Zlatiborac obeležava jubilej

04. Decembar 2020
Foto: Zlatiborac
Foto: Zlatiborac

Kompanija Zlatiborac ove godine obeležava jubilej - 135 godina porodične tradicije pripreme suhomesnatih proizvoda prema recepturi koja podrazumeva ručno usoljavanje, suvo salamurenje, dimljenje na dimu suvog bukovog drveta i sušenje na svežem planinskom vazduhu.

Začetnik proizvodnje suvog mesa u porodici Stojanović iz Mačkata bio je Jovo Stojanović, koji je 1885. godine otpočeo da suši najkvalitetnije komade kozjeg buta. Kućna radinost, započeta u sušari od 25 kvadratnih metara, vremenom se proširila.

Negujući porodičnu tradiciju Milomir Stojanović 1992. godine registruje pravno lice pod imenom „Zlatiborac“. Danas, vekovnu recepturu, koja je uz grnčariju iz Zlakuse najstarije očuvan zanat u regionu zapadne Srbije, neguje šesta generacija porodice Stojanović i više od 650 zaposlenih, na mestu gde je tradicija počela, u selu Mačkat, sada u proizvodnim kapacitetima kompanije Zlatiborac.

U godini u kojoj kompanija Zlatiborac obeležava jubilej, brend zlatiborac zauzima lidersku – br. 1* poziciju u segmentu „Fermentisanih suvih kobasica“ na tržištu Srbije (*po vrednosnom tržišnom učešću u kategoriji fermentisanih suvih kobasica, u periodu AS19 – JJ20, prema Nielsen izvoru podataka).

Više od jednog veka sušenja mesa na bukovom drvetu.

Tradicionalna receptura koja podrazumeva ručno usoljavanje mesa, dimljenje na dimu suvog bukovog drveta, dug period zrenja i sušenje na svežem planinskom vazduhu, u ruži vetrova, donela je zlatiborcu prepoznatljivost i poverenje potrošača. Već deset godina zaredom potrošači proglašavaju brend zlatiborac omiljenim na tržištu Srbije u kategoriji „Meso i mesne prerađevine“, napominju iz ove kompanije.

Takođe, dodaju da kvalitet potvrđuju vodeće međunarodne institucije u oblasti ocenjivanja kvaliteta i ukusa prehrambenih proizvoda. Jedna od njih je Nemačko poljoprivredno društvo (Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft - DLG), koje je na godišnjim takmičenjima prehrambenih proizvoda iz celog sveta, u periodu od 2009. do 2020. godine, dodelilo ukupno 117 medalja za kvalitet Zlatiborac proizvodima.

Izvor: InStore
 

Komentara (0)

Povezane vesti

Restoraterstvo
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. Februar 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restoraterstvo
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. Januar 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restoraterstvo
Kultna brza hrana Istanbula
28. Decembar 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...
Restoraterstvo
Mišlenova gastronomska ekspanzija: Čak 22 restorana u novoj selekciji za 2024.
18. Decembar 2023
Treću godinu za redom svetski poznati gastronomski vodič MIŠLEN objavio je spisak...