Beč preuzima koordinaciju Dunavske strategije

23. Jul 2018

Dunavsku strategiju Evropske unije ubuduće će voditi Grad Beč, odlučeno je u Splitu na sednici nadzornog odbora Dunavskog transnacionalog programa i koordinatora iz država članica Dunavske strategije.

Strategiju razvoja za Podunavlje koja treba da unapredi privredni i društveni rast jednog velikog regiona prvobitno su Austrija i Rumunija predložile Evropskom savetu. Nakon dugog procesa konačno je odlučeno da predsedavajući koordinacioni biro bude u Beču.

Bečko koordinaciono telo „Danube Strategy Point“ (DSP) treba da izradi akcioni plan, koji će biti uspostavljen radi usklađivanja sa programima za razvoj Evropske unije. Gradonačelnik Beča, Mihael Ludvig, tim povodom je izjavio: „Radujem se što je Beč izabran za sedište "Danube Strategy Point". Za Dunavsku strategiju Evropske Unije zaslužno je intenzivno angažovanje Grada Beča poslednjih godina. Na čelu sa Rudolfom Šikerom kao šefom DSP-a Beč će staviti jasan akcenat na Dunavsku strategiju“.

Podunavlje je fascinantan region od izuzetnog strateškog značaja na Evropu. Ova reka je najduža u Evropi i na njenim obalama živi oko 115 miliona ljudi koji govore dvanaest različitih jezika i imaju drugačija privredna, istorijska i društvena iskustva. Tako na primer u 14 zemalja dunavskog regiona spadaju dve zemlje od najbogatijih kao i najsiromašnija od zemalja Evropske Unije, dok čak pet država nisu članice Evropske unije. Dunavska strategija je ujedno tema evropske susedske politike, a i politike Zapadnog Balkana.

U zadatke Dunavske strategije Evropske unije između ostalog spadaju: obezbeđivanje prostora za plovidbu, navigacioni sistem na Dunavu, ubrzavanje saobraćaja na granicama, izrada TEN-T mreža tj. oživljavanje železničke mreže, izgradnja sistema vodosnabdevanja, kanala i malih postrojenja, zaštita specifičnosti predela, naseljavanje kečige, saradnja sa univerzitetima, povećanje privredne konkurentnosti i drugi.

Dunavski region nudi i turističke mogućnosti koje treba razvijati i podsticati kao i saradnju koja prelazi granice, kao što je Dunavski festival.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...
Turizam
Veliko interesovanje bugarske privrede za Beograd i Srbiju
14. Mart 2024
Na 40. jubilarnom sajmu turizma u Sofiji, najvećoj turističkoj manifestaciji u Bugarskoj,...