Beograd počinje da "živi od turizma"

25. Decembar 2016

U poslednje tri godine primetan je rast broja turista koji posećuju Beograd, a prihod od turizma u glavnom gradu iz godine u godinu je sve veći.

Direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović je rekao da to pokazuje "da se Beograd uči da živi od turizma".

Kako je naveo, od januara zaključno sa oktobrom ove godine ostvareno je preko 1,2 miliona noćenja u glavnom gradu Srbije, što je na nivou cele prosle godine ili čak nešto više.

- Očekujemo da ćemo imati značajan rast, koji će opet biti rekordan, jer ovo je treća godina zaredom koja postavlja rekordan broj dolazaka stranih gostiju, posebno kad su noćenja u pitanju - rekao je Popović.

Popović je dodao da je u Beogradu samo u prva tri meseca ove godine zabeležen rast broja dolazaka stranih turista od 24 odsto, i noćenja od 23 odsto.

Popović je kao jedan od pozitivnih primera naveo grčko tržiste, jer je broj noćenja njihovih turista u ovoj godini porastao za 95 odsto.

Takođe, primetno je značajno intersovanje za Beograd i turista iz Bugarske i Turske.

- Napravili smo veliki uspeh, i zato i treba da se povezujemo u regionu - istakao je Popović.

Turisti se uglavnom opedeljuju da u Beogradu borave i odmaraju oko četiri dana.

Regionalno povezivanje u oblasti turizma veoma je važno, kako zbog poboljšanja turističke ponude i povećanja broja turista, tako i zbog lakšeg "izlaska" na veća, strana tržišta, rečeno je na Beogradskom turističkom forumu gradova Jugoistočne Evrope 2016.

Gradski sekretar za privredu Milinko Veličković rekao je da je turizam najbrže rastuća grana i da je važna i za Grad Beograd.

On je dodao da je u poslednje tri godine primetan rast broja turista koji posećuju Beograd.

- Taj procenat raste i Beograd postaje ozbiljna destinacija na mapi Evrope i svetu. Ulažemo maksimalne napore u promociju turizma i to je veoma važno - dodao je Veličković.

Profesor Jovan Popesku sa Univerziteta Singidunum rekao je da je gradovima u regionu teško da u ovom vremenu budu drugačiji jedni od drugih što se ponude tiče.

- Teško je proizvod učiniti različitim i zato je važno regionalno povezivanje, zbog prepoznatljivosti - istakao je on.

Direktor HORES-a Georgi Genov predstavio je rezultate istraživanja o zadovoljstvu gostiju Beograda kao turističkom destinacijom, a oni su pokazali da je popunjenost soba u beogradskim hotelima od januara do oktobra ove godine iznosila preko 57 odsto, što je znatno više nego u 2015.

On je naveo da je istraživanje srpovedeno od jula do oktobra i da su turisti u okviru njega imali priliku da ocene svoje zadovoljstvo uslugom hotela smeštaja.

Genov je dodao i da je glavni razlog dolaska turista u Beograd (66,05 odsto) odmor i razonoda, oko šest odsto dolazi zbog sajmova i kongresa, dok je osam odsto odgovorilo da u Beograd dolazi iz poslovnih razloga.

Izvor:
Tanjug
 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...
Turizam
Muzej automobila ispod Brankovog mosta - Poznata i buduća lokacija Muzeja Nikole Tesle
12. April 2024
Muzej automobila koji je pre oko dva meseca prinudno iseljen iz Moderne garaže u Majke...
Turizam
Kamp „Zlatibor“ otvoren za posetioce
11. April 2024
Svim ljubiteljima kampovanja svoja vrata širom je otvorio Kamp „Zlatibor”....