"Tvoj Zlatibor" IV: „Izleti u okolini Zlatibora“

13. Oktobar 2020
Foto: Turisticki Svet
Foto: Turisticki Svet

Svaki dan na Zlatiboru može biti drugačiji - jer ova planinska lepotica ima toliko atraktivnih lokaliteta u svojoj neposrednoj blizini, da ih je teško istražiti tokom samo jednog odmora. Stopića pećina, vodopad u Gostilju, Muzej na otvorenom „Staro selo“ u Sirogojnu, Vodice, Ribničko jezero - samo su neke od atrakcija u neposrednoj blizini Zlatibora koje su ovog leta srušile sve rekorde posećenosti. Atmosferu sa ovih lokacija prikazuje epizoda „Izleti u okolini Zlatibora“ koju je u okviru kampanje „Tvoj Zlatibor“ pripremila Turistička organizacija Zlatibor.

Stopića pećina ambasador zlatiborskog kraja

Stopića pećinu je od početka ove godine posetilo više od 100.000 ljudi i tako je srušen prošlogodišnji rekord od 90.000 posetilaca. Radojko Janković, čuvar i vodič u Stopića pećini, otkriva da su posetioci oduševljeni lepotama pećine. Ovog leta mogli su da uživaju i u pogledu na bigrene kade ispunjene vodom, što nije tako često tokom najtoplijeg godišnjeg doba.

- Zbog kišnog leta, bigrene kade su bile pune, što je bio izvanredan prizor za naše posetioce. Ovog leta smo više nego ranije otkrivali lepote Srbije, a mnogi od onih koji su posetili Zlatibor bili su iznenađeni našom pećinom, nisu očekivali da je tako lepa. Očekivali su nešto skromnije, a ostajali su bez daha na samom početku, kad su, spuštajući se strmom stazom,  ugledali monumentalni ulaz - kaže Janković.

Vodič otkriva da posetioce fasciniraju i velelepne dvorane, kristalno čista voda na vodopadima, a ove godine su mogli da uživaju i u novih 80 metara pećine, čijim uređenjem se dužina dostupnih staza povećala na 330 metara.
- Posetioci su oduševljeni novim delom, naročito zadnjom dvoranom koja je bogata stalaktitima dugačkim i 3-4 metra. Poseban je osećaj kad prolazite ispod njih.

Pećina je pravi ambasador ovog kraja, ovog leta nije bilo stranaca, ali ranijih godina su dolazili u velikom broju i govorili nam da nisu očekivali nešto tako lepo uređeno - primećuje Janković.

Jubilej Muzeja „Staro selo“ u Sirogojnu

I Muzej na otvorenom „Staro selo“ u Sirogojnu beleži odlične rezultate. Prema rečima direktorke muzeja Svetlane Ćaldović Šijaković, tokom letnje sezone kompleks je posetilo oko 30.000 ljudi, što je skoro duplo više nego u istom periodu prošle godine.

- Uprkos aktuelnoj situaciji, zbog pandemije, vanrednog stanja i obustavljenih đačkih ekskurzija ukupna poseta na nivou godine biće skoro ista kao lane. Poslednjih pet godina primetan je porast broja posetilaca da bi 2019. godine bio oko 50.000 - ističe direktorka.

„Staro selo“ ima više od 50 objekata i 1.500 eksponata koji tumače stambenu kulturu dinarske regije 19. i 20. veka. Najstarija zgrada u muzeju je iz 1845. godine, a kako otkriva direktorka, posetioce interesuje sve: od muzejske postavke dva autentična seoska domaćinstva koja pokazuju organizaciju porodičnog života u seoskim zadrugama na Zlatiboru tokom 19. veka, do autentičnog pokućstva, sprava, oruđa i alata koji čine deo etnografske zbirke Muzeja.

- U kompletno opremljenim radionicama Muzeja odvija se rekonstrukcija pojedinih narodnih običaja i demonstracija starih zanata. Tu su i galerija za povremene izložbe, prodavnica proizvoda starih zanata, krčma u kojoj se pripremaju tradicionalni specijaliteti koje gosti obavezno probaju, i konaci za smeštaj učesnika programa Muzeja, za šta su i posetioci zainteresovani i često ih koriste - kaže direktorka i dodaje da ima utisak da su stranci nešto zainteresovaniji za način života seoskog stanovništva u prošlosti od domaćih gostiju.

Ovog leta, Muzej je proslavio i značajan jubilej: navršilo se 40 godina otkako su na ovu lokaciju prenete prve brvnare iz zlatiborskih sela. A planovi za budućnost su ambiciozni.

- Muzej u budućnosti vidimo kao najznačajniju destinaciju kulturnog turizma u Srbiji i regionu, sa još boljim programima i većim brojem posetilaca, većom dostupnošću kulturnog dobra u svakom smislu, kako za domaće tako i za strane turiste - poručuje Ćaldović Šijaković.

Turisti na Zlatiboru vole i vodopad u Gostilju, selu koje je, priča se, ime dobilo po gostoljubivosti. Priroda je netaknuta i na Vodicama, naselju na desetak kilometara od centra Zlatibora sa bajkovitim krajolicima ispresecanim meandrima reke Crni Rzav. Lepotom osvaja i Ribničko jezero, čija je voda kristalno čista i bistra. A kada zlatiborska gondola primi svoje prve putnike, posetioci omiljene srpske planine uživaće u prelepim pejzažima iz drugačije perspektive.
 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Na Jahorini uređena pešačka staza duga 16km
02. Oktobar 2023
Povodom Svetskog dana turizma u sredu je na Jahorini otvorena pešačka staza dužine 16...
Turizam
Air Serbia uvodi letove između Beograda i Porta
29. Septembar 2023
Air Serbia će od 10. novembra 2023. godine uspostaviti direktne letove između Beograda i Porta...
Turizam
TOS obeležio Svetski dan turizma na Turističkom forumu Srbije u Nišu
27. Septembar 2023
Svetski dan turizma, koji se u međunarodnoj turističkoj zajednici proslavlja 27. septembra,...
Turizam
Nova oaza za ljubitelje pešačenja – Vlasina bogatija za 47 km uređenih staza
25. Septembar 2023
Turistička ponuda zaštićenog područja Vlasine bogatija je za 47 kilometara obnovljenih...