Avio-kompanija Flybe prestala sa radom

05. Mart 2020
Avio-kompanija Flybe prestala sa radom

Koronavirus je dotukao finansijski slabašnu avio-kompaniju Flybe, koja je zbog toga prestala sa radom, u sredu, 4. marta 2020. kasno uveče.

Internet sajt avio-kompanije Flybe prestao je sa radom u 23.45 u sredu, 4. marta otprilike u isto vreme kada su poslednji letovi ove kompanije obavljeni, a avioni prizemljeni. Britanski mediji očekuju da će kompanija zvanično objaviti bankrot tokom noći ili u četvrtak rano ujutro.

Independent je malo pre ponoći javio da je kompanija obustavila saobraćaj i otkazala sve naredne letove ostavivši na desetine hiljada putnika bez plaćenog putovanja. 

Flybe se obratio Vladi moleći za pomoć zahvaljujući kojoj bi mogao da nastavi sa radom do kraja meseca i da pokuša tako da prebrodi ozbiljnu krizu koja je nastala zbog epidemije koronavirusa. Naime, kompanija je kao i mnoge druge širom sveta, poslednjih dana suočena sa ozbiljnim problemima jer je broj putnika u najmanju ruku prepolovljen.

Kako je IATA pre nekoliko dana javila, avio-saobraćaj se nalazi u možda i najvećoj krizi u poslednjih deset godina. Koronavirus je doveo gotovo do prekida kupovine karata, otkazivanje velikog broja ranije napravljenih rezervacija ili nepojavljivanja putnika na letove.

Sve avio-kompanije trpe ogromnu štetu i izgubljenu dobit, ali inače finansijski slabe avio-kompanije, kao što je to Flybe, koji se već duže vreme muči da održi likvidnost, rizikuju prestanak poslovanja.

Upravo to se dogodilo sinoć, ovom britanskom avio-prevozniku, čiji prestanak rada ostavlja oko 2.300 zaposlenih bez posla, ali i veliki broj malih britanskih aerodroma bez ikakvog prometa. Flybe je, osim što je bila najveća evropska regionalna avio-kompanija, bila i kompanija sa najvećim brojem linija u domaćem saobraćaju unutar Velike Britanije.

Izvor: Aviatica

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. Jul 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Turizam
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. Jul 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Turizam
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. Jul 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Turizam
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. Jul 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...