Pola veka "Lorista" - Sajam turizma u Novom Sadu od 5. do 7. oktobra

21. Septembar 2017
Novosadski sajam, foto: Aleksandar Milutinović
Novosadski sajam, foto: Aleksandar Milutinović

Ove godine na Novosadskom sajmu održaće se jubilarni 50. Međunarodni sajmovi lova, ribolova, sporta i turizma, obogaćeni poslednjih decenija sajmovima hortikulture, ekologije i konjarstva.

U izložbenim prostorima sajamskih hala predstaviće se više od 400 izlagača iz 11 država – Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Indije, Mađarske, Makedonije, Republike Srpske, Rumunije, Slovenije i Srbije.

Sajamovi lova, ribolova, hortikulture i ekologije traju od 3. do 8. oktobra, dok se sajmovi turizma i sporta održavaju od 5. do 7. oktobra, a Sajam konjarstva dan duže, do 8. oktobra.

Međunarodni sajam turizma od ove godine je fokusiran na Dunavski region i novom koncepcijom u narednim godinama profilisaće se u centralno mesto za susret poslovne publike regiona. Zemlja partner je Crna Gora, a izlagači dolaze i iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske i Mađarske. 

Izlagači se od ove godine predstavljaju po tematskim celinama – turizam destinacija predstavljaju turističke oganizacije regija, gradova i opština; zimsku ponudu planinskih centara predstavljaju skijališta Srbije premijernim učešćem na Sajmu, ali i MK Resort Kopaonik, kao najpopularnija destinacija za boravak na planini; banjski, spa i velnes turizam predstavljaju domaći centri i hoteli, ali i slovenačke terme; vinski i gastro turizam predstavljaju proizvođači pića i hrane iz Srbije, a „krunišu“ ga takmičenja učenika, studenata i profesionalnih kuvara u sklopu „Gastro izazova Dunavskog regiona“ i „Gastro planeta“ na kojem će 10-ak ambasadora predstaviti gastronomsko nasleđe svojih država kuvajući u kuhinjama koje je opremilo Gorenje; kulturni turizam ove godine promoviše Arheološki institut iz Beograda postavkom „Putevima rimskih imperatora“ i prikazom bogatstva Viminacijuma; nautički turizam predstavlja poseban segment Sajma, a eko-turizam i lovni turizam biće u fokusu nastupa Vojvodinašuma, Pokreta gorana Vojvodine, nacinalnih parkova Crne Gore i Bosne i Hercegovine, ali i Sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine i Sekretarijata za poljoprivredu.

Pored turističke ponude, na Sajmu se predstavljaju i firme koje rade u funkciji turizma: turističke agencije, aerodrom Budimpešta, Privredna komora Srbije...  

Na Sajmu će nastupiti i Pokrajinska Vlada sa četiri sekretarijata – za privredu i turizam, za urbanizam i zaštitu životne sredine, poljoprivredu i za sport i omladinu.

Stručnu javnost očekuju značajni međunarodni skupovi i B2B susreti. Već prvog dana Sajma turizma, Novosadski sajam i Dunavski centar za kompetenciju organizuju konferenciju “Dunav – nove perspektive”, koja će okupiti 15 predavača, eksperata u oblasti turizma iz regiona.

"CET conference 2017" je događaj koji se održava 7. oktobra, a posvećen je kulturno-privrednim aspektima turizma u Srbiji. Orijentisan je na promociju potencijala u oblasti omladinskog, aktivnog, gastronomskog i odgovornog turizma. Kako se očekuje, teme koje će takođe privući pažnju stručne javnosti su i “Zajednički turistički proizvod zapadnog Balkana” i “Sve boje regionalnog turizma”.

U Hali  „Master“, biće organizovani B2B susreti domaćih i stranih ponuđača i kupaca. Četvrtak, 5. oktobar rezervisan je za poslovne sastanke agencija, turoperatera i hotela sa ponuđačima destinacija u zemlji i inostranstvu, dok će se dan kasnije hotelijeri, ugostitelji i restorateri sresti sa proizvođačima hrane. Učešće je besplatno, a registracija neophodna.

Turistička organizacija Vojvodine će, pored predstavljanja ponude gradova i opština, ugostiti i predstavnike evropskih turističkih regija koji će prezentovati svoje potencijale. Ponudu Grada predstaviće Turistička organizacije Novog Sada.

Sajam turizma će biti i prilika da se pronađe posao. U Auli, ispred ulaza u Halu “Master” biće štand Nacionalne službe za zapošljavanje gde će posetioci moći da konkurišu za raspoloživa radna mesta u oblasti turizma, koja su ponudili i izlagači.

Crna Gora - treći put zemlja partner

Za jubilarno izdanje Sajma turizma u Novom Sadu, Crna Gora je pripremila predstavljanje aktuelne turističke ponude – programe manifestacija u predstojećem periodu i novogodišnjih praznika. Nezaobilazna je ponuda za narednu zimsku sezonu u ski centrima i primorskim opštinama, uz cene u hotelima i privatnom smeštaju. Na štandu, koji će se i ove godine nalaziti na ulazu u Halu „Master“, biće lokalnih crnogorskih specijaliteta koje će posetioci moći da degustiraju, uz vina Kompanije Plantaže. U organizovanim nagradnim igrama najsrećniji posetioci Sajma turizma dobiće boravak u hotelima u Crnoj Gori.

Putevima rimskih imperatora

Kako se očekuje, posebnu pažnju posetilaca privući će Izložba “Putevima rimskih imperatora” koja je obišla pola sveta, a prvi put se za javnost organizuje u Srbiji.

Publici će biti predstavljeno 18 statua rimskih imperatora, od kojih su sedam iz Sirmijuma, maketa vojnog logora i grada Viminacijuma, te niz sadržaja u vezi sa gastronomijom. Kako bi izložba posetiocima bila što interesantnija biće pripremani i specijaliteti iz rimskog doba, organizovane borbe rimskih legionara i Huna, kao i radionice za decu i odrasle. Deo postavke je i “virtuelna arheologija”, kao i suveniri Arheološkog parka Viminacijum.

Dokumenti za preuzimanje

PROGRAM "LORIST 2017"
Preuzmi PDF
Komentara (0)

Povezane vesti

Sajmovi
Sajam zimske opreme, turizma i rekreacije od 7. do 10. decembra u Beogradu
01. Decembar 2017
Tradicionalni Međunarodni sajam zimske sportske opreme, turizma i rekreacije Expo-Zim biće...
Sajmovi
Sajam etno hrane i pića od 22. do 25. novembra u Beogradu
21. Novembar 2017
Na 12. Sajmu etno hrane i pića od 22. do 25. novembra u Beogradu učestvovaće više od...
Sajmovi
Novembar Vino Fest - Prvi profesionalni međunarodni festival vina
31. Oktobar 2017
Umrežavanje vinara, proizvođača rakije, gastro sektora, distributera, razvijanje e-trgovine...
Sajmovi
Kraljevina Maroko počasni gost narednog Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu
30. Oktobar 2017
NJ.E. ambasador Nj.V. Kralja Mohamed VI u Beogradu, Mohammed Amine Belhaj učestvovao je u...