"Dani Beograda" od 16. do 19. aprila

12. April 2016
'Dani Beograda' od 16. do 19. aprila

Tradicionalna manifestacija "Dani Beograda" biće održana od 16. do 19. aprila, uz više od 40 različitih manifestacija na nekoliko lokacija u prestonici, najavljeno je na konferenciji za novinare u Starom dvoru.

Dani Beograda tradicionalno se održavaju od 16. do 19. aprila zbog dva važna događaja u istoriji Beograda koja su se odigrala tih dana - 16. aprila 878. godine kada je u pismu pape Jovana osmog prvi put pomenuto ime Beograd i 19. aprila 1867. godine kada je knez Mihailo Obrenović dobio ključeve grada od Turaka čime je Beograd ponovo postao srpski grad.

Prema rečima gradonačelnika Siniše Malog, za ovu godinu pripremljeno je više od 40 manifestacija - izložbi, događaja... kako bi se sugrađani ponovo upoznali sa istorijom, kulturom, značajnim pojedincima grada...

- Manifestacija je postala pravi praznik Beograda, to je pravi način za promociju grada i razvoj turizma - podvukao je Mali.

Predstavljajući manifestaciju, Mali je rekao da će biti organizovani događaji u najprometnijim delovima grada, Knez Mihailovoj ulici, na Kalemegdanu, Cvetnom trgu, u Starom dvoru...

Biće održana svečana sednica Skupštine grada, a gradski čelnici primiće mlade matematiča, kao i sve đake i studente koji su u proteklih godinu dana osvojili medalje.

- Želimo da im kažemo jedno veliko hvala, jer su oni naša budućnost i zbog njih radimo sve što radimo - rekao je Mali.

Kako je kazao, događaji u okviru Dana Beograda će po prvi put biti organizovani na Savskoj promenadi, koja, kako je rekao, polako postaje jedan od simbola prestonice.

On se zahvalio svima koji su učestvovali u organizaciji manifestacije i pozvao sve Beorgađane i njihove goste da zajedno proslavimo praznik grada.

Predsednik organizacionog odbora, gradski menadžer Goran Vesić, kazao je da je ovogodišnja manifestacija uvod u sledeću godinu, kada se obeležava 150 godina od kako je knez Mihailo dobio ključeve grada.

On je posebno naglasio da su nadležni ponosni što će ove godine u okviru obeležavanja Dana Beograda, biti održan muzički festival Dečje beogradsko proleće.

- Obnovili smo taj festival posle 20 godina i nadam se da ćemo sa njegovim održavanjem nastaviti i u ubuduće - rekao je Vesić i dodao da je namera da se manifestacija "produži" do 30. aprila, kada Beograd obeležava Međunarodni dan džeza.

Tokom "Dana Beograda" u Skupštini grada biće otvorena izložba "Naše blago", u okviru koje će biti izloženi veoma vredni umetnički predmeti iz muzeja koje građani ne mogu često da vide.

Među njima će se, kako je najavljeno, naći i prva knjiga štampana u Beogradu, Beogradsko četvorojevanđelje iz 1552. godine, štampano u štampariji Trojana Gundulića.

Biće izložene slike Stevana Todorovića, Nadežde Petrović, Petra Lubarde, Milana Konjovića...

U Knez Mihailovoj ulici biće organizovani koncerti džeza, evergrina, roka... Dva koncerta biće organizovana i na Cvetnom trgu, dok će u Jugoslovenskoj kinoteci biće održan festival filmova o Beogradu.

Građani će, u Narodnoj banci Srbije, moći da vide postavku "Novac na tlu Srbije - Narodna banka Srbije".

U okviru "Dana Beorgada" tradicionalno će biti dodeljene godišnje nagrade grada.

Izvor: Tanjug

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
14. Jun 2019
Opština Čajetina dobila je i petu, poslednju građevnisku dozvolu od Ministarstva...
Turizam
U Bosni otkrivena najstarija pećina u Evropi?
14. Jun 2019
Speleolozi su fascinirani prizorima koje su zatekli u dosad neistraženoj Riponjinoj jami, u...
Turizam
Loše vreme smanjilo prodaju turističkih aranžmana
14. Jun 2019
Broj prodatih turističkih aranžmana u ovom trenutku je oko šest odsto manji nego u...
Turizam
Adria Airways pokrenula postupak zbog dodele državne pomoći kompaniji Air Serbia
14. Jun 2019
Predstavnici slovenačkog avio-prevoznika Adria Airways pokrenuli su postupak pred institucijama...