Apatin obnavlja međunarodni pristan za plovila

17. Maj 2019
Apatin obnavlja međunarodni pristan za plovila

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija obezbedilo je 25 miliona dinara za obnovu, odnosno rekonstrukciju Međunarodnog putničkog pristana u Apatinu. Prema rečima Milana Škrbića, predsednika Opštine Apatin, reč je o bespovratnim sredstvima, kojima će biti urađena kompletna rekonstrukcija pristana, uništenog u januaru 2017. udarima leda sa zaleđenog Dunava.

On je najavio ubrzani postupak, po kojem će se raspisati tender za izvođača radova jer je rok za završetak projekta i utrošak odobrenih sredstava 12 meseci.

- Moramo odmah započeti proceduru radi raspisivanja konkursa za izbor najboljeg ponuđača koji može izvesti ovako zahtevan projekat - kaže Škrbić, dodajući da zbog specifičnosti radova samo nekoliko preduzeća u Srbiji može obaviti ovaj zahtevan posao. Potrebno je ukloniti uništene pilone i pobosti nove, ima dosta podvodnih radova, u kojima se moraju angažovati i varioci, a potrebno je izraditi i novi čelični ponton dužine 52 metra koji će zameniti dosadašnje.

U pitanju je rekonstrukcija pristaništa jer bi samo njegovo uklanjanje sa plovnog puta koštalo 16 do 19 miliona dinara. Dodatni razlog za pokretanje rekonstrukcije je i prisustvo kompanije Dunav Serv - Shiping iz Apatina, koja poseduje nekoliko rečnih kruzera, a koji bi naredne godine trebalo da pristaju u Apatinu. U toj firmi zaposleno je četrdesetak radnika iz Apatina.

Izvor: Novosti

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...