Australija ulaže milijardu dolara za spas turizma

11. Mart 2021
Izvor: Pixabay / photo - Patty Jansen
Izvor: Pixabay / photo - Patty Jansen
Australijska vlada predstavila je prošle nedelje paket pomoći turističkom sektoru u iznosu od 928 miliona američkih dolara, s ciljem jačanja lokalnih putovanja, dok međunarodne rute ostaju i dalje zatvorene zbog pandemije koronavirusa.
 
Paket subvencija avionskih karata za putnike, jeftinih zajmova malim turističkim kompanijama i finansijske pomoći za dve najveće avionske kompanije u zemlji, osmišljena je kako bi turistički sektor preživeo dok se strani turisti ne vrate, piše Reuters, prenosi Hina.
 
- Ovaj će paket odvesti više turista u naše hotele i kafiće, u obilaske i istraživanja ​​našeg dvorišta - rekao je australijski premijer Scott Morrison.
 
“To znači više radnih mjesta i ulaganja za turistički i avijacijski sektor, dok Australija ide prema pobjedi u borbi protiv COVID-19 i ograničenja koja su naštetila tolikom broju kompanija,” dodao je.
 
Pandemija nanijela težak udarac ekonomiji
 
Turizam je glavni pokretač rasta australijske ekonomije, koji je u 2018/2019. godini generisao bruto domaći proizvod (BDP) 60,8 milijardi američkih dolara i zapošljavao oko 5 posto radne snage u zemlji.
 
Sektor je teško pogođen kada je Australija pre godinu dana zatvorila svoje međunarodne granice, s nekoliko izuzetaka, u cilju spriječavanja širenja korone.
 
Niz unutrašnjih zatvaranja državnih i teritorijalnih granica samo su pogoršale pad.
 
Paket podrške uključuje 200 miliona američkih dolara za dve glavne avionske kompanije u zemlji, Qantas Airways Ltd. i Virgin Australia od aprila do oktobra.
 
Subvencije od 50% na nekih 800.000 avionskih karata biće usmerene na odredišta koja se obično u velikoj meri oslanjaju na strane turiste, a biće dostupne od 1. aprila do kraja jula.
 

 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. Jul 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Turizam
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. Jul 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Turizam
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. Jul 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Turizam
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. Jul 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...