Ukusi juga Italije stigli u Beograd

08. Mart 2018

Manifestacija WORKSHOP & B2B – FOOD & BEVERAGE „UKUSI JUGA ITALIJE” u organizaciji beogradske kancelarije Italijanske agencije za spoljnu trgovinu (ICE), a u okviru programa PES2, održana je pre nedelju dana u beogradskom hotelu Hajat, uz učešće predstavnika 27 kompanija iz prehrambenog sektora iz regija Abruco, Kalabrija, Kampanija, Pulja i Sicilija.

U prisustvu više od 80 privrednika iz sektora hrane i pića – najvažnijih uvoznika, distributera, šefova kuhinja i somelijera iz Srbije i susednih zemalja koji su u Beograd stigli u koordinaciji sa kancelarijama ICE Agencije iz regiona, italijanski proizvođači su predstavili svoje specijalitete, među kojima vrhunska vina, maslinovo ulje, kafu, testeninu, sireve i druge enogastronomske proizvode tipične za jug Italije.

Otvarajući konferenciju za novinare koja je pratila događaj, direktorka beogradske kancelarije ICE Agencije Marina Skonjamiljo je istakla da je spoljnotrgovinska razmena između Italije i Srbije veoma dinamična u svim sektorima, uključujući i poljoprivredno-prehrambeni. Osvrnuvši se na italijanske proizvode koji su predstavljeni u Hajatu, Skonjamiljo je podsetila i na to da je Italija glavni dobavljač Srbije kada je reč o testenini i o maslinovom ulju, kao i da je prva među zemljama EU po izvozu vina i kafe u Srbiju.

Na konferenciji je učestvovao i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije Branislav Nedimović, koji je zahvalio organizatorima skupa i podvukao još jednom značaj ove i sličnih manifestacija za dalje unapređenje privredne saradnje između Srbije i Italije.

- Veoma sam zahvalan italijanskim kolegama što nam na različite načine pružaju mogućnost da povećamo kapacitete u oblasti poljoprivrede - naglasio je Nedimović.

Predstavnicima medija obratio se i zamenik direktora Divizije za poslovanje sa privredom Banca Intesa Predrag Milenović, koji je naglasio da ta banka ima važan zadatak u promociji ekonomske saradnje između Srbije i Italije kojoj doprinosi kombinacijom internacionalnog iskustva matične grupe u Italiji i poznavanjem specifičnosti domaćeg tržišta.

Komentara (0)

Povezane vesti

Restoraterstvo
Gault&Millau gastronomski vodič 2024 - Srbija slavi vrhunac kulinarstva
25. April 2024
Ugledni gastronomski vodič Gault&Millau u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije na...
Restoraterstvo
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. Februar 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restoraterstvo
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. Januar 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restoraterstvo
Kultna brza hrana Istanbula
28. Decembar 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...