Apatin obnavlja međunarodni pristan za plovila

17. Maj 2019
Apatin obnavlja međunarodni pristan za plovila

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija obezbedilo je 25 miliona dinara za obnovu, odnosno rekonstrukciju Međunarodnog putničkog pristana u Apatinu. Prema rečima Milana Škrbića, predsednika Opštine Apatin, reč je o bespovratnim sredstvima, kojima će biti urađena kompletna rekonstrukcija pristana, uništenog u januaru 2017. udarima leda sa zaleđenog Dunava.

On je najavio ubrzani postupak, po kojem će se raspisati tender za izvođača radova jer je rok za završetak projekta i utrošak odobrenih sredstava 12 meseci.

- Moramo odmah započeti proceduru radi raspisivanja konkursa za izbor najboljeg ponuđača koji može izvesti ovako zahtevan projekat - kaže Škrbić, dodajući da zbog specifičnosti radova samo nekoliko preduzeća u Srbiji može obaviti ovaj zahtevan posao. Potrebno je ukloniti uništene pilone i pobosti nove, ima dosta podvodnih radova, u kojima se moraju angažovati i varioci, a potrebno je izraditi i novi čelični ponton dužine 52 metra koji će zameniti dosadašnje.

U pitanju je rekonstrukcija pristaništa jer bi samo njegovo uklanjanje sa plovnog puta koštalo 16 do 19 miliona dinara. Dodatni razlog za pokretanje rekonstrukcije je i prisustvo kompanije Dunav Serv - Shiping iz Apatina, koja poseduje nekoliko rečnih kruzera, a koji bi naredne godine trebalo da pristaju u Apatinu. U toj firmi zaposleno je četrdesetak radnika iz Apatina.

Izvor: Novosti

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...
Turizam
Veliko interesovanje bugarske privrede za Beograd i Srbiju
14. Mart 2024
Na 40. jubilarnom sajmu turizma u Sofiji, najvećoj turističkoj manifestaciji u Bugarskoj,...