"Evropski Amazon" - Podneta nominacija Unesku za rezervat biosfere „Mura-Drava-Dunav“

01. Oktobar 2019
'Evropski Amazon' - Podneta nominacija Unesku za rezervat biosfere „Mura-Drava-Dunav“

UNESKO-u je poslata nominacija za Petodržavni rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav, takozvani evropski Amazon, a potvrda proglašenje očekuje se u junu naredne godine, saopštila je danas Svetska organizacija za zaštitu prirode (WWF).

Zajednička nominacija Austrije, Slovenije, Hrvatske, Mađarske i Srbije, poslata 30. septembra UNESKO-u, poslednji je korak slagalice za proglašenje prvog na svetu Petodržavnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav.

Izuzetan rečni krajolik Mure, Drave i Dunava, koji se proteže na 930.000 hektara od Austrije do Srbije, potvrdom UNESKO-a postaće prvi na svetu rezervat biosfere kojim zajednički upravlja pet zemalja, istakao je WWF.

Ta svetska organizacija za zaštitu prirode naglašava da reke Mura, Drava i Dunav, koje teku kroz pet zemalja, formiraju zeleni pojas dug 700 kilometara i povezuju preko 930.000 hektara jedinstvenog područja sa značajnom prirodnom i kulturnom baštinom, stvarajući takozvani evropski Amazon, prenela je Hina.

Područje jezgra i uticajno područje rezervata biosfere proteže se na 280.000 hektara i uključuje 13 zaštićenih područja, a okruženo je sa 650.000 hektara prelaznog područja.

Retke poplavne šume, peščani i šljunkoviti sprudovi, rečna ostrva i mrtvi rukavci stvaraju jedinstveni rečni i kulturni krajolik.

Europski Amazon je stanište najveće populacije orla štekavca u Evropi sa čak 140 parova, kao i drugih ugroženih vrsta, poput malih čigri, crnih roda, vidri, dabrova i jesetri, ali i važno područje za više od 250.000 migratornih ptica.

Ne samo da je dom brojnih biljnih i životinjskih vrsta, već gotovo 900.000 stanovnika zavisi od Mure, Drave i Dunava.

Poplavna područja štite naselja od poplava i osiguravaju snabdevanje pijaćom vodom, dok izuzetni rečni krajolici povećavaju potencijal za razvoj održivog turizma, kaže WWF.

- Prekogranična nominacija snažan je pokazatelj jačanja regionalne saradnje i ujedinjenja zemalja sa jedinstvenim ciljem zaštite prirode. Rad na zajedničkoj nominaciji izvrstan je primer međudržavne saradnje na tako važnom pitanju - istakla je direktorka programa zaštite prirode WWF Adrije Petra Remeta.

Izvor: Tanjug

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...