Rogaška Slatina: već četiri veka u službi zdravlja

22. Novembar 2021
Rogaška Slatina - park; arhiva hotela Atlantida
Rogaška Slatina - park; arhiva hotela Atlantida
Rogaška Slatina - park; arhiva hotela Atlantida
Rogaška Slatina - park; arhiva hotela Atlantida
Rogaška Slatina - park; arhiva hotela Atlantida
Rogaška Slatina - park; arhiva hotela Atlantida
Rogaška Slatina - park; arhiva hotela Atlantida
Poznato turističko mesto udobno ušuškano ispod planine Boč, iako ima samo oko 5.000 stanovnika, u svoju listu gostiju upisalo je mnoga slavna imena vladarskih porodica Habsburg, Bonaparta,  Karađorđević, Obrenović… Reč je o Rogaškoj Slatini – jednoj od najstarijih i najpoznatijih banja ne samo Slovenije, već i Evrope , od Beograda udaljene svega 485 kilometara. 
 
Rogaška Slatina se već četiri veka nalazi na mapama zdravstvenog turizma. Drugim rečima, ovo lečilište su pohodili putnici i pre nego što je koncept turizma izmišljen! Legenda o nastanku rogaškog lekovitog izvora kaže da je Apolon, bog Sunca, zaustavio krilatog konja Pegaza, koji je hteo da odleti na goru Parnas, ovim rečima: „Tu gde stojiš, tu je izvor zdravlja i istinska božija snaga.”  Kada je Pegaz udario kopitom o zemlju, potekla je voda najbogatija magnezijumom na svetu. Samo jedan litar Donat Mg vode sadrži, kažu, čak 1.040 mg magnezijuma. Rogaška mineralna voda slovi za jednu od najzdravijih na svetu –reguliše nivo šećera i holesterola u krvi i kontroliše visok krvni pritisak, a zbog visoke koncentracije magnezijuma pogodna je za sprečavanje osteoporoze. A ako biste se u ovoj vodi okupali, osetili biste njen blagotvoran uticaj na svoje bolesne ekstremitete, kičmu i zglobove, a pomaže i kod atrofije mišića.
 
Mesto gde su se kraljevi zaljubljivali 
Za lekovitost vode sa rogaških izvora znali su još i Kelti i Rimljani, a kada je hrvatski ban, vojskovođa i pesnik Petar Zrinski boravio ovde 1665. i posle ispijanja rogaške mineralne vode ozdravio, vest o njenoj lekovitosti proširila se i po celoj Evropi. Sve ostalo je istorija čije se tajne čuvaju u muzeju Anin dvor. U Aninom dvoru se može videti jedna od najbogatijih privatnih zbirki o dinastiji Karađorđević, koja se sastoji od retkih umetničkih dela, fotografija, dokumenata i ličnih predmeta ove porodice. Davne 1865. godine, tokom svog izgnanstva iz Srbije, u Rogaškoj Slatini boravio je kralj Petar I Karađorđević sa svojom majkom Persidom, a 1909. godine ovo mesto je posetio i kralj Aleksandar Karađorđević pod imenom grof od Avale. U Rogašku su dolazili i Obrenovići, a baš ovde je knez Mihajlo našao vanbračnu ženu Mariju Berghaus i dobio sa njom vanbračnog sina Vilijama Berghausa, koji kasnije prelazi u Beograd, uzima pravoslavnu veru i ime Velimir Teodorović. Davnu 1846. godinu mala Rogaška Slatina pamti po glamuru evropske elite koju je tada zabavljao niko drugi do Franc List.
 
Atlantida sred grada kristala
Rogaška Slatina nije samo lečilište, već i grad obasjan sjajem kristala. Rogaški kristal je jedan od najcenjenijih u svetu, a najveće svetske vinarije koriste isključivo njihove čaše.  U Staklarni Rogaška, fabrici staroj preko 350 godina, svaki se predmet i dalje izrađuje ručno. Kao poklon, rogaški kristal je izraz prefinjenog ukusa, a svetske kuće, poput Dolče Gabana i Versaće, česte su mušterije.  Iz ovog malog mesta je i kozmetička kuća Afrodita.
Grad navikao na elitne goste, pa ima i smeštaj koji zadovoljava njihov ukus. Luksuzni Atlantida Boutique Hotel odlikuju savremena arhitektura i luksuzni dizajn, kao i apsolutni mir, a sve to ušuškano u netaknutu prirodu slovenačkog gorja. Zvuči kao prava Atlantida, zar ne? Baš kao što su u mitskoj Atlantidi znali za krhkost ljudskog tela, te ga mazili i pazili lekovitim biljem, aromaterapijom i masažom i negovali vodom, tako je i u novoj Atlantidi - u Rogaškoj Slatini wellness i spa centar namenjen za detoksikaciju i revitalizaciju. Okružen sunčanim terasama i vrtovima začinskog i aromatičnog bilja, ovaj spa i wellness centar prava je oaza mira. Smešten na samo nekoliko koraka od svetski poznatog medicinskog centra, na 10 minuta hoda od centra grada, hotel je odlično polazište za istraživanje Rogaške Slatine. Možete izabrati neku od brojnih edukativnih ruta ili sami potražiti Šumski ili Kraljev izvor gde ćete lekovitu vodu točiti sa česme stare više od dva veka. Za one koji su spremni da idu malo dalje, Kozjanski park, regija zaštićene prirode, nalazi se na samo dvadesetak kilometara ili pola sata vožnje.
 
Biljana Nedeljković

Fotografije: Iz arhive hotela Atlantida

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Poznati glumac svečano otvara letnju turističku sezonu u Skadarliji
17. Maj 2024
Turistička organizacija Beograda i Udruženje ljubitelja Skadarlije sa zadovoljstvom Vas...
Hotelijerstvo
Beograd: Popunjenost hotela 100 odsto zahvaljujući koncertima grupe Rammstein
16. Maj 2024
U susret koncertima grupe Rammstein, 24. i 25. maja zahvaljujući kojima su popunjeni svi...
Turizam
Dvorski kompleks otvoren za posete
16. Maj 2024
Promo turom za medije svečano je otvorena ovogodišnja sezona obilazaka Dvorskog...
Turizam
Nedelja turske kuhinje u svetu od 21. do 27. maja
15. Maj 2024
Prihvatajući ukuse i drevne tradicije plodne zemlje, bogata gastronomska kultura Anadolije...