Bogat program manifestacije "Muzeji za 10"

08. Maj 2018
Bogat program manifestacije 'Muzeji za 10'

Manifestacija “Muzeji za 10” ove godine biće održana od 14. do 20. maja, u 46 gradova Srbije. Pored stalnih postavki, biće organizovani koncerti, izložbe i predavanja, najavio je Slavko Spasić, predsednik organizacionog odbora manifestacije. U više od 80 muzeja ulaz će biti besplatan, a programi će biti organizovani na više od 120 lokacija.

Zgrada Muzeja Jugoslavije je u rekonstrukciji, te je prema rečima Mome Cvijovića, muzejskog savetnika, svakom od beogradskih muzeja ponuđen vredan eksponat  koji bi mogao biti deo njihovih kolekcija.

- Za Muzej Vuka i Dositeja, mi u fondu imamo tri pisma iz 1833. godine između Vuka Karadžića i Isidora Stojanovića, rektora Beogradskog liceja. Vuk u svom pismu šalje 15 primeraka časopisa “Danica” i moli Isidora da ih razdeli. Vuk se žali da i oni koji su pretplaćeni te časopise retko čitaju. Posebna zanimljivost je predmet koji dajemo kolegama iz Muzeja savremene umetnosti. Decenijama je kružila anegdota da Tito nije voleo tu zgradu, a mi smo u našem fondu našli fotografiju muzeja u izgradnji, koju je napravio Tito na krstarenju brodom sa indonežanskim predsednikom Sukarnom. Za Muzej primenjene umetnosti imamo takođe poklon, predivnu posudu od srebra koju su Titu poklonili Ričard Barton i Elizabet Tejlor - rekao je Moma Stojanović.

Manifestaciji se prvi put ove godine pridružila i Luka Novi Sad.

- Ideja je da pokušamo da približimo Luku građanima Novog Sada koji misle da je to samo pristanište na Dunavu gde staju brodovi, a kompletan kompleks od 25 hektara ne poznaju. U jednom starom lučkom skladištu izložićemo starovremenske automobile, motocikle, stare radne mašine, a jedan deo izložbe posvetićemo popularnom "spačeku" koji ove godine proslavlja 70 godina od početka proizvodnje. Predviđeno je i da se u subotu, 19. maja, na gradskom trgu okupe vozači iz Mađarske, Rumunije, Bugarske, Hrvatske i naši iz Novog Sada i da promotivnom vožnjom po Novom Sadu animiraju i privuku publiku u što većem broju - rekao je Dragan Panjković iz marketinga Luke.

Za dane manifestacije “Muzeji za 10”, Muzej savremene umetnosti je pripremio program „Šetnja kroz sekvence“ u okviru kojeg svakoga dana od 17 časova mladi istoričari i teoretičari umetnosti šetaju sa publikom kroz izložbu i razgovaraju o pojavama, pravcima, pojedincima i delima umetnosti 20. i 21. veka.

Posle kraćeg prekida, nastavlja sa radom i MSU Bioskop četvrtkom u Sali „Miodrag B. Protić“. U četvrtak, 17. maja, u 18 časova biće prikazan film Želimira Žilnika „Stara škola kapitalizma“ iz 2008. godine.

Manifestaciji se pridružio i Prirodnjački centar iz Svilajnca koji će organizovati brojne radionice za najmlađe, koji su najčešći posetioci ove ustanove.

Muzej rudarstva Senjski rudnik učestvovaće sa centralnom temom “Četa za spasavanje rudnika Rembas - heroji bez mane i straha”. Publici će biti predstavljena služba za spasavanje ovog rudnika koja je učestvovala u svim nedaćama koje su se dešavale na prostorima bivše Jugoslavije. Svakog dana tokom manifestacije biće održavani različiti programi.

Narodni muzej Leskovac proslaviće 70 godina od osnivanja, a pored redovnih sadržaja, pripremio je izložbu “Ratni put moravske divizije” u okviru obeležavanja 100 godina od Prvog svetskog rata. Po rečima Mire Ninošević, iz Narodnog muzeja Leskovac, pored ratnih operacija vojnika Moravske divizije, akcenat je na svakodnevnom životu vojnika na frontu, koju prate i edukativne radionice. Takođe, biće održani i festival etnološkog i arheološkog filma i niz predavanja. 

Manifestacija će trajati od 14. do 20. maja, a biće obeležena i tri značajna datuma: Međunarodni dan muzeja, Evropska noć muzeja i Nacionalna nedelja muzeja.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
TOB-u uručena nagrada za najbolju turističku organizaciju
02. Decembar 2022
Na svečanosti jedne od najvećih konferencija u oblasti turizma Uzakrota Travel Summit koja je...
Turizam
Memić: Država nastavlja intenzivna ulaganja u turističku infrastrukturu
01. Decembar 2022
Ministar turizma i omladine Husein Memić izjavio je juče da će država i naredne godine...
Turizam
U Parizu predstavljena kandidatura Beograda za Expo 2027
29. Novembar 2022
Na 171. Generalnoj skupštini Međunarodnog biroa za izložbe (BIE) u Parizu juče je...
Turizam
Medicinska tehnologija za brži ulaz u avion
25. Novembar 2022
Putnici na minhenskom aerodromu mogu da očekuju mnogo brži prolaz kroz kontrolu ručnog...