Ambasada Pakistana u Beogradu proslavila Nacionalni dan svoje zemlje

24. Mart 2017
Ambasada Pakistana u Beogradu proslavila Nacionalni dan svoje zemlje

Ambasada Islamske Republike Pakistan sinoć je proslavila 77. Nacionalni dan svoje zemlje, obeležavajući usvajanje Pakistanske rezolucije kojom su 23. marta 1940. godine, tokom britanske kolonijalne vlasti na potkontinentu, muslimani Indije odlučili da stvore svoju državu. Prva islamska republika u svetu proglašena je sedam godina kasnije.

Danas je Pakistan, sa blizu 200 miliona stanovnika, moćna azijska zemlja, koja nastoji da obnovi odnose sa Srbijom, u kojoj više decenija ima ambasadu. Islamabad i Beograd imali su dobre političke i ekonomske odnose, a nedavno su iz ambasade poručivali da je današnji nivo uzajamnih veza i razmena u neskladu sa prijateljstvom i relacijama koje postoje između dve države i naroda, i da ih treba podići na viši nivo.

Poželevši dobrodošlicu okupljenim zvanicama na prijemu, otpravnik poslova Ambasade Islamske Republike Pakistan, Modasar Čodri, najpre je podsetio na Nacionalni dan, u znak sećanja na Rezoluciju u Lahoreu, koja je predvidela nezavisnu državu za muslimane Južne Azije. Takođe, podsetio je na to da je današnji Pakistan multietničko i multikulturno društvo, koje se ponosi svojim istorijskim korenima, svojim različitostima u veri, rasi, etničkoj pripadnosti i ideologiji, a da ustav garantuje osnovna ljudska prava svim svojim građanima, bez ikakvog obzira na rasu ili veru.

Pakistan, kao šesta po veličini zemlja na svetu, s ekonomijom od 284 milijardi dolara, ima veliki potencijal za strane investitore i privrednike. Nedavno je uspostavljen Kinesko-pakistanski ekonomski koridor, koji će biti revolucionaran za ekonomiju, jer se procenjuje da vredi pedeset milijardi dolara investicija. To će se pokazati kao aorta regionalne povezanosti.

Zvanični Pakistan teži prijateljskim odnosima sa međunarodnom zajednicom i svojim susedima, te je Vlada Pakistana preduzela različite inicijative u tom smislu, i spremna je za skori nastavak strukturiranog dijaloga sa Indijom, za mirno rešavanje svih pitanja, uključujući i rešavanje dugogodišnjeg spornog pitanja Kašmira.

Pošto je direktna žrtva nestabilnosti u Avganistanu, Pakistan podržava dugotrajni mir u ovoj zemlji, nastavljajući da bude dobar domaćin za dva i po miliona avganistanskih izbeglica, od početka rata 1979, koji zbog nestabilnosti u ovoj zemlji ne mogu da se vrate u svoje domove i žive dostojanstven život. Nedavni 13. Samit ekonomske saradnje i organizacije u Islamabadu, okupio je deset zemalja Južne i Centralne Azije, a glavna tema bila je regionalna povezanost zarad mira i prosperiteta.

U borbi protiv terorizma Pakistan je dao velike žrtve. Više od pedeset hiljada civila i deset hiljada pripadnika obezbeđenja, položili su svoje živote u ovoj borbi. Nacionalna ekonomija je pretrpela, kako se procenjuje, sto milijardi dolara ekonomskog gubitka. Vlada je pokrenula velike operacije protiv militanata i terorista, i postigla veliki napredak.

Ukazujući na prijateljske veze Pakistana i Srbije, otpravnik poslova Ambasade IR Pakistan, Modasar Čodri, istakao je da dve zemlje imaju prijateljske odnose.

- Drago nam je da vidimo napore srpske vlade u promovisanju ekonomskog razvoja i regionalne stabilnosti. Naša bilateralna trgovina raste i svedočimo rastu od sto odsto u poslovnim kontaktima između dve zemlje. Brojne posete i razmene su održane u poslednjih godinu dana. Naša misija je uvek na raspolaganju da odigra svoju ulogu u povećanju bilateralne trgovine i kontakata među ljudima - poručio je Čodri.

Ovo je bila posebna prilika da se predstavi i novoimenovani ambasador Syed Adil Gilani, koji je prisustvovao sinoćnjem prijemu, i koji će u narednim nedeljama predati akreditivna pisma predsedniku Republike Srbije Tomislavu Nikoliću. Novoimenovani ambasador Gilani ima veliko iskustvo u javnom i privatnom sektoru, kao i nevladinim organizacijama. Radio je u državnim organima na formulaciji politike i unapređenju upravljanja. Domaćini iz Pakistanske ambasade veruju da će, tokom njegovog mandata, bilateralni odnosi dve zemlje dostići svoj vrhunac.

Domaćini su pripremili specijalitete pakistanske kuhinje, a među zvanicama iz sveta diplomatije i politike bili su prisutni i narodni poslanici, kao i Nenad Nerić, državni sekretar Ministarstva odbrane Republike Srbije.

Marko Jelić
 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Novo: COVID garancija za skijašku sezonuu 2020/2021.
24. Novembar 2020
Skijališta Srbije, kao odgovorno preduzeće, daje svojim korisnicima COVID garanciju za...
Turizam
Severna Makedonija pred odlukom o legalizaciji marihuane - mere za podsticaj turizma
24. Novembar 2020
Severna Makedonija će dekriminalizovati i legalizovati marihuanu u turističkim mestima kao deo...
Turizam
Ronda - jedan od najstarijih gradova na svetu
24. Novembar 2020
Smešten je u pokrajini Malaga i smatra se da spada u najstarije gradove na svetu....
Turizam
Šta država sprema za Nacionalni park Đerdap?
23. Novembar 2020
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture stavilo je na rani javni uvid...