Besplatna šetnja i predavanje o nasleđu Petrovaradinske tvrđave

26. Septembar 2019
Besplatna šetnja i predavanje o nasleđu Petrovaradinske tvrđave

U subotu 28. septembra sa početkom u 11 časova u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave obeležiće se Evropski dan tvrđava. Drugu godinu zaredom Evropska federacija utvrđenih gradova (EFFORT) iz Brisela organizuje Evropski dan tvrđava koji se obeležava širom Evrope tokom meseca septembra u cilju njihovog prezentovanja široj publici.

Ovom događaju se ponovo priključuje i Udruženje građana „Scenatoria“ koje će biti domaćin predavanja o Petrovaradinu tokom 19. veka.

Uz predavanje i šetnju kroz Podgrađe sociolog Ilija Galonja upoznaće nas o Petrovaradinu viđenom u pismima britanskog putopisca DŽona Palgrejv Simpsona iz sredine 19. veka i zapisima Franca Šamsa pisca „Istorije Srema i Petrovaradina“ sa početka 19. veka.

Program počinje u 11 časova, 28. septembra 2019. Okupljanje je kod restorana „Aqua Doria“ a obilazak Podgrađa i predavanje je besplatno.

Čućemo priče o životu unutar Utvrđenog grada. Uživaćemo u pogledu i osetiti miris Dunava u ranu jesen. Ne propustite drugi Evropski dan tvrđava i šetnju posvećenu kulturnom nasleđu Petrovaradinske tvrđave.

Događaj realizuje Udruženje Scenatoria, neprofitna organizacija civilnog društva, koja se bavi umetnošću, arhitekturom i kulturom, čiji su članovi okupljeni oko zajedničkih ideja i ciljeva sa željom da promovišu vrednosti i značaj graditeljskog nasleđa kroz izvođačke umetnosti i kulturu.

Izvor: RTV

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Avio-kompanija u kojoj patike postaju deo uniforme
26. April 2024
Počev od 6. maja, holandski avio-prevoznik KLM Royal Dutch Airlines dozvoljava svojim...
Turizam
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...