Ugostiteljski objekti od sredine aprila menjaju imena

08. April 2016
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay

Od 15. aprila počinje da se primenjuje odredba Zakona o turizmu koja kaže da ime ugostiteljskog objekta ne sme da sadrži reči koje ukazuju na vrstu ugostiteljskog objekta.

- Potrebno je da ugostitelji uklone iz naziva reči kao što su bar, restoran, kafe, motel, hostel i slično - rekla je "Niškim vestima" načelnica Turističke inspekcije Dragica Pavlović.

Usklađivanje se vrši tako što će odgovorna lica podneti Odluku o promeni naziva Agenciji za privredne registre. Nakon promene u APR-u potrebno je da o tome obaveste banku kod koje imaju račun, poslovne partnere, kao i da promene ime na memorandumima, vizit kartama, fiskalnim kasama, dodaju u inspekciji.

Ova odredba je usvojena oktobra 2015. godine, a ugostitelji su imali rok od 6 meseci da joj se prilagode. Od sredine aprila inspekcija će početi da kontroliše njenu primenu na teritori cele zemlje.

- Mi smo i ranije upućivali primedbe APR-u da ne dozvoljavaju da se vrsta delatnosti unosi u poslovni naziv, jer oni nisu kompetentni da odlučuju o tome da li je neko ispunio uslove za obavljanje delatnosti. To može da utvrdi samo inspekcija - dodaje Dragica Pavlović.

Ipak, na vratima objekta po zakonu mora biti istaknuta delatnost, kako bi potrošači znali čime se firma bavi, dodaju, ali nikako u samom nazivu.

Mnogi objekti su prepoznatljivi po svom imenu, a sada će vlasnci morati da razmišljaju o novom. U Udruženju ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša dodaju i da nisu svi spremni niti upoznati sa ovom zakonskom obavezom.

- Pri donšenju ovakvih odredbi niko se ne konsultuje sa nama. Ovo predstavlja trošak ugostiteljima ali ukoliko je Zakon takav, moraćemo da ga ispoštujemo - kaže predsednik Udruženja Zoran Mirašević.

Ukoliko ne ispoštuju ovu odluku, minimalna kazna koja sleduje preduzetnike je 40.000 dinara, pravna lica 50.000 i odgovorna lica u pravnom subjektu 8.000 dinara, dodaju u inspekciji.

Međutim, iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija obaveštavaju da je u odredbi Zakona o turizmu koja definiše buduća pravila o određivanju naziva firmi došlo je do tehničke greške u redakturi koja će biti otklonjena, tako da će imena svojih objekata morati da menjaju samo oni ugostitelji u čijem se nazivu nalazi više od jedne delatnosti. Više o tome možete pročitati OVDE.

Izvor: Niške vesti

Komentara (0)

Povezane vesti

Restoraterstvo
Gault&Millau gastronomski vodič 2024 - Srbija slavi vrhunac kulinarstva
25. April 2024
Ugledni gastronomski vodič Gault&Millau u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije na...
Restoraterstvo
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. Februar 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restoraterstvo
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. Januar 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restoraterstvo
Kultna brza hrana Istanbula
28. Decembar 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...