Američki turistički časopis preporučuje posetu Beogradu

07. Oktobar 2019
Američki turistički časopis preporučuje posetu Beogradu

Američki turistički magazin "Conde Nast Traveler" u najnovijem izdanju preporučio je turistima posetu Beogradu, za kojeg kaže da je svetionik balkanske kulture i jedan od najpopularnijih evropskih gradova, prenosi Tanjug.

- Ovo je najbolje vreme za planiranje posete srpskoj prestonici u kojoj je prisutno mnoštvo umetničkog sadržaja - navodi ugledni magazin, koji se izdaje u Njujorku.

Magazin poziva turiste da Beograd posete već ove jeseni i skreće pažnju na nedavnu beogradsku izložbu Marine Abramović, koju mnogi smatraju najvećom performans-umetnicom prošlog veka, uz konstataciju da je ona „preuzela” Muzej savremene umetnosti u Beogradu.

"Conde Nast Traveler" poručuje čitaocima da, ako nikada nisu bili u Beogradu, ova veličanstvena izložba predstavlja najbolji izgovor za upoznavanje srpske prestonice, koja je svetionik balkanske kulture i jednog od najpopularnijih evropskih gradova.

Magazin preporučuje turistima da posete i Muzej Nikole Tesle, za koji kaže da je jedna od najvažnijih turističkih atrakcija Beograda.

- Kolekcija, koja je pod zaštitom UNESKO-a, svedoči o karijeri Tesle posredstvom njegovih tehničkih inovacija i ličnih ostavština - ukazuje časopis i dodaje da postoje obilasci na srpskom i engleskom, ali da treba rano stati u red, ako se želi dobiti dobro mesto za demonstraciju njegovih opita.

Magazin ističe da je vredan pažnje i impozantni Muzej avijacije, koji se nalazi u retro-futurističkom zdanju iz 1989, po nacrtima bosanskog arhitekte Ivana Štrausa.

U tom muzeju se nalazi na stotine srpskih aviona, među kojima i dva NATO aviona koje su oborile srpske snage tokom NATO bombardovanja.

Takođe se turistima preporučuje obilazak Hrama Svetog Save, koji se naziva „Sagrada familijom istočne Evrope”.

Magazin podseća da je hram tehnički više od veka pod izgradnjom, jer je napredak bio ograničen zbog bombardovanja saveznika tokom Drugog svetskog rata, pa zatim zbog „gušenja” u vreme komunizma, i u skorijoj prošlosti zbog ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

Veliki napori da se završi enterijer preduzeti su u protekle dve decenije, a jedini deo koji je kompletno završen je Kripta sa lepim mozaicima.

Turistima se preporučuje i obilazak Kalemgdana i Beogradske tvrđave sa kojih se pruža pogled na ušće Save i Dunava.

Taj prostor posetiocima nudi mogućnost obilaska zoološkog vrta, srednjevekovne kule, rimski bunar i vojni muzej sa tenkovima i topovima.

Ne propustite crkvu Ružicu, koja je bila magacin za barut, a u kojoj su svećnjaci napravljeni od metaka.

Dalje magazin čitaocima preporučuje hotele, kao i restorane, uz preporučivanje srpskih specijaliteta, a za večernji izlazak - Beton halu, „kao mesto za žurke”.

Izvor: Tanjug

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...