Abu Dabi - kosmopolitski grad 21. veka!

04. April 2016
Abu Dabi - kosmopolitski grad 21. veka!
Abu Dabi - detalj
Abu Dabi - detalj
Al Ain
Al Ain
Kampovanje u pustinji
Kampovanje u pustinji
Korniš
Korniš
Hotel 'Emirates Palace'
Hotel "Emirates Palace"
Hyatt Capital Gate Hotel
Hyatt Capital Gate Hotel
Muzej 'Luvr Abu Dabi'
Muzej "Luvr Abu Dabi"
Muzej 'Gugenhajm Abu Dabi'
Muzej "Gugenhajm Abu Dabi"
Zajedov nacionalni muzej
Zajedov nacionalni muzej
Izgled budućeg aerodromskog kompleksa
Izgled budućeg aerodromskog kompleksa
Džamija šeika Zajeda
Džamija šeika Zajeda
Džamija šeika Zajeda
Džamija šeika Zajeda
„Heritage Village“
„Heritage Village“
Yas Marina Circuit
Yas Marina Circuit
Šeik Zajed
Šeik Zajed

Kada kročite u Abu Dabi, administrativni centar i prestonicu Ujedinjenih Arapskih Emirata, teško je zamisliti da je na mestu ovog modernog grada donedavno bila pustinja. Na sve strane nalaze se atraktivne građevine, inače dela najboljih svetskih arhitekata, među kojima i brojni luksuzni hoteli, okruženi zelenilom, fontanama i vodoskocima. Sigurno se pitate – otkud tolika voda na pustinjskom tlu? Otkrićemo vam tajnu – uglavnom se dobija desalinizacijom morske vode. Jer, ovo je grad u kom su sva čuda moguća!

Od pustinjske legende do moderne bajke

Abu Dabi, glavni grad istoimenog najvećeg i najbogatijeg emirata, smešten na severoistočnom delu Persijskog zaliva, počeo je da se naseljava tek u 18. veku. Ako je verovati legendi, na tome treba zahvaliti jednom beduinu i gazeli. Naime, legenda kaže da je beduin tokom lova pratio gazelu (na arapskom „dhabi“), koja ga je odvela na jedno od nenaseljenih okolnih ostrva, tada znano kao „Milh“ ili so, i to pravo do izvora sveže vode. Beduin je pohrlio da podeli ovu vest sa vođama svog plemena. S obzirom da je voda u pustinjskim uslovima bila najdragoceniji resurs, poglavice su odlučile da preuzmu kontrolu nad ostrvom i tu osnuju naselje. Nakon tog događaja, „Slano ostrvo“ dobija naziv „Otac gazele“, ili na arapskom „Abu Dhabi“.

Prva osmatračnica u novom naselju izgrađena je 1761. godine, a kasnije je prerasla u malu tvrđavu, danas najstariju građevinu u Abu Dabiju – Qasr al Hosn („bela tvrđava“), u kojoj je smešten vizitorski centar za turiste. Peščane plaže, tradicionalni brodići lokalnih ribara i prodavaca bisera, koji se na mestu današnje marine ljuljuškaju na azurnoj vodi Persijskog zaliva i skromno naselje duž obale, sastavljeno od kućica napravljenih od granja urmine palme – bila je slika i prilika Abu Dabija sve do polovine 20. veka. Naseobina bez puteva, struje i tekuće vode.

Otkrićem nafte 1958. godine, sve se drastično promenilo. Ono što se nakon toga dogodilo, liči na modernu bajku: danas je Abu Dabi drugi najveći proizvođač nafte na Arabijskom poluostrvu i osmi u svetu, zahvaljujući čemu dnevno prihoduje milione dolara! No, mudri Emiraćani znaju da su nafta i gas ograničeni resursi, te znatan deo svog profita od nafte ulažu u sektore finansija, obnovljive izvore energije, informacione tehnologije, aviosaobraćaj, sport, turizam, zdravstvo i obrazovanje.

Svet u malom

Kada su naftne kompanije započele rad u Abu Dabiju, sa sobom su privukle veliki broj međunarodnih eksperata, ali i moderne tehnologije i infrastrukturu, čime se život na ostrvu zauvek promenio.

