Australija ulaže milijardu dolara za spas turizma

11. Mart 2021
Izvor: Pixabay / photo - Patty Jansen
Izvor: Pixabay / photo - Patty Jansen
Australijska vlada predstavila je prošle nedelje paket pomoći turističkom sektoru u iznosu od 928 miliona američkih dolara, s ciljem jačanja lokalnih putovanja, dok međunarodne rute ostaju i dalje zatvorene zbog pandemije koronavirusa.
 
Paket subvencija avionskih karata za putnike, jeftinih zajmova malim turističkim kompanijama i finansijske pomoći za dve najveće avionske kompanije u zemlji, osmišljena je kako bi turistički sektor preživeo dok se strani turisti ne vrate, piše Reuters, prenosi Hina.
 
- Ovaj će paket odvesti više turista u naše hotele i kafiće, u obilaske i istraživanja ​​našeg dvorišta - rekao je australijski premijer Scott Morrison.
 
“To znači više radnih mjesta i ulaganja za turistički i avijacijski sektor, dok Australija ide prema pobjedi u borbi protiv COVID-19 i ograničenja koja su naštetila tolikom broju kompanija,” dodao je.
 
Pandemija nanijela težak udarac ekonomiji
 
Turizam je glavni pokretač rasta australijske ekonomije, koji je u 2018/2019. godini generisao bruto domaći proizvod (BDP) 60,8 milijardi američkih dolara i zapošljavao oko 5 posto radne snage u zemlji.
 
Sektor je teško pogođen kada je Australija pre godinu dana zatvorila svoje međunarodne granice, s nekoliko izuzetaka, u cilju spriječavanja širenja korone.
 
Niz unutrašnjih zatvaranja državnih i teritorijalnih granica samo su pogoršale pad.
 
Paket podrške uključuje 200 miliona američkih dolara za dve glavne avionske kompanije u zemlji, Qantas Airways Ltd. i Virgin Australia od aprila do oktobra.
 
Subvencije od 50% na nekih 800.000 avionskih karata biće usmerene na odredišta koja se obično u velikoj meri oslanjaju na strane turiste, a biće dostupne od 1. aprila do kraja jula.
 

 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...
Turizam
Muzej automobila ispod Brankovog mosta - Poznata i buduća lokacija Muzeja Nikole Tesle
12. April 2024
Muzej automobila koji je pre oko dva meseca prinudno iseljen iz Moderne garaže u Majke...
Turizam
Kamp „Zlatibor“ otvoren za posetioce
11. April 2024
Svim ljubiteljima kampovanja svoja vrata širom je otvorio Kamp „Zlatibor”....