"Er Srbija" saopštila rezultate poslovanja i najavila direktne letove za Njujork

10. Novembar 2015
'Er Srbija' saopštila rezultate poslovanja i najavila direktne letove za Njujork

"Er Srbija" je na press konferenciji, održanoj 9. novembra u hotelu "Holiday Inn" u Beogradu, objavila da je nastavila da napreduje u ostvarenju finansijskih i operativnih rezultata, beležeći rekordan operativni prihod od 86 miliona evra u trećem kvartalu 2015. godine. 

- Ovaj iznos predstavlja uvećanje od 26 procenata u odnosu na isti period 2014. godine, što je ostvareno zahvaljujući rastu broja putnika i obima tereta tokom letnjih meseci 2015. godine. Ukupan broj putnika između jula i septembra ove godine iznosio je 913.135, što predstavlja rast od 11 procenata u odnosu na 820.453 putnika u istom periodu 2014. godine - istakao generalni direktor "Er Srbije" Dane Kondić, i najavio da će u junu 2016. "Er Srbija" uvesti direktne letove iz Beograda do Njujorka.
 
Biće to prva direktna vazdušna veza između Srbije i SAD od 1992. godine, i prva dugolinijska destinacija "Er Srbije" od njenog osnivanja pre 2 godine. Letovi će se obavljati pet puta nedeljno, i to prvim širokotrupnim avionom u floti avio-kompanije, A330-200 sa dve kabine, nabavljenim putem lizinga.  
 
- Najava leta za Njujork je velika radost i uspeh za nas - rekao je premijer Aleksandar Vučić i otkrio da su trenutni troškovi uvođenja nove linije ka Njujorku 10 miliona dolara na godišnjem nivou, te da se tek mora osmisliti način kako da taj let bude profitabilan. Dodao je i da je "Er Srbija" već spremna za uvođenje letova za Njujork, ali nije i aerodrom "Nikola Tesla", zbog čega predstoje velika ulaganja.
 
Premijer je dodao i da mnogi veliki gradovi u ovom delu Evrope, poput Atine, nemaju letove za SAD, i naveo da bi sledeća dugolinijska destinacija mogao biti Peking.
 
Predsednik Nadzornog odbora "Er Srbije" i gradonačelnik Beograda Siniša Mali čestitao je drugi rođendan nacionalnoj aviokompaniji, istakavši da je njeno osnivanje bilo prekretnica, jer je time sačuvana nacionalna avio-kompanija koja je bila na ivici bankrota, a sada ona niže samo uspehe.
 
- Ove godine "Er Srbija" je zaposlila 260 mladih ljudi, a kroz partnere "Er Srbija" održava 24.000 radnih mesta - rekao je Mali.
 
I gradonačelnik i premijer demantovali su navode da je u protekloj godini Vlada Srbije izdvojila 75 miliona evra pomoći za "Er Srbiju". Upitan koliko je vlada izdvojila novca za tu aviokompaniju, Vučić je odgovorio: "Mnogo manje nego što su neki govorili, a dali bismo mnogo više da je bilo potrebno".
  
- Finansijski i operativni rezultati koje "Er Srbija" ostvaruje dugoročno učvršćuju poziciju naše nacionalne avio-kompanije ne samo kao vodećeg avio-prevoznika u regionu, već i kao jedne od vodećih avio-kompanija u Evropi - istakao je Vučić i najavio da je u planu da "Er Srbija" kupi i neke druge avio-kompanije na Balkanu.
 
Uspeh nacionalne aviokompanije potvrdio je i Džejms Hogan, potpredsednik Nadzornog odbora "Er Srbije" i predsednik i generalni direktor "Etihad ervejza", istakavši da je za dve godine JAT pretvoren u uspešnu aviokompaniju koja saobraća ka 39 destinacija u 28 zemalja.
 
- Imate najbolju aviokompaniju u klasi. Ali, pred nama su brojni izazovi, i naši ciljevi su bezbednost usluga, održiva profitabilnost i dalji napredak kompanije - poručio je Hogan, koji je naročito impresioniran ljudima koji rade u "Er Srbiji". 
Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...