Beč obučava beskućnike za turističke vodiče

21. Januar 2016
Beč obučava beskućnike za turističke vodiče

Beskućnici su postali veoma popularni turistički vodiči širom Evrope, jer su oni ti koji turistima mogu da pokažu i one skrivene delove svog grada, koji nisu u zvaničnoj turističkoj ponudi.

Jedan ovakav projekat je zaživeo i u Beču, gde će beskućnici proći obuku kako bi turistima pokazali ovaj grad iz svoje perspektive. Za sad je ovu obuku prošlo četvoro beskućnika.

Reč je o projektu "Shades Tours Vienna", čiji je idejni tvorac Perine Šober, poslovna žena koja želi da na ovaj način pobije predrasude o beskućnicima i samim tim pomogne ovim ljudima da dobiju svoje mesto na tržištu rada.

Šoberova je studirala turistički menadžment, a istovremeno je radila u brojnim humanitarnim agencijama. Svojim projektom želi da objedini svoje preduzetničke veštine, ali istovremeno i pomogne onima koji nemaju sreće u životu, onima koje je društvo u potpunosti zaboravilo. Ona kaže da u celoj Austriji ima registrovano oko 12.000 beskućnika, a od tog broja čak 7.100 ih živi upravo u austrijskoj prestonici Beču. Najnovija turistička tura podrazumeva da dve trećine ture predvodi upravo beskućnik. Tom prilikom se prikazuju tri najbitnije lokacije - noćno sklonište za beskućnike, javna kuhinja i trening ili predavanja u socijalnoj službi.

- Najbitnije od svega jeste da na ovaj način podižemo svest o beskućništvu, a istovremeno želimo da smanjimo strah i bojazan od beskućnika, koji se često percipiraju kao asocijalni - kaže Šoberova.

Ovi turistički obilasci uglavnom se odvijaju u vreme kada u skloništima nema mnogo ljudi, kako se ne bi narušavala privatnost korisnika skloništa. Takođe, nastoji se da u grupi kojoj je namenjen obilazak budu studenti, poslovni ljudi, dakle ciljne grupe koje najviše mogu da pomognu beskućnicima. Šoberova se nada da će ovi obilasci pomoći beskućnicima da se ponovo vrate na tržište rada, što je obično povezano s raznim predrasudama.

- Mislim da će ove ture biti od velikog značaja za beskućnike jer će na ovaj način steći neko radno iskustvo, i to bi trebalo da bude dokaz njihove volje da rade - kaže Šoberova i dodaje: - Jedino što ne želimo jeste da ovi obilasci budu fokusirani na lične priče beskućnika, jer to ne bi bilo pošteno prema njima, s obzirom na to da su sve te priče prožete bolom i nesrećom. Dakle, oni nisu tu da vam pričaju svoj život, već da vam pokažu grad u jednom drugom svetlu - kaže ona, dodajući da je fokus na njihovoj budućnosti i ponovnoj inkluziji u društvo.

Diter, jedan od vodiča beskućnika, kaže da ovo možda neće biti atraktivan obilazak Beča, ali da će pokazati kako je to biti beskućnik.

- Svakome se može desiti da ostane bez doma. I ja sam nekada bio čovek koji je mislio da mu se nešto tako nikada ne može desiti, a evo gde sam sada - kaže Diter, dodajući da je godinama radio u austrijskim oružanim snagama, ali da je vremenom "sagoreo" i završio na ulicama austrijske prestonice.

Izvor: 021.rs

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Nikoličevo kod Zaječara dobija banjsko-turistički kompleks
20. Februar 2019
U utorak (19. februara 2019. godine) po drugi put je raspisan javni poziv za nabavku usluga za...
Turizam
Svetski muzeji na obodu Beograda
20. Februar 2019
Na Banjici, na samom obodu Beograda, nalazi se zgrada na kojoj stoji: Udruženje za kulturu,...
Turizam
Besplatan obilazak vlasotinačkih znamenitosti 21. februara
20. Februar 2019
Vlasotinački mlin, Muzej, Giginu kuću, palatu Milana Valčića, kao i spomen-park,...
Turizam
Mađarski Ronan Air planira letove do Beograda
19. Februar 2019
Mađarska start-up aviokompanija Ronan Air koja uskoro planira početak saobraćaja potvrdila za...