3D "šetnja" kroz tri nepristupačne crkve na jugu Srbije

18. Januar 2019

Latinska crkva iz 11. veka u selu Matejevac kraj Niša, Ivanova kula na Radan planini, manastir presvete Bogorodice iz 6. veka kod Kuršumlije i pećinska crkva kraj pirotskog sela Rsovci, 4 su objekta sa jugoistoka Srbije koje su stručnjaci niškog Elektronskog fakulteta 3D digitalizovali. Tako je na sajtu srbija3d.rs moguće videti ove kulturne objekte iz više uglova i kretati se kroz njih, sa bilo kog uređaja.

Autori projekta "Platforma za 3D digitalizaciju nepokretnih kulturnih dobara Srbije" Nikola Stojanović i Goran Jovanović sa Elektronskog fakulteta, kažu da je ovo početna faza i da im je namera da na inovativni način predstave još kulturnih dobara u našoj zemlji.

- Za ovu fazu izabrana su 4 reprezentativna objekta sa jugoistoka Srbije. Odabrali smo objekte koji su nepristupačni i koji su manje poznati široj javnosti. Cilj je da se što realnijim prikazom sadašnjeg stanja objekata javnost mobiliše da radi na njihovom daljem čuvanju ili restauraciji - objašnjava profesor Nikola Stojanović.

Korišćenjem drona snimili su detaljno ove vredne kulturne objekte, a potom ih uz pomoć tehnologije iz video-igara pretvorili u foto-realističnu 3D scenu kroz koju je moguće virtuelno se kretati. Za neke je moguće samo pristupiti virtuelnoj šetnji oko objekta takozvanim “orbit” stilom, a neke je moguće videti i šetati oko njih iz prvog lica, dok se Latinska crkva može videti VR naočarima.

- Postavili smo ceo sistem, odnosno platformu, što znači da se sa bilo kog medijuma, telefona, tableta ili kompjutera, može pristupiti sajtu sa 3D modelima. Moguće ih je videti i u virtuelnoj realnosti, ukoliko imate naočare - kaže Stojanović.

Osim 3D prikaza, na sajtu je objavljen i tekst o samim objektima, sa osnovnim informacijama o tome kada su sagrađeni, šta ih čini kulturnim dobrima i dodatnim zanimljivostima o okruženju. Ovaj deo projekta poveren je arheologu Julki Kuzmanović Cvetković.

Vizija autora projekta jeste da u budućnosti na sličan način predstave celokupna nepokretna kulturna dobra Srbije i da postojeći registar kulturnih dobara, osim samog spiska sadrži i linkove do 3D vizuelnog prikaza, kao što je slučaj sa brojnim objektima u svetu.

Izvor: Južne vesti

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Avio-kompanija u kojoj patike postaju deo uniforme
26. April 2024
Počev od 6. maja, holandski avio-prevoznik KLM Royal Dutch Airlines dozvoljava svojim...
Turizam
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...