Akva park u Beogradu - već deceniju unazad nemoguća misija

06. Mart 2017
Akva park u Beogradu - već deceniju unazad nemoguća misija

Sokobanja, Aranđelovac, Bački Petrovac, Vrnjačka banja, Jagodina, samo su neki od gradova u Srbiji koji imaju svoj akva-park, ali ne i – Beograd!

Uprkos višedecenijskim najavama izgradnje velikog zabavnog parka na vodi u prestonici, svi dosadašnji pokušaji za izvođenje takvog poduhvata ostali su nerealizovani.

Beograđanima je tako preostalo da svoje mališane vode u neki od akva-parkova širom Srbije, ali i u veoma popularne zabavne centre ovog tipa u Budimpešti i Segedinu (Mađarska), Termama Čatež (Slovenija) ili Solunu, gde po tradiciji veliki deo srpskih turista svraća po povratku sa letovanja.

A da je bilo sreće, još pre deset godina bismo se brčkali i spuštali niz tobogane, i leti i zimi.

Blok 44


Stanovnici novobeogradskog Bloka 44 očekivali su da će još 2006. godine njihov kraj biti ulepšan najvećim akva-parkom u Srbiji, koji je trebalo da uzme mesto između Gandijeve i Nehruove ulice i savske obale, na gradilištu veličine deset fudbalskih terena. Iza projekta je stajao i slavni košarkaš Željko Paspalj, ali od posla se odustalo, a prostor predviđen za zabavu na vodi postao je ruglo tog kraja grada, zaraslo korovom i natrpano smećem, a po rečima komšija, pretvoreno u stecište beskućnika i narkomana. Inače, ideja graditelja bila je da na tom mestu nikne 11 bazena, 21 tobogan, kuglana, klizalište, tereni za ekipne sportove, ali i najviša „kamikaza” na našem kontinentu.

Košutnjak


Nakon toga, jedna od zamisli koja se pojavila 2008. godine, a koja je nažalost i ostala samo na nivou zamisli, jeste projekat izgradnje akva-parka u Košutnjaku, najavljen od tadašnjih čelnika Republičkog zavoda za sport, a predviđanja su bila da će biti završen 2012. godine. Smatrano je da kompleks koji se na tom mestu pruža na 14.5 hektara i sadrži pet bazena okruženih zelenilom, ima potencijala da preraste u nešto veće, te je tadašnji direktor ove institucije poručio da je krajnji cilj stvaranje akva-parka, a da urbanistički uslovi dozvoljavaju da se u okolini podigne i hotel. Ipak, sve je ostalo mrtvo slovo na papiru...

Batajnica

Opština Zemun imala je 2010. godine svoju viziju akva-parka, koji je prema najavi čelnika ove opštine trebalo da bude četiri puta veći od onog u Jagodini i izgrađen do 2013. godine na preseku Novog novosadskog i Starog batajničkog puta. Zamišljeno je da se ovakav centar prostire na čak 120.000 kvadratnih metara, a blizina Dunava, dva važna evropska koridora i aerodroma trebalo je da znači i veliku posećenost i priliv turista. Ipak, 2013. godina je davno prošla, a od turista i akva-parka ni traga ni glasa.

Ada Ciganlija

Beogradsko more je u nekoliko navrata spominjano kao lokacija na kojoj bi mogao da se gradi akva-park. Svojevremeno, tu mogućnost je najavio i tadašnji predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić.

A malo je nedostajalo da akva-park na Makiškoj strani, istina manjih dimenzija, bude otvoren prošlog leta. Međutim, projekat koji je započeo nekadašnji fudbaler Crvene zvezde Nikola Mijailović stopirala je inspekcija, tvrdeći da se radi o – divljoj gradnji. Napola završen kompleks danas je napušten, a na 4.000 kvadratnih metara u planu je bila izgradnja četiri bazena, dečije igralište, restoran, bina za koncerte, kao i klizalište za hladne dane.

U Jakovu odličan, ali daleko

Na papiru Beograd ima dva akva-parka. Prvi, znatno manji, „Hollywoodland” na Ledinama s nekoliko vrtloga, tobogana... Drugi, mnogo ozbiljniji je u okviru „S kluba” u Jakovu koji raspolaže sa šest bazena, desetak tobogana i skoro da ne zaostaje za onim u Solunu. Njegov problem je, međutim, što je „na pola puta do Novog Sada“.

Opet ideja o Grockoj


Kao poslednja u nizu lokacija za gradnju akva-parka pojavila se – Grocka. Ovo nije prvi put da se takav projekat najavljuje na ovom području, tako da nam preostaje prvo da vidimo barem maketu pre nego što ideju ozbiljno shvatimo.

Izvor:
Blic

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Konkurs za preduzetničke ideje u turizmu
21. Oktobar 2019
Udruženje "Srbija za mlade" realizuje projekat pod nazivom "Akademija...
Turizam
Zlatibor: Radovi na gondoli u završnoj fazi
21. Oktobar 2019
Na međustanici Gold gondole, pored Ribničkog jezera radovi na postavljanju ankera su u punom...
Turizam
Eurowings uvodi letove od Štutgarta ka Beogradu
21. Oktobar 2019
Avio-kompanija Eurowings se vraća u Beograd 21. maja 2020, skoro dve nedelje ranije nego...
Turizam
Počinje konkurs za najbolju fotografiju Srbije 2019.
21. Oktobar 2019
U organizaciji Turističke organizacije Srbije počinje veliki nagradni foto-konkurs...