Ugostitelji uputili apel povodom najavljene rekonstrukcije Skadarlije

20. Mart 2017

Skadarlijski ugostitelji uputili su gradskim vlastima apel da planirana rekonstrukcija stare ulične kaldrme u Skadarskoj ulici bude odložena za jesen, najkasnije do 1. novembra.

"S obzirom na to da smo na pragu prolećno-letnje sezone, a planirana rekonstrukcija Skadarske ulice još nije počela, niti ima informacija o početku i trajanju radova, ugostitelji Skadarlije jednoglasno apeluju da se početak neophodne obnove stare ulične kaldrme odloži za polovinu jeseni, okvirno za 1. novembar, kako bismo i mi, i grad, spremo dočekali narednu sezonu", navodi se u saopštenju Društva "Skadarlija".

Ugostitelji zahtevaju i da im se na vreme predoče planovi rekonstrukcije, kao i najavljena pravila o izgledu bašti, kako bi se pripremili i uputili svoje predloge. Takođe, apeluju na stanare i inspekciju za razumevanje za večernje zvuke muzike skadarlijskih orkestara, kao zaštitnog znaka ulice koja se smatra centralnom turističkom zonom.

Zakupci skadarlijskih kafana smatraju da treba jasno odrediti rok trajanja radova, zahtevajući i da im se za vreme njihovog trajanja ne naplaćuje zakupnina.

Skadarlijski ugostitelji, takođe, smatraju da je obnova "beogradskog Monmartra" prioritet turizma našeg glavnog grada, te osim na obnovi kaldrme, insistiraju i na obnovi kanalizacije i ostale infrastrukture u ovoj čuvenoj boemskoj četvrti.

- Predstavnici udruženja za očuvanje Skadarlije podsećaju na dobru volju gradskih vlasti koje su namenile 10 miliona dinara za rekonstrukciju kaldrme, za česmu i mobilijar, i 4,2 miliona za radove "Beogradputa". Ali, kako obnova nije ni započela, smatraju da je potrebno do početka radova obezbediti znatno više, odnosno, dovoljno sredstava da se zameni kaldrma puna rupa po kojoj je sve teže hodati, ali i dotrajala infrastruktura koja neretko uzrokuje u baštama restorana neprijatan zadah kanalizacije, sakupljanje gamadi i pacova. Takođe, podsećaju da je neophodno rešiti problem pasa lutalica i prosjaka koji katkad i opljačjkaju goste ili isprazne u trku njihove tanjire - istakao je direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović.

U saopštenju Društva "Skadarlija" navodi se i da je neophodno postaviti staze za lica sa posebnim potrebama i za kolica za bebe, i zameniti dostavna vozila električnim, koja buduću kaldrmu ne bi oštećivala.

Nakon upućivanja apela, skadarlijski ugostitelji očekuju skori sastanak sa predstavnicima Grada.

Komentara (0)

Povezane vesti

Restoraterstvo
Gault&Millau gastronomski vodič 2024 - Srbija slavi vrhunac kulinarstva
25. April 2024
Ugledni gastronomski vodič Gault&Millau u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije na...
Restoraterstvo
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. Februar 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restoraterstvo
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. Januar 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restoraterstvo
Kultna brza hrana Istanbula
28. Decembar 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...