Beograd prvi sprovodi Zakon o ulaganjima - Rekonstrukcija "Sava centra" koštaće 25 miliona evra

27. Oktobar 2015

Beograd biće prvi grad u Srbiji koji će početi da primenjuje Zakon o ulaganjima, a jedan od prvih projekata koji će biti sproveden biće rekonstrukcija Sava centra, izjavio je zamenik šefa kabineta gradonačelnika Beograda za investicije i infrastrukturu Dragutin Nenezić. 

Nenezić je naveo da će rekonstrukcija Sava Centra, projekat čija će vrednost biti oko 25 miliona evra, Beograd učiniti najvećim kongresnim centrom u širem regionu. 

Govoreći o Zakonu o ulaganjima, Nenezić je na EIAT investicionom forumu u Palati Srbija rekao da će investitori kao i do sada biti upućeni na Kabinet gradonačelnika kao "one stop shop", s tim da će u okviru kabineta biti formirana posebna jedinica za podršku ulaganjima. 

"Ono što je novina je da će se u skladu sa Zakonom ulaganjima preko te jedinice izdavati sva dokumentacija, dozvole i slično, kao i da će se dodeljivati podsticaji", rekao je Nenezić, a prenosi u saopštenju Služba za informisanje Skupštine grada. 

Da podsetimo, Skupština Srbije usvojila je u petak, 23. oktobra, većinom glasova Zakon o ulaganjima, koji bi, prema predlagaču, trebalo da podstakne strane i domaće investicije i doprinese reinudstrijalizaciji Srbije. Tim zakonom su izjednačeni domaći i strani investitori.

Nenezić i gradski sekretar za privredu Tijana Maljković istakli su na EIAT investicionom forumu prednosti glavnog grada za ulaganje i poslovanje kompanija koje bi investirale u regiju.

Maljković je, kako je saopšteno, ukazala na pozitivan imidž koji Beograd ima u svetu i naglasila da je uloga Grada Beograda da nastavi sa konkretnim potezima kako bi se u glavni grad privuklo što više kako domaćih, tako i stranih gostiju.

"Učesnicima smo ukazali na sve manifestacije koje Grad Beograd oganizuje a posebno je ukazano na Savamalu", rekla je Maljković.

Ona je istakla prednosti priobalja Save i Dunava, koje pored atraktivnosti u velikoj meri doprinose i boljoj zaposlenosti mladih ljudi i navela da je posebnu pažnju privukao  ugovor koji je Grad Beograd potpisao sa još sedam gradova u Srbiji koji imaju tvrđave na obalama Dunava i u kojima je moguće može aplicirati za IPA fondove, ali i veliki broj novootvorenih hotela. 

"Već sada imamo 9.000 kreveta što nas čini dobrom kongresnom destinacijom, a uz sve što Beograd nudi pored tog segmenta, nastojimo da stvorimo prednost u odnosu na mnoge druge gradove u okruženju i našem gradu podignemo atraktivnost u svetskim razmerama", rekla je Maljković.

Generalni komesar Republike Srbije za "EXPO Milano 2015" Žarko Malinović, istakao je da ovaj skup predstavlja veliku vrednost za mlade lidere, ali i šansu za dalju promociju Srbije kako u akademskoj, tako i investicionoj javnosti. 

Malinović je rekao da je ovo prilika i da ozbiljni investitori prezentuju svoja iskustva iz poslovanja u Beogradu i daju svoje predloge ka daljem unapređenju poslovne atmosfere. 

Kako je naveo, ovo je dobra prilika i da zemlje regiona nađu zajednički interes i stvore povoljan ambijent za dalja ulaganja u ovaj deo Evrope.

 EIAT investicioni forum postoji od 2008. godine i do sada je na njemu učestvovalo više od 1.500 delegata i panelista iz celog sveta, kao i 700 mladih lidera iz više od 12 zemalja. 

Kao vodeći edukativni regionalni forum, fokusira se na saradnju javnog i privatnog sektora i studentskih organizacija u oblasti marketinga, turizma, komunikacija i odnosima sa javnošću.

Izvor: Tanjug

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...