Ako ne dobiju pomoć države, predstavnici udruženja ugostitelja, ivent industrije, noćnih klubova i barova – najavljuju protest za 12. april

07. April 2021
Izvor: Pixabay
Izvor: Pixabay
Predstavnici udruženja ugostitelja, ivent industrije, noćnih klubova i barova, salona venčanica na jučerašnjoj konferenciji za medije ukazali su da je zbog nemogućnosti da rade, egzistencija stotine hiljada porodica dovedena u pitanje i zatražili finansijsku pomoć države.
 
Kažu da bi, ako dobiju pomoć, barem mogli da izmire obaveze prema državi i plate račune, koji stižu iako ne rade.
 
Najavili su da će u suprotnom 12. aprila, u 16.30 časova, održati protest ispred Vlade Srbije kako bi ukazali na težak položaj u kome su se našli zbog pandemije.
 
Predstavnik Udruženja noćnih barova i klubova Miša Relić je istakao da se od države ne traži pomoć kako bi stekli profit, već da bi mogli da izmire obaveze prema njoj, te bi se velika većina tog novca opet vratila državi.
 
Predstavnik ivent industrije Boško Bubanja kaže da zaposleni u ovom sektoru 13 meseci nemaju nikakvih prihoda, kao i da se često dešava da su čitave porodice uključene u ove poslove.
 
Naveo je da je 35.000 svadbi "na čekanju" i predložio da se ivent centri stave u istu kategoriju kao i kafići i restorani i da rade kao i oni - uz primenu propisanih epidemioloških mera.
 
- Mi ne želimo da protestujemo. Možda bi rešenje bilo da se uvede moratorijum na naša plaćanja, pa da razmislimo o odustajanju od protesta - rekao je Bubanja.
 
Iako kafići i restorani povremeno rade, to je malo, kaže Dario Prpić i dodaje da je zaposlenima u ovom sektoru od početka pandemije uskraćeno oko 70% radnog vremena.
 
Zaposlenima u salonu venčanica niko nije zabranjivao rad, ali budući da svadbi skoro i nije bilo praktično nisu mogli da rade.
 
Predstavnica Udruženja salona venčanica Violeta Šoć je navela da njena branša ne radi od novembra 2019, kada je završena sezona za tu godinu.
 
- Onda se nadovezala pandemija i prema računici koju smo pravili, nama je promet opao za oko 85% - rekla je ona i dodala da je ogromna većina zaposlenih, a čine ih uglavnom žene, otpušteno i da su na radnim mestima ostale samo trudnice i porodilje kojima poslodavci nisu smeli da daju otkaz.
 
Izvor: Tanjug/eKapija

 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...
Turizam
Muzej automobila ispod Brankovog mosta - Poznata i buduća lokacija Muzeja Nikole Tesle
12. April 2024
Muzej automobila koji je pre oko dva meseca prinudno iseljen iz Moderne garaže u Majke...
Turizam
Kamp „Zlatibor“ otvoren za posetioce
11. April 2024
Svim ljubiteljima kampovanja svoja vrata širom je otvorio Kamp „Zlatibor”....