Air Serbia ostvarila profit od 3,9 miliona evra u 2015.

04. Maj 2016
Air Serbia ostvarila profit od 3,9 miliona evra u 2015.

Nacionalna avio-kompanija Republike Srbije ostvarila je neto profit u iznosu od 3,9 miliona evra u svojoj drugoj godini poslovanja, premašujući profit iz prethodne godine od 2,7 miliona evra za 44 procenta - ističe se u saopštenju "Er Srbije".

Avio-kompanija je u 2015. godini zabeležila ukupne prihode u iznosu od 305 miliona evra, što predstavlja povećanje od 16 procenata u odnosu na 2014. godinu, pre svega, kao rezultat značajnog rasta broja putnika.
 
Ovi rezultati su ostvareni zahvaljujući rastu ključnih operativnih pokazatelja avio-kompanije, u koje spada kapacitet mreže linija, koji je uvećan za 6 procenata i u 2015. godini je iznosio 3,65 milijardi ASK (proizvod raspoloživih sedišta i broja putnika), kao i broj obavljenih letova, koji je uvećan za osam procenata i na kraju godine je iznosio 32.384.    
 
Uz to je ostvaren i rast od 11 procenata u odnosu na prethodnu godinu u broju prevezenih putnika, koji je u 2015. godini iznosio 2,55 miliona, i povećana je iskorišćenost kapaciteta za prevoz putnika (load faktor), mera koja pokazuje odnos popunjenih u odnosu na ukupan broj sedišta, koja je u 2015. godini iznosila 71 procentni poen, u odnosu na 67 procentnih poena u prethodnoj godini.   
 
Kod-šer partnerstva "Er Srbije" su u 2015. godini doprinela 21,5 miliona evra, što je rezultat razvoja postojećih sporazuma i ostvarenja nove saradnje sa avio-kompanijama "Ejdžian erlajns", "Er Baltik", "Er Čajna", "Er Europa" i "LOT Poliš erlajns".
 
Nezavisnu reviziju finansijskih izveštaja "Er Srbije" je obavio KPMG u skladu sa Međunarodnim standardima revizije.
 
Dane Kondić, generalni direktor "Er Srbije", istakao je ovim povodom da je povećanje prihoda i profita rezultat usredsređenosti na smanjenje troškova, povećanje produktivnosti i komercijalnog učinka, kao i na razvoj ponude proizvoda i usluga nacionalne aviokompanije.

- Prošle godine smo konsolidovali i proširili našu mrežu u Evropi, a sada smo u poziciji da je širimo po ostalim regionima, kao i preko Atlantika. Naša je strategija za 2016. godinu da još više učvrstimo mrežu linija koristeći se pozicijom Beograda kao kapije Balkana i preuzmemo regionalne tokove saobraćaja ka Sjedinjenim Državama - rekao je Kondić.
 
Siniša Mali, predsednik Nadzornog odbora "Er Srbije" naglasio je da će nacionalna aviokompanija, uz podršku akcionara, ovog leta proširiti svoju mrežu na pet novih tržišta, u koje spada i Njujork, čime će se "otvoriti vrata daljeg rasta, povećati prepoznatljivost brenda Srbije i postaviti temelji za još veći doprinos avio-kompanije razvoju nacionalne privrede u 2016. godini."

- Nastavak ekspanzije "Er Srbije" je u 2015. godini stvorio mogućnost za otvaranje brojnih radnih mesta, pri čemu je avio-kompanija primila 400 novih zaposlenih i povećala ukupan broj zaposlenih u okviru "Er Srbija grupe, uključujući i zavisna preduzeća Er Srbija ketering i Er Srbija graund servisiz, na 2.450 - dodao je Mali.
 
Džejms Hogan, potpredsednik Nadzornog odbora "Er Srbije" i predsednik i generalni direktor avio-kompanije "Etihad ervejz", poručio je da je srpska aviokompanija ostvarila izuzetan napredak na putu ka održivoj profitabilnosti i da je stalnim ulaganjima u proizvod i usluge razvila ubedljivu ponudu za evropske putnike.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
British Airways na jednoj liniji zaradio milijardu dolara
20. Avgust 2019
Linija avio-kompanije British Airways između NJujorka i Londona donosi najviše novca i...
Turizam
CNN istražuje da li su brodovi za krstarenje uzrok prekomernog turizma
20. Avgust 2019
Svakog jutra gosti na brodovima za turistička krstarenja se bude i doručkuju na svojim...
Turizam
Niška Banja sve atraktivnija za turiste
20. Avgust 2019
Niška Banja ovog leta beleži rast turističkog prometa. Iako sa smanjenim...
Turizam
Razvoj vodenog turizma na plovnim putevima koji povezuju Mađarsku i Srbiju - WATERTOUR
19. Avgust 2019
Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodno-matematičkog fakulteta, Univerziteta...