Američki magazin uvrstio Jajce na listu najljepših malih gradova na svetu

18. Februar 2021
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Američki magazin Thrillist uvrstio je Jajce na listu najljepših manjih gradova na svetu, navodeći da je to jedno od najbolje očuvanih drevnih mesta u BiH.

Thrillist je časopis koji opisuje gradove, piše o njihovim detaljima, zanimljivim činjenicama i tako je Jajce opisao kao grad koji putnicima ostavlja bez daha svojom lepotom i neobičnošću.

"U Bosni i Hercegovini ne nedostaje drevnih planinskih gradova, ali nijedan nije bolje očuvan od starog grada Jajca. Bio je glavni grad srednjevekovne Bosne i dalje možete videti drevni zamak na brdu i istražiti rat zavojitih krivina kaldrma “, piše Thrillist.

Dalje kaže da je vodopad Pliva najveće prirodno čudo Jajca.

"Visoko 72 metra, izliva se punim padom na ušću Plive u Vrbas. Jaje je sa tri strane vezano vodom, što ga čini osnovnom bazom za neke od najboljih splavarenja", navodi se u tekstu ovog američkog časopisa .

Jajce je grad sa 30.758 stanovnika, a nalazi se na ušću reke Plive u Vrbas, svojim raznim atrakcijama svedoči o mnogim kulturama koje su se ispreplele u BiH od starih Ilira i Rimljana preko Kraljevine Bosne, Osmanlije i Austro-Ugarske Carstvo do perioda SFR Jugoslavije.

Postoji nekoliko priča o poreklu imena Jajce. Prema jednom od njih, naziv je potekao iz geografskog položaja grada na steni u obliku jajeta, po čemu je i dobio ime. Druge se priče oslanjaju na lokalne legende, od kojih se izdvaja ona o „vojvodi zamka Grmuša (na levoj obali Une u bihaćkom okrugu) Jajice“.

Jajce se smatra jednim od najvažnijih mesta u istoriji Bosne i Hercegovine, Jugoslavije i Hrvatske, a sadrži tragove naselja iz antičkih vremena.

U ovom bh. Crkva Sv. Marije, koja se smatra najstarijom na ovom području.

Tu je i tvrđava Jajce, koja se nalazi u kompleksu Starog grada i za koju se veruje da je sagrađena u 13. veku. Izgradio ga je Hrvoje Vukčić Hrvatinić, koji se smatra osnivačem Jajca.

Na ovoj listi uzbudljivaca pored Jajca nalaze se i gradovi St Ives, Cornvall - Velika Britanija, Vanaka - Novi Zeland, Česky Krumlov - Češka i Shirakava-go - Japan.

Izvor: Klix.ba

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...