Bivši logori – turistički potencijal Srbije

13. Maj 2015

Možda zvuči morbidno, ali da zgrade bivših logora i zatvora mogu biti turistički potencijal Srbije, potvrđuju sve popularnije ture u svetu koje podrazumevaju obilazak nacističkih logora i njihove unutrašnjosti. U zgradama bivših zatvora otvaraju se hoteli i restorani koji su upravo zbog burne prošlosti popularni. Portal gost.rs otkriva gde se sve u Srbiji nalaze slični lokaliteti.

Logor Zrenjanin

Zrenjanin je jedan od gradova u kome možete obići bivši koncentracioni logor, u kome su mnogi rodoljubi poginuli, a dosta njih je baš iz tog mesta deportovano u razne logore u Evropi. Pre nego što je napravljen logor, za te svrhe korišćene su prostorije okružnog zatvora. Stari mlin u blizini pravoslavnog groblja je kasnije odabran da bude logor i služio je toj nameni u periodu 1942 – 1944 godine. Podaci govore da je na tom mestu stradalo više hiljada ljudi a logor je bio centralni te vrste u Banatu. Zgrada bivšeg logora obeležena je spomen pločom i od kraja rata služi kao skladišni prostor.

Logor Pančevo

U Pančevu se takođe nalazi zgrada bivšeg sabirnog logora za Jevereje. U ovoj zgradi su sakupljani banatski Jeverji i mnogi od njih su pogubljeni. Skandal je izbio pre nekoliko godina kada je u toj zgradi otvorena picerija kao mesto za zabavu i okupljanje. Zgrada je obeležena u smisalu da postoji tabla na kojoj stoje podaci o tome čemu je služio taj objekat tokom Drugog svetskog rata i ne zna se kako je došlo do toga da tu neko otvori piceriju. U noći između 14. i 15. avgusta 1941. godine dogodilo se najveće stradanje Jevreja u južnom Banatu, kada su pohapšeni i dovedeni upravo u sabirni logor u Pančevu. Posle 15. avgusta u Banatu skoro da više nije bilo Jevreja, osim malobrojnih, koji su uspeli da se sakriju, i 43 žene iz mešovitih brakova.

Logor Niš

Jedan od najautentičnijih bivših logora je muzej u Nišu koji je bio nemački koncentracioni logor u periodu 1941 – 1944 godine. Koncentracioni logor Crveni krst ili Lager Niš je bio lociran u industrijskoj zoni Niša, a pre nego što su ga Nemci okupirali služio je kao vojni magacin. Ovo je bio kompleks od više zgrada i prostorija u kojima su bile smešteni centralni deo zatvora, stražarske kućice, pomoćne prostorije i naravno samice. Na samicama u potkrovlju i dalje su očuvane poruke bivših logoraša koje se uglavnom odnose na odlazak nekih od njih u logore u Evropi. Ovaj logor poznat je i po begu 105 zatvorenika 12. februara 1942. godine. U odmazdi posle bekstva, za 11 poginulih nemačkih vojnika, streljano je 1.100 rodoljuba. Organizovano bekstvo logoraša bio je jedinstveni događaj u porobljenoj Evropi. Kroz ovaj logor prošlo je oko 30.000 ljudi, od kojih je oko 10.000 ubijeno. To su uglavnom bili članovi Pokreta otpora, Jevreji, Romi i Srbi. Zgrade logora sačuvale su autentični izgled, obeležene su spomen – obeležjima i pretvorene u memorijalni muzej „12. februar" 1967. godine. Kompleks nekadašnjeg koncentracionog logora „Crveni krst" u Nišu utvrđen je za spomenik kulture od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju.

U Nišu se takođe nalazi i zgrada koja je služila kao zatvor specijalne policije. Zatvor je oformljen tokom nemačke okupacije u kući jevrejskog trgovca Danila Mevoraha. Nemci su 1942. godine streljali sve članove te porodice, njih 16, a kuću su dali na korišćenje odeljenju Specijalne policije iz Beograda. Kuća je tada prepravljena od soba su napravljene kancelarije – ćelije, a od velikog prostora u podrumu zatvor. Ovaj zatvor je konstatno bio pun, pogotovo u periodu 1943 – 1944 godine. Posle oslobođenja kuća je ponovo korišćena kao stambeni objekat. A od 1988. godine taj objekat je pod zaštitom države kao kulturno dobro.

Izvor: gost.rs Autor: Gordana Ivković

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Prvi
11. Decembar 2019
Ljubitelji selfi fotografija dobili su svoju malu oazu. Danas se otvara prvi "Selfi...
Turizam
Herceg Novi: Bogat muzički program za novogodišnje praznike
11. Decembar 2019
Herceg Novi priprema zabavani zanimljiv više dnevni muzički program sa bogatim pratećim...
Turizam
Nova mobilna aplikacija za obilazak Beogradske tvrđave
11. Decembar 2019
Turistička organizacija Srbije predstavila je novu mobilnu aplikaciju Oroundo, namenjenu...
Turizam
Dve nagrade za Srbiju iz Kine
10. Decembar 2019
Vodeći kineski turistički magazin – Voyage proglasio je Srbiju za destinaciju sa...