"Dani ludaje” u Kikindi od 15. do 18. septembra

14. Septembar 2022
Image by Susanne Jutzeler, Schweiz, from Pixabay
Image by Susanne Jutzeler, Schweiz, from Pixabay

Ovogodišnja manifestacija „37. Dani ludaje” održava se u Kikindi od 15. do 18. septembra. Manifestacija je neraskidivi deo tradicije i prepoznatljiv simbol grada, koja se od skromne gradske priredbe razvila se u manifestaciju koja promoviše turističke, privredne i kulturne potencijale Grada Kikinde, kao i vrednosti ove severnobanatske sredine.

Dane ludaje poseti više desetina hiljada gostiju iz zemlje i inostranstva - Rumunije, Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Slovačke i Bugarske, Republike Srpske, koji su ne samo posetioci, nego i učesnici različitih programa.

Manifestacija tokom 4 dana nudi mnoštvo događaja. Tako se u Gostinskoj sobi u ovom delu Evrope nađe Banatski fruštuk gde mogu da se probaju specijaliteti ovog kraja, kulturno-umetnička društva prikazuju svoje umeće, a maskirani predškolci naprave pravu atrakciju kada više od 500 njih prodefiluje gradom obučeni u plodove jeseni: tu su izložbe, dečije igre sa ludajom, sportski susreti, naravno neizostavni su i večernji koncerti koji upotpunjuju program manifestacije.

Ono što čini srž manifestacije jeste merenje najteže i najduže ludaje. Najteža izmerena lepotica ima 639,5 kilograma – proizveo je Dušan Jankov iz Novog Sada, a najdužu 366 centimetara dugačku, proizveo je Goran Lazić iz Kikinde. Goran Lazić je nosilac i Ginisovog rekorda u dužini ludaje: na takmičenju u Mozirju u Sloveniji oborio je Ginisov rekord sa ludajom dugačkom 394,5 centimetara. Svi rekordi ostvareni su u 2019. godini.

Kompletan program manifestacije

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. Jul 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Turizam
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. Jul 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Turizam
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. Jul 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Turizam
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. Jul 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...