanja je posekao i dud pod kojim je Šekspir stvarao zbog velikog broja turista koji su se skupljali u njegovom dvorištu. Ova parcela sada pripada “Fondu Šekspirovog rodnog mesta”, a petogodišnji arheološki projekat je nedavno otkrio ostatke Šekspirove kuhinje u delimično preživelim podrumima kuće. Cela lokacija će biti izložena uoči ove važne godišnjice za označenim temeljima i restauriranom baštom.

Izvor: Breakfast

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...