Danas je Abu Dabi moderan, kosmopolitski grad, sa širokim saobraćajnicama i savremenim soliterima koji niču kao pečurke. U ovom gradu nalazi se palata predsednika republike, Federalni kabinet, strane ambasade, najluksuzniji hoteli, šoping molovi, savremene škole, univerziteti i bolnice, te sedišta brojnih kompanija, naročito naftnih. Sa glavnog ostrva, grad se proširio na susedno kopno i okolna ostrva, na kojima se razvija novi stambeni prostor, rekreativni i poslovni objekti, kao i industrijske zone.

Najpoznatija „arhitektonska čuda“ i simboli ovog grada su pet solitera – tzv. Etihad kule, baš kao i Aldar HQ – prvi oblakoder kružnog oblika na Bliskom istoku, te luksuzni hotel sa sedam zvezdica "Emirates Palace" – mesto gde odsedaju gosti državnog vrha i gde se održavaju događaji za svetsku elitu, ali i "Hyatt Capital Gate Hotel" koji drži svetski rekord kao najiskrivljenija kula na svetu, sa nagibom od 18 stepeni. Primera radi, iskošenost popularnog Krivog tornja u Pizi iznosi „svega“ 4 stepena.

Poput obećanog grada, Abu Dabi, zajedno sa Dubaijem, kao magnet privlači ljude iz celog sveta koji tragaju za srećom i boljim životom. Zato i ne iznenađuje podatak da samo 20 odsto njegove populacije čini domaće stanovništvo, dok su ostalo stranci.

Turističke znamenitosti

Kombinujući u svojoj arhitekturi tradiconalno i moderno, Abu Dabi je mesto u kom se grade najmoderniji kulturni, sportski i turistički objekti.

Jedna od najvećih znamenitosti ovog grada je džamija šeika Zajeda. Dobila je naziv po osnivaču i prvom predsedniku UAE, čija se nekropola nalazi u sklopu džamije. Jedna je od najlepših i najvećih islamskih bogomolja u svetu – može da primi 41.000 vernika. Ova velelepna građevina od belog mermera, sa četiri minareta, specifična je i po tome što se u njoj nalazi najveći tepih na svetu, kao i najveći okrugli kristalni luster, težine 15 tona, koji su nemački majstori izradili od „Swarovski“ kristala. Unutrašnjost džamije oplemenjena je gravurama, poludragim kamenjem u obliku cvetova, zlatnim mozaicima, sedefom... Kao inspiracija za ovu džamiju, poslužio je indijski Tadž Mahal.

Neizostavna tačka za turiste koji žele da se upoznaju sa istorijom Abu Dabija je „Heritage Village“ - muzej na otvorenom, svojevrsna imitacija sela u pustinjskoj oazi, sa replikama tradicionalnih beduinskih kuća, zanatskim radnjama, suvenirnicama, eksponatima poput starih fotografija, posuđa i beduinskih nošnji, gde se posetioci mogu upoznati i sa arhaičnim sistemom za navodnjavanje koji pokreće bik. U pozadini kompleksa „Heritage Village“ nalazi se peščana plaža sa koje se pruža najlepši pogled na grad. 

Abu Dabi je i raj za kupoholičare, kojima su na usluzi luksuzni šoping centri sa najboljim svetskim modnim brendovima, dok ovisnici o adrenalinu i ljubitelji brzine ne bi trebalo da propuste posetu najvećem svetskom zatvorenom zabavnom parku „Ferrari World“ na Yas Island-u. Na istom ostrvu se od 2009. godine održavaju i trke Formule 1. Kad smo kod sportskih dešavanja, treba pomenuti i da je glavni grad Emirata od 2006. godine domaćin i HSBC golf šampionata, a od 2009. i  „Mubadala“ svetskog teniskog šampionata. Popularni su i sportovi na vodi, poput jedrenja i jahtinga, a organizuju se i trke drvenih motornih čamaca „Al Shawaheef“.

