Beograd dobija novi muzej Nikole Tesle - na mestu stare centrale na Dorćolu

31. Jul 2017
Beograd dobija novi muzej Nikole Tesle - na mestu stare centrale na Dorćolu

Novi muzej Nikole Tesle biće izgrađen na mestu stare električne centrale na Dorćolu u Beogradu, saznaju "Novosti". Ovaj objekat biće najveći naučnoistraživački centar na ovim prostorima koji će se baviti životom i delom srpskog genija iz Smiljana. Koordinaciono telo zaduženo za projekat trenutno je u fazi potrage za investitorom.

Umesto dosadašnjih 300 kvadrata, na koliko se trenutno prostire muzej, smešten u kući ministra Genčića, buduće zdanje će zaposednuti prostor od 30.000 kvadratnih metara. Osim muzejske postavke, na tom mestu će biti smešteni biblioteka i naučni kampus za studente i profesore iz celog sveta.

- Ovo je nacionalni projekat značajan za našu zemlju i zato je grad Beograd zahvalan Vladi, koja je odlučila da oformi i pripremi sve što je neophodno za raspisivanje međunarodnog tendera na kome ćemo dobiti investitora - kaže menadžer Grada Beograda Goran Vesić. - Konačno će muzej, koji godišnje ima oko 100.000 posetilaca, dobiti novu zgradu. Stara centrala, koja je počela s radom 6. oktobra 1893. godine, pravo je mesto za dom Nikole Tesle.



Na sastanku Koordinacionog tela za praćenje izgradnje novog muzeja, kojem predsedava potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, u četvrtak su precizirani detalji izgradnje, uključujući procedure, dokumentaciju i dinamiku relizacije.

- Glavni cilj je da se do kraja godine izabere investitor - kaže Mihajlovićeva. - Na sastanku je predloženo i da se, kao prateći sadržaji, na prostoru predviđenom za muzej, izgrade i drugi objekti poput centra za promociju nauke, mlade talente, informacione tehnologije i genetički inženjering. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture pružiće svu potrebnu stručnu podršku realizaciji projekta.

Ranije su vođene polemike oko toga gde bi trebalo da počivaju ostaci Nikole Tesle. Srpska pravoslavna crkva predlagala je da se urna prebaci u Hram Svetog Save i bude položena u kriptu. Tome su se protivili iz Muzeja Nikole Tesle navodeći da urna nije eksponat već kulturno dobro i da joj je kao takvoj mestu u muzeju. Protiv izmeštanja urne bio je i praunuk Tesline sestre, Vilijem Terbo.

Proizvodila tri vrste struje

U blizini hrama posvećenog Aleksandru Nevskom, u beogradskom naselju Dorćol 1893. godine počela je da radi prva električna centrala u našem gradu. Ona je jedinstvena po tome što su u njoj proizvođene dve, a potom i tri vrste električne energije. Od jednosmerne struje za osvetljenje i pogon tramvaja, do trofazne struje visokog napona, koja je u gradu transformisana i služila je za pogon motora i potrebe najvećeg dela grada. Električna energija proizvedena u prvoj centrali činila je do Prvog svetskog rata najveći deo u ukupnoj proizvodnji u Srbiji.

Izvor: Novosti

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...