"Mačkare" u Golubincima od 25. do 27. februara

07. Februar 2017
'Mačkare' u Golubincima od 25. do 27. februara

Što je Karneval za Rio, to su "Mačkare" za Golubince i Srem! Ova tradicionalna manifestacija održaće se ove godine od 25 - 27. februara u ovom mestu u opštini Stara Pazova.

Mačkare ili premundureni dani predstavljaju stari pokladni običaj star duže od 250 godina, koji se tradicionalno održava u Golubincima. Poklade označavaju početak posta uoči većih praznika, u slučaju “Mačkare” - Uskršnjeg posta (40 dana pre Uskrsa).

Ovaj običaj predstavlja prikazivanje magijsko-religijske radnje i poklapa se sa dolaskom novog vegetacionog ciklusa, kada se sve usmerava na stimulaciju plodnosti, poljoprivrednih kultura, stoke, pa i ljudi.

Tokom ove manifestacije meštani sela Golubinci pripremaju maske vezane za aktuelne društvene teme. Iz godine u godinu broj gostiju i učesnika u ovoj manifestaciji raste.

Prvog dana manifestacije "Mačkare" biće održan maskembal, takmičarskog karaktera, s početkom u 19h u Sportskoj hali u Golubincima.

Drugog dana, 26. februara, s početkom u 14h, na ulicama Golubinaca održava se karneval - defile karnevalske povorke, nakon čega sledi posluženje za sve učesnike i posmatrače ove manifestacije.

Poslednji, treći dan "Mačkara" rezervisan je za pokladno jahanje na konjima i obilazak pojedinih kuća u mestu sa posebnim ritualima.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...