Ukoliko smatrate da ovom gradu manjka kulturnih znamenitosti i dešavanja – varate se. Jedan od ambicioznijih projekata sprovodi se na ostrvu Saadiyat, koje će za nekoliko godina postati svojevrsni kulturni distrikt za umetnike iz celog sveta. Naime, ovde će svoje mesto pod suncem naći tri muzeja neverovatne futurističke arhitekture: Luvr Abu Dabi (otvaranje planirano krajem ove godine), Zajedov nacionalni muzej i Gugenhajm Abu Dabi. Autori sva tri muzeja dobitnici su Prickerove nagrade za arhitekturu.

Veliko gradilište

Emiraćani mnogo novca ulažu i u saobraćajnu infrastrukturu. Kako bi izbegli zastoje i semafore, prednost daju kružnim tokovima. Naročito impresionira prostrani auto-put koji povezuje Abu Dabi i Dubai. Dugačak je oko 140 km i ima šest traka u jednom smeru, sa putokazima na arapskom i engleskom.

Najveće gradilište u Abu Dabiju trenutno je budući aerodrom "Midfield Terminal Complex" (MTC), površine 700.000 kvadratnih metara. Investicija u budući dom „Etihad Airways“ iznosila je „tričavih“ 2,8 milijardi dolara, a kapacitet novog terminala u glavnom gradu UAE biće 30 miliona putnika.

Ceo grad je, zapravo, jedno veliko gradilište, konstantno se šireći ka pustinji, koja je takođe jedna od turističkih atrakcija emirata Abu Dabi. Imajući na umu i futuristički projekat „Masdar City“ – prvi grad na svetu bez emisije ugljen dioksida, koji niče 17 km od prestonice i čija je izgradnja planirana do 2025. godine, sasvim je izvesno da će već za par godina fizionimija Abu Dabija biti neprepoznatljiva. 

.......................................................

Šeik Zajed - „otac nacije“

Važnu ulogu u modernizaciji zemlje imao je šeik Zajed bin Sultan Al Nahjan, koji je na čelo emirata Abu Dabi stupio 1966. godine. Njegova vizija podrazumevala je opštenarodno blagostanje: vodu i struju dostupnu svima, prikladne kuće, adekvatnu medicinsku uslugu i obrazovanje. Bio je vođa kom su ljudi verovali i glavni „krivac“ za ujedinjenje sedam emirata u zajedničku državu.

Naime, nakon što je Velika Britanija 1968. godine najavila nameru da se povuče iz regiona, šeik Zajed je započeo pregovore sa susednim vladarima da se udruže u zajedničku državu. To se dogodilo 2. decembra 1971. godine, kada su formirani Ujedinjeni Arapski Emirati, čiji je bio prvi i doživotni predsednik (preminuo je 2004. godine). Prvobitne članice ove federacije bili su Abu Dabi, Dubai, Šardža, Adžman, Um al-Kuvain i Fudžejra. Sedmi emirat, Ra's al-Khaimah, pridružio se federaciji u februaru 1972. godine. Zanimljivo je i to da je šeik Zajed ponudio Bahreinu i Kataru da uđu u ovu federaciju, ali su oni ipak izabrali nezavisan nastup na međunarodnoj sceni.

Zastava UAE sastoji se od četiri pan-arapske boje – crvene, zelene, bele i crne, koje simbolizuju četiri glavna istorijska perioda islama. Danas ove zastave krase skoro sve građevine u Abu Dabiju, baš kao i portreti šeika Zajeda i dvojice njegovih sinova (od ukupno 19!) – sadašnjeg predsednika UAE Kalife bin Zajeda i princa Muhameda, koji je domaćoj javnosti poznat kao potencijalni investitor u Srbiju. 

Autor: Biljana Bosnić
© Turistički Svet

Poslednji komentari

MIRJANA ANTIC
Ponedeljak , 04.04.2016. 19:48h
Preporuka:
0
+
0
-
Dobro ti to Biljo radis. Ima sve sto treba da bih pozelila da budem tamo. Ako i ne budem, plastičan prikaz sa mnoštvom raznolikih informacija dočarali su mi mjesto koje si opisala. Samo oštri pero. Ti imaš još vremena za pisanje.

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...