Abu Dabi ove godine dobija svoj Luvr - Muzej o svetu i za svet

22. Februar 2016
Abu Dabi ove godine dobija svoj Luvr - Muzej o svetu i za svet
@TDIC
@TDIC
@TDIC
@TDIC

Agencija za turizam i kulturu Abu Dabija (TCA Abu Dhabi) je na upravo održanom 38. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu predstavila velike planove i projekte koji će biti realizovani u toku 2016. Težište globalne strategije Abu Dabija za naredni period biće ulaganje u kulturu i razvijanje turizma povezanog sa kulturnim sadržajima. 

Tu se posebno ističe Luvr Abu Dhabi, muzej o svetu i za svet, koji će do kraja 2016. otvoriti svoja vrata za posetioce. Stalna muzejska kolekcija, kao i važna umetnička dela pozajmljena iz najvažnijih francuskih institucija, kroz 12 galerija pripovedaće im priču koja se proteže od drevnih do sadašnjih vremena.

U veoma posebnom ambijentu, pod okriljem kupole koju je projektovao arhitekta Žan Nuvel, posetioci mogu da šetaju duž kanala u muzeju koji se nadvija nad morem. Luvr u Abu Dabiju imaće u ponudi izuzetne privremene izložbe u posebnom prostoru, dečiji muzej, auditorijum, kafe, restoran, muzejsku prodavnicu, istraživački centar, šetališta i vrtove.

Luvr u Abu Dabiju predstavlja jedan deo grupe muzeja i kulturnih centara koji čine Kulturni distrikt ostrva Sadijat. Bez premca po veličini i obimu, Kulturni distrikt ostrva Sadijat predstavlja živu pozornicu za globalnu kulturu i privlači posetioce jedinstvenim izložbama, stalnim kolekcijama i manifestacijama. Prepoznatljive institucije distrikta predstavljaju neke od najsjajnijih primera arhitekture XXI veka.

Luvr u Abu Dabiju biće prvi muzej u okviru Kulturnog distrikta, ostrva Sadijat, koji će otvoriti vrata za posetioce, a za njim će uslediti Nacionalni muzej Zajed i Gugenhajm u Abu Dabiju. Trenutno Manarat Al Sadijat izložbeni centar na ostrvu Sadijat predstavlja svoje programe posetiocima preko cele godine.

Univerzalna kolekcija


Stalna kolekcija Luvra u Abu Dabiju, koja neprestano raste, a trenutno je čini više od 330 radova iz različitih kultura, proteže se kroz milenijume, medije i civilizacije, stavljajući naglasak na razmenu i zajedničko ljudsko iskustvo. Dijalog između umetničkih dela, rukopisa i objekata u kolekciji Luvra u Abu Dabiju omogućuje posetiocima da otkrivaju zajedničke uticaje i intrigantne veze između različitih kultura kroz istoriju. Putanja kroz muzej obuhvata izvestan broj tema koje počinju od praistorije, rađanja civilizacije i prvih velikih imperija. Na taj način istražuje pojmove kao što su univerzalne religije, razmena preko trgovačkih puteva, dalekih putovanja i velikih otkrića, uloga pojedinca u istoriji, kao i savremene teme vezane za sadašnje doba i globalizaciju.

Naročito vredna dela u kolekciji obuhvataju jedan od najlepših primera stojeće Baktrijske princeze s kraja trećeg milenijuma pre nove ere, zatim tri hiljade godina staru bliskoistočnu zlatnu narukvicu sa lavljom glavom, sliku Osmana Hamdi Beja iz 1878. godine, nazvanu Mladi emir uči, remek-delo Pola Gogena Bretonski mladići se rvu, devet slika savremenog umetnika Saja Tvomblija i najstariju poznatu fotografiju žene sa velom.

Približno 300 remek-dela iz 13 najvažnijih francuskih institucija biće izloženo u galerijama uz stalnu kolekciju. Na otvaranju će ova privremeno pozajmljena dela između ostalih uključivati Portret dame Leondarda da Vinčija, Stanicu Sen-Lazar Kloda Monea, Frulaša Eduara Manea, Mrtvu prirodu sa magnolijama Anrija Matisa, globus Vinćenca Kornelija, redak slanik od slonovače iz kraljevine Benin, kinesku skulpturu plave dame iz VIII veka, Baga D’mba masku iz Gvineje i špansku skulpturu korišćenu kao fontana poznatu pod nazivom Lav iz Monsona.

