Vinskim putem Fruške gore

28. Avgust 2017
Foto: Dušan Jelić
Foto: Dušan Jelić
Foto: Dušan Jelić
Foto: Dušan Jelić
Foto: Dušan Jelić
Foto: Dušan Jelić
Foto: Mihailo Berček
Foto: Mihailo Berček
Foto: Mihailo Berček
Foto: Mihailo Berček

Turistička organizacija Srbije i Vojvođanska asocijacija žena Irig (VAŽI) organizovale su za novinare 22. avgusta promo turu vinskog puta Fruške gore, na kojem se nalazi 25 registrovanih vinarija.

Prva vinarija na ruti bila je Mačkov podrum iz Iriga, koja je organizovala degustaciju u svojim vinogradima, koji se nalaze na južnim padinama Fruške gore. Ova porodična vinarija sa svojih 30 hektara vinograda, osim što ima popularno vino od autohtone sorte grožđa portugizer, koje inače izvozi i u SAD, ima i veliki broj internacionalnih sorti.

Novinarima su predstavljena tri letnja vina – traminac, frajla (50% portugizer, 50% pino noar) i portugizer. Osnivač vinarije, Sava Jojić, istakao je da su za traminac tri najlepša podneblja Alzas, Tirol i – Fruška gora. Naveo je da Roze Frajla, kao i ostali rozei u Srbiji, dobijaju sve veću popularnost i da je sve više mladih zainteresovano za ovakvu vrstu vina. Vino portugizer, iako je crveno, može se piti i leti, čak i blago rashlađeno, zahvaljujući posebnoj metodologiji koja se koristi za to vino.

Sledeća vinarija se nalazi na severnoj padini Fruške gore, uz sam Dunav. U pitanju je takođe porodična vinarija, Šijački iz Banoštora. Iako malo mesto, u Banoštoru i okolini ima 200 hektara vinograda i proizvode čak 1.000 litara vina po glavi stanovnika. I ova vinarija neguje kulturu uzgajanja autohtonih i sorti koje su specifične za fruškogorsko podneblje, te je domaćin Milan Šijački pored rajnskog rizlinga i grašca predstavio i neoplantu i odnedavno jednu staru i skoro iskorenjenu sortu u narodu popularni „sedušu“.
 
U vinariji Veritas, smeštenoj u Sremskim Karlovcima, koji su takođe na obali Dunava, novinari su mogli da se upoznaju sa jednim sasvim drugačijim konceptom. Ljudi koji su godinama živeli u inostranstvu odlučili su da se vrate u Srbiju i da primene modernu tehnologiju i zasade internacionalne sorte kojima fruškogorski teroar daje jedan sasvim drugačiji karakter. Nagrade koje su vina kaberne sovinjon, merlo i kuve dobila na prestižnim takmičenjima govore da je osnivač, Slobodan Bošković, u tome i uspeo.

Pored poseta odabranim vinarijama bio je organizovan i panel sa neobičnim naslovom „Vinski... šta?? – Turizam, pa da!“ u prostorijama Srpske čitaonice u Irigu.

Na panelu je istaknuto da je udruživanje vinara i vinogradara, i njihovo uvezivanje sa ostalim turističkim subjektima jedan od ključnih elemenata jačanja vinskog turizma i ponude koje vinske regije, odnosno, vinski putevi imaju. Navedeno je da je jedan od dobrih primera za udruživanje vinara i vinogradara sa srodnim turističkom delatnostima vinski region Vilanj u Mađarskoj, i dodato da fokus vinskog turizma treba da bude na povećanju učešća domaćih turista, kao i na prodaji vina „na pragu“.

Jedna od prilika da se iskusi vinski turizam je i predstojeća tura „Doživi berbu na Fruškoj gori“, koja će se održati 10. septembra u vinogradima vinarije Mačkov podrum. Ova vinarija za sad jedina u Srbiji organizuje ovakav godađaj po uzoru na razvijene vinske zemlje sveta gde svako ko želi može da se uključi u berbu. Više detalja o tome može se naći OVDE.

Komentara (0)

Povezane vesti

Restoraterstvo
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. Februar 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restoraterstvo
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. Januar 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restoraterstvo
Kultna brza hrana Istanbula
28. Decembar 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...
Restoraterstvo
Mišlenova gastronomska ekspanzija: Čak 22 restorana u novoj selekciji za 2024.
18. Decembar 2023
Treću godinu za redom svetski poznati gastronomski vodič MIŠLEN objavio je spisak...