Air Serbia ostvarila profit od 3,9 miliona evra u 2015.

04. Maj 2016
Air Serbia ostvarila profit od 3,9 miliona evra u 2015.

Nacionalna avio-kompanija Republike Srbije ostvarila je neto profit u iznosu od 3,9 miliona evra u svojoj drugoj godini poslovanja, premašujući profit iz prethodne godine od 2,7 miliona evra za 44 procenta - ističe se u saopštenju "Er Srbije".

Avio-kompanija je u 2015. godini zabeležila ukupne prihode u iznosu od 305 miliona evra, što predstavlja povećanje od 16 procenata u odnosu na 2014. godinu, pre svega, kao rezultat značajnog rasta broja putnika.
 
Ovi rezultati su ostvareni zahvaljujući rastu ključnih operativnih pokazatelja avio-kompanije, u koje spada kapacitet mreže linija, koji je uvećan za 6 procenata i u 2015. godini je iznosio 3,65 milijardi ASK (proizvod raspoloživih sedišta i broja putnika), kao i broj obavljenih letova, koji je uvećan za osam procenata i na kraju godine je iznosio 32.384.    
 
Uz to je ostvaren i rast od 11 procenata u odnosu na prethodnu godinu u broju prevezenih putnika, koji je u 2015. godini iznosio 2,55 miliona, i povećana je iskorišćenost kapaciteta za prevoz putnika (load faktor), mera koja pokazuje odnos popunjenih u odnosu na ukupan broj sedišta, koja je u 2015. godini iznosila 71 procentni poen, u odnosu na 67 procentnih poena u prethodnoj godini.   
 
Kod-šer partnerstva "Er Srbije" su u 2015. godini doprinela 21,5 miliona evra, što je rezultat razvoja postojećih sporazuma i ostvarenja nove saradnje sa avio-kompanijama "Ejdžian erlajns", "Er Baltik", "Er Čajna", "Er Europa" i "LOT Poliš erlajns".
 
Nezavisnu reviziju finansijskih izveštaja "Er Srbije" je obavio KPMG u skladu sa Međunarodnim standardima revizije.
 
Dane Kondić, generalni direktor "Er Srbije", istakao je ovim povodom da je povećanje prihoda i profita rezultat usredsređenosti na smanjenje troškova, povećanje produktivnosti i komercijalnog učinka, kao i na razvoj ponude proizvoda i usluga nacionalne aviokompanije.

- Prošle godine smo konsolidovali i proširili našu mrežu u Evropi, a sada smo u poziciji da je širimo po ostalim regionima, kao i preko Atlantika. Naša je strategija za 2016. godinu da još više učvrstimo mrežu linija koristeći se pozicijom Beograda kao kapije Balkana i preuzmemo regionalne tokove saobraćaja ka Sjedinjenim Državama - rekao je Kondić.
 
Siniša Mali, predsednik Nadzornog odbora "Er Srbije" naglasio je da će nacionalna aviokompanija, uz podršku akcionara, ovog leta proširiti svoju mrežu na pet novih tržišta, u koje spada i Njujork, čime će se "otvoriti vrata daljeg rasta, povećati prepoznatljivost brenda Srbije i postaviti temelji za još veći doprinos avio-kompanije razvoju nacionalne privrede u 2016. godini."

- Nastavak ekspanzije "Er Srbije" je u 2015. godini stvorio mogućnost za otvaranje brojnih radnih mesta, pri čemu je avio-kompanija primila 400 novih zaposlenih i povećala ukupan broj zaposlenih u okviru "Er Srbija grupe, uključujući i zavisna preduzeća Er Srbija ketering i Er Srbija graund servisiz, na 2.450 - dodao je Mali.
 
Džejms Hogan, potpredsednik Nadzornog odbora "Er Srbije" i predsednik i generalni direktor avio-kompanije "Etihad ervejz", poručio je da je srpska aviokompanija ostvarila izuzetan napredak na putu ka održivoj profitabilnosti i da je stalnim ulaganjima u proizvod i usluge razvila ubedljivu ponudu za evropske putnike.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Nagrada za najbolji putopis o destinaciji u Srbiji
25. Maj 2020
Fondacija „Biljana Bosnić Ognjenović“ objavljuje konkurs za novinarsku nagradu...
Turizam
Otkrijte Vojvodinu biciklom
25. Maj 2020
Tri međunarodna biciklistička koridora EuroVelo (6,11,13) ulaze u našu zemlju u...
Turizam
Koje zemlje su najteže pogođene globalnom zabranom putovanja?
25. Maj 2020
Bez stalnih prihoda od turizma, mnoge zemlje suočiće se sa ozbiljnom ekonomskom štetom,...
Turizam
U Grčkoj turistima neće biti potreban test
25. Maj 2020
Turistima u Grčkoj neće biti potreban test na kovid 19, a neće biti ni karantina, prenosi...