Beograd među deset najboljih alternativnih evropskih gradova za odmor

05. Septembar 2018
Beograd među deset najboljih alternativnih evropskih gradova za odmor

Britanski list Guardian uvrstio je Beograd među deset najboljih alternativnih evropskih gradova za odmor, ističući da prestonica Srbije ima upečatljiv ambijent koji upotpunjuju arhitektonska zdanja i impresivni spomenici.

Svojom istorijskom arhitekturom, prekrasnim pejzažima i kulturom, bez gužve, ovi šarmantni evropski gradovi su savršeni za beg krajem leta, početkom jeseni, navodi se u ovom listu.

Guardian navodi da je Beograd destinacija za odmor koja može da pruži najviše za najmanje novca. Prema njihovoj računici, ukupan trošak za posetu prestonici Srbije za dve noći za dvoje iznosi 149 funti, što je oko 165 evra, a u cenu je uključen smeštaj, hrana, piće, razgledanje i put po gradu, ali ne i let, a Guardian ističe da je to za 12% jeftinije od Krakova.

Beograd možda nije najlepši grad Evrope, ali ima upečatljiv ambijent na ušću Dunava i Save, nekoliko arhitektonskih dragulja i impresivne spomenike, kao i najbolji noćni život na Balkanu, ocenjuje Guardian.

Pominje se i da je ovog leta ponovo otvoren Narodni muzej, za koji se navodi da pokriva ogroman spektar srpske istorije, od paleolita do umetnosti 20. veka. Ističe se i da je ulaz u muzej besplatan nedeljom, a da je zatvoren ponedeljkom. Guardian navodi i da je krajem prošle godine ponovo otvoren Muzej savremene umestnosti u koji je ulaz besplatan sredom, dok je muzej zatvoren utorkom.

A kada zasija sunce, Beograđani odlaze na Adu Ciganliju – "beogradsko more", navodi se u ovom listu.

Na ovom ostrvu, punom drveća, na južnoj obali Save nalazi se niz peščanih plaža, a mogu se upražnjavati i aktivnosti kao što su planinarenje i kajakaštvo, napominje se u Guardian.

Vredno je, ocenjuje Guardian, preći reku u slikovito predgrađe Zemun, koje je bilo poseban grad do 1934. godine, kako bi lutali njegovim vijugavim kaldrmama.

U članku Guardian preporučuje i restorane za odlazak na večeru i poziva posetioce da odu u Cetinjsku ulicu gde se nalaze barovi i klubovi.

Među ostalim gradovima, na listi najboljih alternativnih evropskih destinacija za odmor su i crnogorska Podgorica, makedonski Ohrid, hrvatska Pula, kao i gradovi Katanija i Bari u Italiji, Kaunas u Litvaniji, Košice u Slovačkoj, Preveza u Grčkoj i Grenobl u Francuskoj.

Izvor: Beoinfo

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...