Austrijski grad iz bajke sa replikom u Kini

15. Januar 2016
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Skriven duboko u planini Dahštajn, nedaleko od Salcburga, nalazi se gradić koji je toliko lep da izgleda kao da je upravo izašao iz bajke.

Halštat, maleni austrijski grad, smešten na ledenohladnom plavom istoimenom jezeru, nalazi se na Uneskovoj listi svetske baštine.

Iako zimi do njega dopire vrlo malo sunčevih zraka i temperature se često spuštaju ispod nule, zbog čega se može zaključiti da bi boravak na ovom mestu bilo najbolje izbeći, mnogi ga smatraju najsavršenijim mestom na planeti.

U čemu se krije njegova tajna?

Odgovor je so. Halštat predstavlja jedan od najstarijih poznatih rudnika soli na svetu iz kojeg je ovaj dragoceni mineral iskopavan hiljadama godina.

Arhitektura grada i predivan uređeni trg oduzimaju dah, pa Halštat s razlogom mami brojne turiste i fotografe šrz celoga sveta.

Ovih kvaliteta bili su svesni i Kinezi, pa je 2011. godine jedna rudarska kompanija sagradila repliku čitavog grada u pokrajini Henan. Pojedini Austrijanci bili su skeptični u vezi sa ovim projektom, ali je gradonačelnik Halštata u njemu video odličnu priliku za razvoj turizma, pa je lično prisustvovao njegovom otvaranju u industrijskom gradu Luojang.

Danas na hiljade Kineza godišnje poseti austrijski gradić kako bi ukazali poštovanje originalnom Halštatu, piše "Hafington post".

Izvor: B92

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Avio-kompanija u kojoj patike postaju deo uniforme
26. April 2024
Počev od 6. maja, holandski avio-prevoznik KLM Royal Dutch Airlines dozvoljava svojim...
Turizam
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...