Azerbejdžanci bi da grade ski kompleks na Žabljaku

03. Novembar 2015
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay

Žabljak bi uskoro mogao da poprimi izgled azerbejdžanske Gabale, jer je kompanija "Shinkar holding" iz te zemlje ozbiljno zainteresovana za izgradnju ski kompleksa. To znači da bi ski centar "Savin kuk" trebalo da dobije nove žičare, hotel sa pet zvezdica i kafiće.

Gabala je gradić na severu Azerbejdžana, poznat po ubrzanom razvoju i po tome što nema nezaposlenih. To nije iznenađujuće s obzirom da je Azerbejdžan zemlja nafte. U podnožju Kavkaza, na njegovim jugozapadnim obroncima nikli su luksuzni hoteli i turistički sadržaji. Deo tog bogatstva od "crnog zlata" može da se prelije i u Crnu Goru.

Počasni konzul Crne Gore u Azerbejdžanu Vugar Alijev kaže da se zainteresovanost azerbejdžanskih investitora za Crnu Goru ispoljava u raznim sferama, pri čemu je uveren da ćemo već 2016. godine moći da vidimo velike i konkretne rezultate.

Direktor kompanije "Shinkar holding" Alasgar Mehdijev je rekao da su predstavnici njegove kompanije prošle godine u novembru posetili Žabljak i Savin kuk. To mesto se nalazi na nadmorskoj visini od 1.600 do 2.300 metara i veoma je povoljno za turistički kompleks.

- U skorije vreme planiramo da sagradimo i kod vas isti skijaški kompleks kakav postoji kod nas - ističe čelnik kompanije "Shinkar holding".

To što je Žabljak tri meseca godišnje pod snežnim pokrivačem Mehdijev smatra važnim faktorom, jer nije neophodno veštački stvarati velike količine snega.

- Vi već imate spremne skijaške staze. Oprema je starija, ali za vrlo kratak rok možemo da montiramo novu - rekao je Mehdijev, ističući da na Žabljaku planiraju izgradnju hotela sa pet zvezdica i kafiće.

Mehdijev kaže da će o ovom projektu još pregovarati sa crnogorskom Vladom, koja bi trebalo da im obezbedi kompletnu infrastrukturu. Za azerbejdžanske investitore je prednost to što se Žabljak nalazi bliže Evropi.

Govoreći o impresijama iz Crne Gore, Mehdijev ističe da je to veoma lepa zemlja. Za turiste je veoma značajno što je blizu Jadransko more.

- Oduševljen sam kanjonom koji sam vidio u Crnoj Gori i mostom preko reke Tare. Meni se to veoma dopalo - kaže Mehdijev.

Izvor: RTCG

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...