Biciklistički atlas za 460 gradova sveta

20. April 2017
Foto: Buchberger / Gewista
Foto: Buchberger / Gewista

Informatičari sa Bečkog univerziteta nedavno su napravili tzv. „globalni bike sharing atlas“ koji preslikava aktuelnu citybike-mrežu i predstavlja model mobilnosti u više od 460 svetskih gradova.

Od Vankuvera, Sijetla, San Franciska, Njujorka, Rio de Žaneira, Istanbula, Tajpeja, Melburna i Oklanda – više od 460 gradova i 21.000 pojedinačnih stanica nalaze se u novoosmišljenom „bike sharing atlasu“. Informacije o slobodnim mestima, popunjenim stanicama i sl. se aktuelizuju svakih 15 minuta.

Atlas su napravila tri informatičara sa Bečkog univerziteta a polazna tačka bila je činjenica da su svi podaci o citybike-mrežama javni.

- Naš cilj je da „Open Data“ učinimo dostupnim svim ljudima. Trenutno su te informacije sakrivene u kompleksnim tabelama i bazama podataka. Mi smo se fokusirali na interaktivnu vizuelizaciju da bismo te informacije učinili vidljivim - objašnjava jedan od kreatora atlasa.

Uz informacije o trenutnom stanju na biciklističkim stanicama, „bike sharing atlas“ nudi i mogućnost da se pomoću planera putovanja pronađe sledeća slobodna stanica. Istovremeno algoritam izračunava najbrži put do cilja.

„Bike sharing atlas“ je koristan kako biciklistima, tako i sociolozima za sprovođenje raznih istraživanja, ali i u svrhu prostornog planiranja, a svi internet-korisnici mogu se atlasom služiti besplatno i bez prijavljivanja OVDE.
 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...