Akva park u Beogradu - već deceniju unazad nemoguća misija

06. Mart 2017
Akva park u Beogradu - već deceniju unazad nemoguća misija

Sokobanja, Aranđelovac, Bački Petrovac, Vrnjačka banja, Jagodina, samo su neki od gradova u Srbiji koji imaju svoj akva-park, ali ne i – Beograd!

Uprkos višedecenijskim najavama izgradnje velikog zabavnog parka na vodi u prestonici, svi dosadašnji pokušaji za izvođenje takvog poduhvata ostali su nerealizovani.

Beograđanima je tako preostalo da svoje mališane vode u neki od akva-parkova širom Srbije, ali i u veoma popularne zabavne centre ovog tipa u Budimpešti i Segedinu (Mađarska), Termama Čatež (Slovenija) ili Solunu, gde po tradiciji veliki deo srpskih turista svraća po povratku sa letovanja.

A da je bilo sreće, još pre deset godina bismo se brčkali i spuštali niz tobogane, i leti i zimi.

Blok 44


Stanovnici novobeogradskog Bloka 44 očekivali su da će još 2006. godine njihov kraj biti ulepšan najvećim akva-parkom u Srbiji, koji je trebalo da uzme mesto između Gandijeve i Nehruove ulice i savske obale, na gradilištu veličine deset fudbalskih terena. Iza projekta je stajao i slavni košarkaš Željko Paspalj, ali od posla se odustalo, a prostor predviđen za zabavu na vodi postao je ruglo tog kraja grada, zaraslo korovom i natrpano smećem, a po rečima komšija, pretvoreno u stecište beskućnika i narkomana. Inače, ideja graditelja bila je da na tom mestu nikne 11 bazena, 21 tobogan, kuglana, klizalište, tereni za ekipne sportove, ali i najviša „kamikaza” na našem kontinentu.

Košutnjak


Nakon toga, jedna od zamisli koja se pojavila 2008. godine, a koja je nažalost i ostala samo na nivou zamisli, jeste projekat izgradnje akva-parka u Košutnjaku, najavljen od tadašnjih čelnika Republičkog zavoda za sport, a predviđanja su bila da će biti završen 2012. godine. Smatrano je da kompleks koji se na tom mestu pruža na 14.5 hektara i sadrži pet bazena okruženih zelenilom, ima potencijala da preraste u nešto veće, te je tadašnji direktor ove institucije poručio da je krajnji cilj stvaranje akva-parka, a da urbanistički uslovi dozvoljavaju da se u okolini podigne i hotel. Ipak, sve je ostalo mrtvo slovo na papiru...

Batajnica

Opština Zemun imala je 2010. godine svoju viziju akva-parka, koji je prema najavi čelnika ove opštine trebalo da bude četiri puta veći od onog u Jagodini i izgrađen do 2013. godine na preseku Novog novosadskog i Starog batajničkog puta. Zamišljeno je da se ovakav centar prostire na čak 120.000 kvadratnih metara, a blizina Dunava, dva važna evropska koridora i aerodroma trebalo je da znači i veliku posećenost i priliv turista. Ipak, 2013. godina je davno prošla, a od turista i akva-parka ni traga ni glasa.

Ada Ciganlija

Beogradsko more je u nekoliko navrata spominjano kao lokacija na kojoj bi mogao da se gradi akva-park. Svojevremeno, tu mogućnost je najavio i tadašnji predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić.

A malo je nedostajalo da akva-park na Makiškoj strani, istina manjih dimenzija, bude otvoren prošlog leta. Međutim, projekat koji je započeo nekadašnji fudbaler Crvene zvezde Nikola Mijailović stopirala je inspekcija, tvrdeći da se radi o – divljoj gradnji. Napola završen kompleks danas je napušten, a na 4.000 kvadratnih metara u planu je bila izgradnja četiri bazena, dečije igralište, restoran, bina za koncerte, kao i klizalište za hladne dane.

U Jakovu odličan, ali daleko

Na papiru Beograd ima dva akva-parka. Prvi, znatno manji, „Hollywoodland” na Ledinama s nekoliko vrtloga, tobogana... Drugi, mnogo ozbiljniji je u okviru „S kluba” u Jakovu koji raspolaže sa šest bazena, desetak tobogana i skoro da ne zaostaje za onim u Solunu. Njegov problem je, međutim, što je „na pola puta do Novog Sada“.

Opet ideja o Grockoj


Kao poslednja u nizu lokacija za gradnju akva-parka pojavila se – Grocka. Ovo nije prvi put da se takav projekat najavljuje na ovom području, tako da nam preostaje prvo da vidimo barem maketu pre nego što ideju ozbiljno shvatimo.

Izvor:
Blic

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Palić dobija Avantura park
21. Oktobar 2020
Na peščanoj plaži na Paliću počela je montaža rekvizitaza budući avantura parka, i...
Turizam
Uskoro novo lice Novog Sada
21. Oktobar 2020
Uređenjem priobalja, Novi Sad bi dobio potpuno novo lice, ali i značajan ekonomski zamajac....
Turizam
UTAS i ANTAS: Uvažiti mišljenje struke
20. Oktobar 2020
U svom najnovijem saopštenju, Udruženje turističkih agencija Srbije (UTAS) i...
Turizam
Loznica na Savskoj promenadi
20. Oktobar 2020
Turistička organizacija grada Loznice se pod sloganom “Loznica – moderan grad koji...