Zatvaranje HoReCa sektora imaće šire negativne posledice

22. April 2020
Image by LEEROY Agency from Pixabay
Image by LEEROY Agency from Pixabay

Zatvaranjem HoReCa sektora, zaustavljen je dosadašnji rastući trend u ugostiteljstvu što će imati šire negativne posledice. Ipak, diversifikacijom poslovanja, proizvođači su pronašli nove načine da dođu do potrošača, i to putem svojih onlajn prodavnica, rečeno je na panelu pod nazivom "Industrija hrane i ugostiteljstvo: trenutno stanje u HoReCa sektoru".

Proizvođači vina, kao i proizvođači visokokvalitetnih sokova saglasili su se da je zahvaljujući onlajn prodaji, tražnja u poslednje vreme povećala, a proizvodnja je nastavljena.

S druge strane, vanredno stanje znatno je otežalo plasman prehrambenih proizvoda namenjenih ugostiteljskom sektoru, pa im je zatvaranjem restorana i hotela opala tražnja. Proizvođači koji su do sada većinom sarađivali sa ugostiteljskim sektorom, sada robu isporučuju redovnim lokalnim kupcima, što dalje vodi do smanjene kako proizvodnje tako i prodaje.

Panel je održan u okviru inicijative "Svet hoće domaće" USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu.

Glavni govornici na ovom panelu bili su Jana Mitrović, vlasnica Urbanih farmera, proizvođača mikrobilja iz Beograda; Aleksandar Gligorijević, vlasnik Srberry sokova, porodične kompanije visokokvalitetnih sokova iz Kosjerića (Zapadna Srbija); Mina Todić, marketing menadžer vinarije Doja iz Topličkog regiona; Dejan Nogić ispred CORP JVJV, kompanije za trgovinu i distribuciju hrane i pića u HoReCa segmentu, kao i Nikola Dimitrijević, vlasnik restorana Franš i predsednik Opšteg udruženja ugostitelja Beograd.

Inicijativa "Svet hoće domaće", pokrenuta septembra 2018. godine, pomaže promociju i edukaciju domaćih proizvođača visokokvalitetne hrane. Prateći trenutne okolnosti, USAID-ov Projekat za konkuretnu privredu, kroz seriju onlajn panela nastaviće da podržava lokalnu prehrambenu industriju, ukazujući na ključna pitanja i pomažući proizvođačima da se lakše snađu u trenutnoj situaciji.

Izvor: eKapija

Komentara (0)

Povezane vesti

Restoraterstvo
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. Februar 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restoraterstvo
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. Januar 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restoraterstvo
Kultna brza hrana Istanbula
28. Decembar 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...
Restoraterstvo
Mišlenova gastronomska ekspanzija: Čak 22 restorana u novoj selekciji za 2024.
18. Decembar 2023
Treću godinu za redom svetski poznati gastronomski vodič MIŠLEN objavio je spisak...