Avion "Er Srbije" uspešno sleteo u Njujork

24. Jun 2016
Avion 'Er Srbije' uspešno sleteo u Njujork

Dugo očekivani prvi let iz Beograda ka "Velikoj jabuci" – JU500 – srdačno je 23. juna dočekan u Njujorku, čime je ponovo uspostavljena direktna veza između Srbije i Sjedinjenih Država posle 24 godine. 

Avion "Airbus A330", u jarkim bojama avio-kompanije i sa belim dvoglavim orlom na repu, dočekan je na Međunarodnom aerodromu "Džon F. Kenedi" u Njujorku tradicionalnim pozdravom "vodenim lukom" iz vatrogasnih topova, nakon leta koji je trajao oko devet časova i trideset minuta.

U avionu je bila i grupa visokih predstavnika avio-kompanije i državnih zvaničnika, na čijem je čelu bila Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Mandatar za sastav nove Vlade Aleksandar Vučić, koji zbog obaveza nije odleteo u Njujork, poručio je da će ponovno uspostavljanje ovog vazdušnog mosta u znatnoj meri doprineti razvoju turizma i trgovinske razmene između Srbije, šireg regiona Balkana i Sjedinjenih Država, i da nesumnjivo predstavlja početak novog, svetlog poglavlja za našu nacionalnu avio-kompaniju i Srbiju.

Gosti na letu dobili su sertifikate, kao i jedinstveni komadić slagalice prepoznatljive siluete Njujorka, kao uspomene na njihovo učešće u ovom događaju. 

Predsednik Nadzornog odbora "Er Srbije" i gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je da je "Er Srbija" od osnivanja 2013. godine veoma napredovala i ulazi na tržište SAD sa vrhunskom ponudom proizvoda i usluga, kao i da Srbija postaje popularna destinacija za američke turiste, koja ih privlači brojnim atrakcijama, od čuvenog noćnog života u Beogradu, preko zimskog centra Kopaonik, do Vrnjačke Banje.

Dane Kondić, generalni direktor nacionalne aviokompanije rekao je da će avio linija između Beograda i Njujorka, sa pet letova nedeljno avionom "Airbus A330", ponuditi više od 133.000 sedišta godišnje, što predstavlja sjajnu šansu za razvoj turizma i poslovne saradnje sa obe strane Atlantika.

- Očekujemo veliku tražnju za letovima na ovoj liniji, naročito u pogledu porodičnih i prijateljskih poseta, jer procene govore da u Americi živi više od 200.000 stanovnika srpskog porekla, a taj broj se znatno uvećava kada se imaju u vidu pripadnici dijaspora drugih balkanskih naroda - poručio je Kondić.

Letove će obavljati savremena letelica "Airbus A330-200", koja je dobila naziv po naučniku Nikoli Tesli, sa 254 sedišta, čiji se nasloni mogu u potpunosti oboriti, uz menije inspirisane srpskom kuhinjom i sisteme za zabavu na letu na svakom sedištu sa najnovijim filmovima, muzikom i TV emisijama na engleskom i srpskom jeziku.

Red letenja za Njujork:

Broj leta

Mesto polaska

Vreme polaska

Mesto dolaska

Vreme dolaska

Frekventnost

Avion

JU500

Beograd (BEG)

07:30 

Njujork (JFK)

12:00 

 pon, ut, čet

Erbas A330

JU501

Njujork (JFK)

14:40

Beograd (BEG)

05:30

 pon, ut, čet

Erbas A330

Broj leta

Mesto polaska

Vreme polaska

Mesto dolaska

Vreme dolaska

Frekventnost

Avion

JU500

Beograd (BEG)

12:55

Njujork (JFK)

17:25

pet, sub 

Erbas A330

JU501

Njujork (JFK)

19:30 

Beograd (BEG)

10:20

pet, sub 

Erbas A330

Napomena: Vreme polaska i dolaska navedeno je po lokalnom vremenu

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...