Vinska nova godina: Mačkov Dan mladog portugizera 22. novembra u Irigu

21. Novembar 2019
Vinska nova godina: Mačkov Dan mladog portugizera 22. novembra u Irigu

12. Mačkov Dan mladog portugizera, ili kako se još naziva – Vinska nova godina, održaće se u petak, 22. novembra od 17 časova, u Vinskoj ulici u Irigu.

Na konferenciji za medije koja je održana u prostorijama Turističke organizacije Srbije govorili su Đurđica Jojić, menadžer događaja, Aleksandar Dunić, glumac, potom Fedor Pušić, direktor Agencije za ruralni razvoj opštine Irig i Sava Jojić, osnivač vinairje Mačkov podrum.

Menadžer događaja, Đurđica Jojić, govorila je o programu manifestacije.

- Spojili smo naizgled nespojivo, od operskih arija do folklora i tamburaša, no osnovna ideja je da okupimo sve one koji inspiraciju pronalaze u ljubavi prema vinu i ljubavi prema zavičaju i Fruškoj gori i Sremu. Novi vitez mladog portugizera, Aleksandar Dunić, poznat pozorišni i televizijski glumac, će položiti svečanu zakletvu, potom ćemo proglasiti pobednike na konkursu za najlepšu pesmu o vinu koji organizujemo već 10 godina sa Srpskom čitaonicom u Irigu, a proglasićemo i Miss portugizera, koju biramo u saradnji sa Miss Tourism World Serbia. Imaćemo i nagradnu igru i poklone iznenađenja za posetioce, a svi koji ne žele da rizikuju i da voze do Iriga, mogu se prijaviti jednoj od tri agencije koje dovode goste na ovu manifestaciju, čije detalje mogu pogledati na www.mackovpodrum.co.rs. Događaj će se završiti koncertom grupe Apsolutno romantično - objasnila je Đurđica Jojić.

Aleksandar Dunić, glumac i novi Vitez mladog portugizera, je istakao da se sa Savom Jojićem i vinarijom Mačkov podrum susreo pre nekoliko godina u Pozorištu na Terazijama i da je još tada uvideo angažman na kulturnim aktivnostima ove vinarije.

Direktor Agencije za ruralni razvoj opštine Irig, Fedor Pušić, je istakao da se Irig opredelio za dva pravca razvoja: turizam i poljoprivredu, posebno voćarstvo i vinogradarstvo.

- Irig je varoš na južnim padinama Fruške gore, sa bogatim kulturnim i istorijskim nasleđem, da napomenemo samo neke – prvo čitalište u Srbiji je otvoreno baš u Irigu 1842. godine, Dositej Obradović je dugo boravio u Hopovu, jednom od čak osam manastira koji se nalaze na teritoriji naše opštine, poznati pisac i novinar Borislav Mihajlović Mihiz je iz Iriga, i verovatno su svi oni nalazili inspiraciju u vinu, jer imamo i dugu tradiciju vinogradarstva i vinarstva. Mi smo vrlo rado odlučili da podržimo ovu manifestaciju jer se uklapa u našu strategiju razvoja, i upotpunjuje sadržaj koji Irig ima ne samo kad je u pitanju vinski turizam, već i banjski i izletnički turizam. Takođe želimo da sprečimo odliv stanovništva podržavajući ruralni razvoj, što u ovom slučaju činimo uključivanjem proizvođača iz Iriga i okoline u manifestaciju, koji će takođe predstaviti svoju ponudu i promovisati se - istakao je Fedor Pušić.

Osnivač vinarije Mačkov podrum, Sava Jojić, je rekao da kao što hleb predstavlja telo Isusovo, tako i vino predstavlja njegovu krv. Kao što je prva pogača značajna, jer je simbol roda i blagostanja, tako je i prvo vino značajno, jer pokazuje kakva je bila berba i kakva nas vina očekuju.

- Mi se suočavamo sa brojnim predrasudama, kada je vino uopšte u pitanju, a posebno mlado vino. Širimo vinsku kulturu tako što se trudimo da što većem broju ljudi omogućimo da vino probaju i razumeju. Mlado vino je nešto posebno. Ono se pravi posebnom tehnologijom, koja se zove karbonska maceracija, i koju na žalost mnogi u Srbiji ne razumeju. Mlada vina su voćna, mirisna, i tanka, ona nemaju punoću i strukturu vina koja mogu da traju i po pet godina, to su lagana razdragana vina, ali i takva imaju svoju draž. Želeli smo dakle da po uzoru na to kako se svuda u svetu proslavlja Vinska nova godina, sa našim sugrađanima podelimo radost dolaska prvog vina, tako je i nastala ova manifestacija - zaključio je osnivač vinarije Mačkov podrum.

Komentara (0)

Povezane vesti

Restoraterstvo
Gault&Millau gastronomski vodič 2024 - Srbija slavi vrhunac kulinarstva
25. April 2024
Ugledni gastronomski vodič Gault&Millau u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije na...
Restoraterstvo
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. Februar 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restoraterstvo
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. Januar 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restoraterstvo
Kultna brza hrana Istanbula
28. Decembar 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...