3D "šetnja" kroz tri nepristupačne crkve na jugu Srbije

18. Januar 2019

Latinska crkva iz 11. veka u selu Matejevac kraj Niša, Ivanova kula na Radan planini, manastir presvete Bogorodice iz 6. veka kod Kuršumlije i pećinska crkva kraj pirotskog sela Rsovci, 4 su objekta sa jugoistoka Srbije koje su stručnjaci niškog Elektronskog fakulteta 3D digitalizovali. Tako je na sajtu srbija3d.rs moguće videti ove kulturne objekte iz više uglova i kretati se kroz njih, sa bilo kog uređaja.

Autori projekta "Platforma za 3D digitalizaciju nepokretnih kulturnih dobara Srbije" Nikola Stojanović i Goran Jovanović sa Elektronskog fakulteta, kažu da je ovo početna faza i da im je namera da na inovativni način predstave još kulturnih dobara u našoj zemlji.

- Za ovu fazu izabrana su 4 reprezentativna objekta sa jugoistoka Srbije. Odabrali smo objekte koji su nepristupačni i koji su manje poznati široj javnosti. Cilj je da se što realnijim prikazom sadašnjeg stanja objekata javnost mobiliše da radi na njihovom daljem čuvanju ili restauraciji - objašnjava profesor Nikola Stojanović.

Korišćenjem drona snimili su detaljno ove vredne kulturne objekte, a potom ih uz pomoć tehnologije iz video-igara pretvorili u foto-realističnu 3D scenu kroz koju je moguće virtuelno se kretati. Za neke je moguće samo pristupiti virtuelnoj šetnji oko objekta takozvanim “orbit” stilom, a neke je moguće videti i šetati oko njih iz prvog lica, dok se Latinska crkva može videti VR naočarima.

- Postavili smo ceo sistem, odnosno platformu, što znači da se sa bilo kog medijuma, telefona, tableta ili kompjutera, može pristupiti sajtu sa 3D modelima. Moguće ih je videti i u virtuelnoj realnosti, ukoliko imate naočare - kaže Stojanović.

Osim 3D prikaza, na sajtu je objavljen i tekst o samim objektima, sa osnovnim informacijama o tome kada su sagrađeni, šta ih čini kulturnim dobrima i dodatnim zanimljivostima o okruženju. Ovaj deo projekta poveren je arheologu Julki Kuzmanović Cvetković.

Vizija autora projekta jeste da u budućnosti na sličan način predstave celokupna nepokretna kulturna dobra Srbije i da postojeći registar kulturnih dobara, osim samog spiska sadrži i linkove do 3D vizuelnog prikaza, kao što je slučaj sa brojnim objektima u svetu.

Izvor: Južne vesti

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. Jul 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Turizam
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. Jul 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Turizam
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. Jul 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Turizam
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. Jul 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...