Begej za četiri godine ponovo postaje plovna reka

27. Jul 2018

Projekat "Revitalizacija navigacione infrastrukture kanala Begej" predstavljen je u Novom Sadu. Taj četvorogodišnji posao će koštati 13,85 miliona evra, od čega će EU dati skoro 12 iz Interreg-IPA Programa prekogranične saradnje Srbije s Rumunijom.

- Verujemo da će Begej u naredne četiri godine ponovo biti plovna reka, koja će po ekološki prihvatljivim standardima biti transportna reka što će doprineti i razvoju održivog eko-turizma i zapošljavanju - izjavila je ministarka Srbije za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Ona je u Novom Sadu ocenila da ovakvi projekti, finansirani bespovratnim sredstvima EU, doprinose održivom razvoju i tome da "svaki gradjanin u Srbiji oseti napredak u kvalitetu života".

Srbija i Rumunija imaju od 2014. do 2020. godine projekte u prekograničnim oblastima vrednosti 88 miliona evra, a ponovno osposobljavanje Begeja je jedan od dva strateška, rekla je ministarka.

Na projektu revitalizacije Begeja, reke koja izvire u Rumuniji, a uliva se u Tisu kod Titela, učestvuju kao partneri Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, Javno vodoprivredno preduzeće "Vode Vojvodine", Županijski savet rumunskog Timiša i Administracija rečnog basena Banat iz Rumunije.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević izjavio je da je ona u poslednje dve godine obezbedila 45 miliona evra za 21 projekat prekogranične saradnje.

Izvor: Beta

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...