Beograd prvi sprovodi Zakon o ulaganjima - Rekonstrukcija "Sava centra" koštaće 25 miliona evra

27. Oktobar 2015
Beograd (foto: Flickr)
Beograd (foto: Flickr)

Beograd biće prvi grad u Srbiji koji će početi da primenjuje Zakon o ulaganjima, a jedan od prvih projekata koji će biti sproveden biće rekonstrukcija Sava centra, izjavio je zamenik šefa kabineta gradonačelnika Beograda za investicije i infrastrukturu Dragutin Nenezić. 

Nenezić je naveo da će rekonstrukcija Sava Centra, projekat čija će vrednost biti oko 25 miliona evra, Beograd učiniti najvećim kongresnim centrom u širem regionu. 

Govoreći o Zakonu o ulaganjima, Nenezić je na EIAT investicionom forumu u Palati Srbija rekao da će investitori kao i do sada biti upućeni na Kabinet gradonačelnika kao "one stop shop", s tim da će u okviru kabineta biti formirana posebna jedinica za podršku ulaganjima. 

"Ono što je novina je da će se u skladu sa Zakonom ulaganjima preko te jedinice izdavati sva dokumentacija, dozvole i slično, kao i da će se dodeljivati podsticaji", rekao je Nenezić, a prenosi u saopštenju Služba za informisanje Skupštine grada. 

Da podsetimo, Skupština Srbije usvojila je u petak, 23. oktobra, većinom glasova Zakon o ulaganjima, koji bi, prema predlagaču, trebalo da podstakne strane i domaće investicije i doprinese reinudstrijalizaciji Srbije. Tim zakonom su izjednačeni domaći i strani investitori.

Nenezić i gradski sekretar za privredu Tijana Maljković istakli su na EIAT investicionom forumu prednosti glavnog grada za ulaganje i poslovanje kompanija koje bi investirale u regiju.

Maljković je, kako je saopšteno, ukazala na pozitivan imidž koji Beograd ima u svetu i naglasila da je uloga Grada Beograda da nastavi sa konkretnim potezima kako bi se u glavni grad privuklo što više kako domaćih, tako i stranih gostiju.

"Učesnicima smo ukazali na sve manifestacije koje Grad Beograd oganizuje a posebno je ukazano na Savamalu", rekla je Maljković.

Ona je istakla prednosti priobalja Save i Dunava, koje pored atraktivnosti u velikoj meri doprinose i boljoj zaposlenosti mladih ljudi i navela da je posebnu pažnju privukao  ugovor koji je Grad Beograd potpisao sa još sedam gradova u Srbiji koji imaju tvrđave na obalama Dunava i u kojima je moguće može aplicirati za IPA fondove, ali i veliki broj novootvorenih hotela. 

"Već sada imamo 9.000 kreveta što nas čini dobrom kongresnom destinacijom, a uz sve što Beograd nudi pored tog segmenta, nastojimo da stvorimo prednost u odnosu na mnoge druge gradove u okruženju i našem gradu podignemo atraktivnost u svetskim razmerama", rekla je Maljković.

Generalni komesar Republike Srbije za "EXPO Milano 2015" Žarko Malinović, istakao je da ovaj skup predstavlja veliku vrednost za mlade lidere, ali i šansu za dalju promociju Srbije kako u akademskoj, tako i investicionoj javnosti. 

Malinović je rekao da je ovo prilika i da ozbiljni investitori prezentuju svoja iskustva iz poslovanja u Beogradu i daju svoje predloge ka daljem unapređenju poslovne atmosfere. 

Kako je naveo, ovo je dobra prilika i da zemlje regiona nađu zajednički interes i stvore povoljan ambijent za dalja ulaganja u ovaj deo Evrope.

 EIAT investicioni forum postoji od 2008. godine i do sada je na njemu učestvovalo više od 1.500 delegata i panelista iz celog sveta, kao i 700 mladih lidera iz više od 12 zemalja. 

Kao vodeći edukativni regionalni forum, fokusira se na saradnju javnog i privatnog sektora i studentskih organizacija u oblasti marketinga, turizma, komunikacija i odnosima sa javnošću.

Izvor: Tanjug

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
British Airways na jednoj liniji zaradio milijardu dolara
20. Avgust 2019
Linija avio-kompanije British Airways između NJujorka i Londona donosi najviše novca i...
Turizam
CNN istražuje da li su brodovi za krstarenje uzrok prekomernog turizma
20. Avgust 2019
Svakog jutra gosti na brodovima za turistička krstarenja se bude i doručkuju na svojim...
Turizam
Niška Banja sve atraktivnija za turiste
20. Avgust 2019
Niška Banja ovog leta beleži rast turističkog prometa. Iako sa smanjenim...
Turizam
Razvoj vodenog turizma na plovnim putevima koji povezuju Mađarsku i Srbiju - WATERTOUR
19. Avgust 2019
Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodno-matematičkog fakulteta, Univerziteta...