Privremene izložbe biće predstavljane tokom cele godine u posebnom prostoru odvojenom od galerija sa stalnom kolekcijom muzeja, što će obezbediti da ponovni posetioci uvek mogu da otkriju nešto novo. Ove izložbe predstavljaće priliku za prikazivanje originalnih i inovativnih programa koji će biti razvijeni u saradnji sa partnerskim francuskim muzejima, i u nekim slučajevima uključivati i radove iz više institucija.

Muzejski grad


‘Muzejski grad’ Luvra u Abu Dabiju koji podseća na tradicionalnu arapsku medinu, smešten je ispod prepoznatljive kupole koja se sastoji od kompleksne geometrijske šare izrađene od skoro 8.000 zvezda, ponovljenih u različitim veličinama i uglovima u osam odvojenih slojeva, što joj daje delikatnu formu nalik na čipku. Očaravajuća ‘kiša svetlosti’ nastaje filtriranjem sunčeve svetlosti kroz kupolu, što podseća na neprestano smenjivanje senki i svetla u Emiratima, i ponavlja efekat tradicionalnih krovova načinjenih od upletenog palmovog lišća.

Luvr u Abu Dabiju projektovao je arhitekta Žan Nuvel, dobitnik Prickerove nagrade, poznat po izgradnji objekata kao što su Muzej na keju Branli u Parizu, Tore Agbar u Barseloni, i Koncertna dvorana u Kopenhagenu. Žan Nuvel je za Luvr u Abu Dabiju kreirao zaista jedinstven projekat, inspirisan arhitekturom i tradicijama Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Vodeni sistem inspirisan faladžom, i izveden iz drevnih arapskih tehničkih rešenja, protiče između zatvorenih galerija i otvorenih prostora, dok restoran pruža opuštajući pogled na ostrvo Sadijat, Abu Dabi i more. Impresivna građevina Luvra u Abu Dabiju zauzima 64.000 kvadratnih metara, od čega je 9.200 kvadratnih metara posvećeno galerijama, i već je dobila nagradu za svoj održiv dizajn.

Programi Luvra u Abu Dabiju


Luvr u Abu Dabiju će preko cele godine nuditi obiman javni program koji se sastoji od izložbi, turneja, radionica, nastupa, razgovora i manifestacija osmišljenih tako da budu privlačne svim vrstama publike, uključujući i programe za porodice i osobe sa posebnim potrebama. Auditorijum Luvra u Abu Dabiju sa 270 sedišta takođe će ponuditi fascinantan program ispunjen pozorišnim predstavama, plesom, muzikom, filmom, predavanjima, konferencijama i simpozijumima.

Dečiji muzej Luvra u Abu Dabiju


Prostor muzeja namenjenog najmlađim posetiocima i njihovim porodicama obuhvataće privremene izložbe i radionice. Najmlađa publika će imati priliku da dođe u neposredan kontakt sa umetničkim delima kako bi moglada se upozna sa materijalom od koga su napravljeni, njihovom estetikom i značajem. Ovaj dvospratni objekat smešten pod veličanstvenom kupolom Luvra u Abu Dabiju služiće kao ulaz u ostatak muzeja i kolekcije, i pritom će upoznavati decu i njihove porodice sa procesom umetničkog stvaranja, predstavljati različite umetničke tehnike i pristupe, upoznavati najmlađe posetioce sa muzejskim prostorom i pružati priliku deci da zajedno uče okruženi ambijentom koji podstiče radoznalost i otkrića.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Discover Betoven: Moderna interpretacija klasičnog nasleđa
26. Februar 2020
Turistička organizacija Nemačke (GNTB) lansira kampanju Discover Betoven čiji se početak...
Turizam
Turisti iz SAD-a najčešće plaćaju karticama u Srbiji
26. Februar 2020
Turisti iz Sjedinjenih Američkih Država prošle godine su u Srbiji potrošili oko...
Turizam
Otvaranje Velikog egipatskog muzeja krajem godine
25. Februar 2020
Ambasada Egipta u Beogradu, u saradnji sa Egipatsko-srpskim društvom prijateljstva,...
Turizam
JUTA: Otkazuju se putovanja u Italiju
25. Februar 2020
Putovanja koja su planirana za delove Italije Veneto i Lombardija u naredne dve nedelje biće...