Beč - grad muzike

21. Decembar 2015
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Državna opera © COMPRESS/ Cvijeta Radovic
Državna opera © COMPRESS/ Cvijeta Radovic
Muzicko udruzenje © COMPRESS/ Cvijeta Radovic
Muzicko udruzenje © COMPRESS/ Cvijeta Radovic
Dvorana MuTh © COMPRESS/ Cvijeta Radovic
Dvorana MuTh © COMPRESS/ Cvijeta Radovic

Može se reći da ni u jednom gradu nije živelo i radilo toliko slavnih kompozitora koliko u Beču. Austrijska prestonica je bila dom ne samo Mocarta, Betovena, Šuberta, Hajdna, Šenberga, Malera i Štrausa, nego i valcera i opereta, a i bečki mjuzikli sa uspehom osvajaju međunarodnu publiku. Razvoj muzike u austrijskoj prestonici sigurno ne bi bio takav da nema renomiranih muzičkih institucija.

Zgrada Državne opere (Staatsoper) u Beču jedna je od prvih veličanstvenih građevina u ulici Ringštrase. Otvorena je 1869. godine izvođenjem Mocartove opere „Don Đovani“, a danas važi za jednu od najvažnijih operskih kuća na svetu sa najbogatijim repertoarom - godišnje se izvede više od 300 predstava.

Narodna opera (Volksoper) je druga po veličini operska kuća u Beču i nudi raznovrsni repertoar na kojem se nalaze opere, operete, mjuzikli, baleti i komadi sa savremenim plesom. Otvorena je 1898. godine, a operski program je u ponudi od 1903. godine.

Koncerti klasične muzike u Beču se najviše održavaju u Muzičkom udruženju (Musikverein) i u Koncertnoj kući (Konzerthaus). Ljubitelji muzike iz celog sveta znaju za Muzičko udruženje kao tradicionalno mesto na kojem se izvode dela klasične muzike. Otvoreno je 1870. godine i poznato po svojoj Velikoj zlatnoj dvorani u kojoj Bečka filharmonija svake godine izvodi čuveni Bečki novogodišnji koncert sa delima porodice Štraus i njihovih savremenika.

Sastavni deo muzičkog života austrijske prestonice je i Bečka filharmonija. Osnovana 1842. godine, danas važi za jedan od najboljih orkestara na svetu, a neki je smatraju i najboljim. Mnogobrojni instrumenti su izrađeni posebno za ovaj orkestar, a njihovo izvođenje muzičkih dela predstavlja nesvakidašnji doživljaj.

Bečka muzička scena svakako ne bi bila ono što jeste da nije i Hora bečkih dečaka. Oko stotinu dečaka između 10 i 14 godina raspodeljeno je u četiri koncertna hora koji godišnje nastupaju na oko 300 koncerata širom sveta pred oko pola miliona gledalaca. Hor bečkih dečaka, takođe, svake nedelje nastupa u Hofburškoj kapeli, kao i u njihovoj koncertnoj dvorani „MuTh“ koja je otvorena krajem 2012. godine. U dvorani „MuTh” Hor bečkih dečaka (među kojima danas ima i devojčica) predstavlja se izvodeći klasični program kao i pop-muziku i dečije opere.

Izvor: Compress

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...