Vojvođanska turistička privreda na sajmu turizma u Budimpešti

28. Februar 2020
Vojvođanska turistička privreda na sajmu turizma u Budimpešti

Privredna komora Vojvodine (PKV), u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za privredu i turizam i Turističkom organizacijom Vojvodine (TOV), organizuje nastup turističke privrede Vojvodine na 43. Međunarodnom sajmu turizma „UTAZAS 2020“, koji se održava u Budimpešti, Mađarska.

Turističku ponudu Vojvodine, odnosno Srbije predstavlja zajedno 35 turističkih i ugostiteljskih preduzeća (turističke agencije, smeštajni kapaciteti, turističke organizacije, udruženja, klasteri, salaši, vinari i proizvođači domaćih tradicionalnih proizvoda) – PKV, Privredna komora Srbije, TOV, Agencija za upravljanje lukama, Centar beogradskih festivala, Udruženje dunavski propeler, Turistička agencija „Alfa travel see“, Turistička organizacija Subotica, Hotel Prezident Palić, „Vitin fruits“ Subotica, Aeroklub „Ivan Sarić“ Bačka Topola, Turistička organizacija Sombor, Apartmani „Royal“ Sombor, Turistička organizacija Senta, Pansion Ana Senta, Turistička organizacija Mali Iđoš, Vila Pipač, Salaš Katai Mali Iđoš, Vinarija Deurić Mala Remeta, Destilerija Kalpak Vrbas, Udruženje banja Srbije, Vinarija Čoka, rakije Benišek Veselinović, Pastai testenine, restoran „Bački dvor“ sa jezera Provala iz Vajske, Klaster Deliblatska peščara, Turistička organizacija Novi Bečej, Turistička organizacija Temerin, Udruženje domaćina Totovo selo, Agencija za turizam Arača, Udruženje domaćina Skorenovac, Turistička agencija „Dani-tours“ Skorenovac, Turistička agencija „Kompas tourism&travel“ Novi Sad, „Omniturs“ Beograd, Hotel „Mama Shelter“ Beograd.

Sekretar Udruženja usluga PKV Branislav Mamić istakao je danas da, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u 2019. godini, Srbiju je posetilo blizu 3,7 miliona turista, što kako je rekao, čini povećanje od 7,6 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

U posmatranom periodu, u Vojvodini je ostvareno povećanje dolazaka turista od 4,3 odsto, u odnosu na isti period 2018. godine. On je dodao da je, sa datim brojem dolazaka turista, Vojvodina u 2019. godini učestvovala sa 15,2 odsto u ukupnim dolascima turista u Republiku Srbiju, i to sa 15,6 odsto u dolascima domaćih, odnosno sa 14,8 odsto u dolascima stranih turista. 

- U posmatranom periodu, u Srbiji je evidentirano ukupno više od 10 miliona noćenja turista, što predstavlja povećanje od 7,9 odsto u odnosu na isti period 2018. godine. U Vojvodini je u istom periodu broj registrovanih noćenja turista povećan za 5,3 odsto u odnosu na isti period prethodne godine - rekao je Mamić.

Prema podacima RZS, koje je obradila PKV, najveći rast broja dolazaka turista, na nivou Pokrajine, u 2019. godini, ostvarila je Banja Palić (11,4 odsto), koja beleži i najveći rast broja noćenja turista (22,6 odsto).

- Kada su u pitanju turisti iz Mađarske, u protekloj 2019. godini na nivou Republike, došlo je do povećanja broja dolazaka za 8,3 odsto, a došlo je i do porasta broja noćenja turista iz Mađarske za 3,4 odsto. Što se tiče AP Vojvodine, po broju ostvarenih noćenja za poslednji kvartal 2019. godine, turisti iz Mađarske su na četvrtom mestu (8632), dok broj registrovanih dolazaka iznosi skoro 5.000. Prosečan boravak turista iz Mađarske u Vojvodini za prethodnu godinu je 1,9 dana - rekao je Mamić.

Danko Deneš, vlasnik Turističke agencije „Alfa travel see“, istakao je značaj učešća na sajmu u Budimpešti.

- Kao turoperator u Vojvodini, važno nam je da ostvarimo kontakt sa onim turoperatorima, odnosno firmama koje organizuju putovanja za Srbiju, za Balkan, u cilju uspostavljanja poslovnog odnosa, da imamo priliku da im u direktnom kontaktu predstavimo turističku ponudu naše zemlje, odnosno Vojvodine - rekao je Deneš i dodao da je zahvaljujući ukupnom radu PKV, TOV, TOS, turoperatora širom zemlje, došlo do porasta broja dolazaka i noćenja turista iz Mađarske kod nas. 

- Nikada do sad nismo imali veliki broj predrezervacija kao što ih imamo od početka ove godine - rekao je Deneš, a kao najposećenije destinacije od strane mađarskih turista, naveo je takozvane city ture u Novom Sadu i Beogradu, nautičke ture do Đerdapa, posete tvrđavama Golubac, Smederevska tvrđava i gastroture, a u Vojvodini i salaši i vinarije.

Da je došlo do povećanja broja turista iz Mađarske, svedoče i predstavnici salaša Katai iz Malog Iđoša, koji se na sajmu u Budimpešti predstavljaju već deset godina.

- Ovde u Budimpešti, svake godine koliko predstavljamo našu ponudu, ostvarimo mnogo kontakata, od kojih nam u posetu dođe između 60-70 odsto, što individualno, što u grupnim posetama. Iz tog razloga, nama izuzetno znači pojavljivanje na ovom sajmu - rekla je Ana Marija Katai i dodala da je definitivno došlo do porasta broja mađarskih gostiju na ovom vojvođanskom salašu.

Boris Eremić, ispred Turističke agencije „Kompas tourism&travel“ iz Novog Sada, rekao je da je ova agencija već 14 godina prisutna na ovom sajmu, a da su prošle godine prvi put učestvovali kao izlagači.

- Mislim da je ovo pravi put da probamo da dovedemo još više mađarskih turista kod nas, jer kao što je poznato, mnogo više naši ljudi odlaze u Mađarsku. Ovo je pravi način da mi pokušamo da obrnemo tu situaciju u našu korist - rekao je on i dodao da je Budimpešta glavna destinacija naših turista kada je u pitanju Mađarska. 

- Kao i banje, jer je kod njih izuzetno razvijen banjski turizam, ali sad sa banjom Fruške terme mi možemo da im pariramo. Ova banja je najveća banja u Evropi trenutno po kapacitetu - rekao je Eremić.

Međunarodni sajam turizma „UTAZAS 2020“ održava se do nedelje, 1. marta 2020. godine.

Komentara (0)

Povezane vesti

Sajmovi
Sajam knjiga u Novom Sadu: Besplatan ulaz i popusti do 70 odsto
14. Mart 2024
Premijerna izdanja, atraktivne programe i brojne promocije priprema oko 60 izlagača koji će od...
Sajmovi
Ove godine Sajam turizma i Sajam HORECA-OPREMA obišlo 42.453 posetilaca
26. Februar 2024
Najznačajnija turistička manifestacija u zemlji i regionu, 45. Međunarodni sajam turizma i...
Sajmovi
Grčka država-partner na 45. Međunarodnom sajmu turizma
30. Januar 2024
Država-partner na predstojećem 45. Međunarodnom sajmu turizma, koji se održava u Beogradu od...
Sajmovi
45. Sajam turizma od 22. do 25. februara 2024.
15. Januar 2024
Najveći i najposećeniji sajam turizma u regionu – 45. Međunarodni sajam turizma u...