"Tvoj Zlatibor" IV: „Izleti u okolini Zlatibora“

13. Oktobar 2020
Foto: Turisticki Svet
Foto: Turisticki Svet

Svaki dan na Zlatiboru može biti drugačiji - jer ova planinska lepotica ima toliko atraktivnih lokaliteta u svojoj neposrednoj blizini, da ih je teško istražiti tokom samo jednog odmora. Stopića pećina, vodopad u Gostilju, Muzej na otvorenom „Staro selo“ u Sirogojnu, Vodice, Ribničko jezero - samo su neke od atrakcija u neposrednoj blizini Zlatibora koje su ovog leta srušile sve rekorde posećenosti. Atmosferu sa ovih lokacija prikazuje epizoda „Izleti u okolini Zlatibora“ koju je u okviru kampanje „Tvoj Zlatibor“ pripremila Turistička organizacija Zlatibor.

Stopića pećina ambasador zlatiborskog kraja

Stopića pećinu je od početka ove godine posetilo više od 100.000 ljudi i tako je srušen prošlogodišnji rekord od 90.000 posetilaca. Radojko Janković, čuvar i vodič u Stopića pećini, otkriva da su posetioci oduševljeni lepotama pećine. Ovog leta mogli su da uživaju i u pogledu na bigrene kade ispunjene vodom, što nije tako često tokom najtoplijeg godišnjeg doba.

- Zbog kišnog leta, bigrene kade su bile pune, što je bio izvanredan prizor za naše posetioce. Ovog leta smo više nego ranije otkrivali lepote Srbije, a mnogi od onih koji su posetili Zlatibor bili su iznenađeni našom pećinom, nisu očekivali da je tako lepa. Očekivali su nešto skromnije, a ostajali su bez daha na samom početku, kad su, spuštajući se strmom stazom,  ugledali monumentalni ulaz - kaže Janković.

Vodič otkriva da posetioce fasciniraju i velelepne dvorane, kristalno čista voda na vodopadima, a ove godine su mogli da uživaju i u novih 80 metara pećine, čijim uređenjem se dužina dostupnih staza povećala na 330 metara.
- Posetioci su oduševljeni novim delom, naročito zadnjom dvoranom koja je bogata stalaktitima dugačkim i 3-4 metra. Poseban je osećaj kad prolazite ispod njih.

Pećina je pravi ambasador ovog kraja, ovog leta nije bilo stranaca, ali ranijih godina su dolazili u velikom broju i govorili nam da nisu očekivali nešto tako lepo uređeno - primećuje Janković.

Jubilej Muzeja „Staro selo“ u Sirogojnu

I Muzej na otvorenom „Staro selo“ u Sirogojnu beleži odlične rezultate. Prema rečima direktorke muzeja Svetlane Ćaldović Šijaković, tokom letnje sezone kompleks je posetilo oko 30.000 ljudi, što je skoro duplo više nego u istom periodu prošle godine.

- Uprkos aktuelnoj situaciji, zbog pandemije, vanrednog stanja i obustavljenih đačkih ekskurzija ukupna poseta na nivou godine biće skoro ista kao lane. Poslednjih pet godina primetan je porast broja posetilaca da bi 2019. godine bio oko 50.000 - ističe direktorka.

„Staro selo“ ima više od 50 objekata i 1.500 eksponata koji tumače stambenu kulturu dinarske regije 19. i 20. veka. Najstarija zgrada u muzeju je iz 1845. godine, a kako otkriva direktorka, posetioce interesuje sve: od muzejske postavke dva autentična seoska domaćinstva koja pokazuju organizaciju porodičnog života u seoskim zadrugama na Zlatiboru tokom 19. veka, do autentičnog pokućstva, sprava, oruđa i alata koji čine deo etnografske zbirke Muzeja.

- U kompletno opremljenim radionicama Muzeja odvija se rekonstrukcija pojedinih narodnih običaja i demonstracija starih zanata. Tu su i galerija za povremene izložbe, prodavnica proizvoda starih zanata, krčma u kojoj se pripremaju tradicionalni specijaliteti koje gosti obavezno probaju, i konaci za smeštaj učesnika programa Muzeja, za šta su i posetioci zainteresovani i često ih koriste - kaže direktorka i dodaje da ima utisak da su stranci nešto zainteresovaniji za način života seoskog stanovništva u prošlosti od domaćih gostiju.

Ovog leta, Muzej je proslavio i značajan jubilej: navršilo se 40 godina otkako su na ovu lokaciju prenete prve brvnare iz zlatiborskih sela. A planovi za budućnost su ambiciozni.

- Muzej u budućnosti vidimo kao najznačajniju destinaciju kulturnog turizma u Srbiji i regionu, sa još boljim programima i većim brojem posetilaca, većom dostupnošću kulturnog dobra u svakom smislu, kako za domaće tako i za strane turiste - poručuje Ćaldović Šijaković.

Turisti na Zlatiboru vole i vodopad u Gostilju, selu koje je, priča se, ime dobilo po gostoljubivosti. Priroda je netaknuta i na Vodicama, naselju na desetak kilometara od centra Zlatibora sa bajkovitim krajolicima ispresecanim meandrima reke Crni Rzav. Lepotom osvaja i Ribničko jezero, čija je voda kristalno čista i bistra. A kada zlatiborska gondola primi svoje prve putnike, posetioci omiljene srpske planine uživaće u prelepim pejzažima iz drugačije perspektive.
 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Vojvođanskim lovcima 40 miliona dinara bespovratnih sredstava za unapređenje lovišta i nabavku divljači
16. Jun 2022
Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo raspisao je konkurs...
Turizam
16. Jun 2022
Novi Sad postaje jedini grad u Evropi u kome se, zahvaljujući umetničkim programima, od 17....
Turizam
Potpisani ugovori za unapređenje turizma grada Beograda
15. Jun 2022
Gradski sekretar za privredu Milinko Veličković potpisao je ugovore sa 21 dobitnikom sredstava...
Turizam
Air Serbia ponovo leti iz Niša i Kraljeva
15. Jun 2022
Air Serbia je 14. juna, letom JU 2524 u 07:45 časova pokrenula sezonske letove između Kraljeva...