Učenici UTŠ iz Vrnjačke Banje briljirali na međunarodnom takmičenju „Biser mora 2015“

01. April 2015

U Supetru, malom primorskom gradiću na ostrvu Brač u Hrvatskoj, u periodu od 25. do 28. marta 2015. godine održano je 10. Međunarodno takmičenje iz gastronomije pod nazivom „Biser mora 2015“. Na ovom takmičnju uzelo je učešće oko dvesta takmičara razvrstanih u školsko takmičnje, takmičenje juniora i takmičenje seniora iz sedam evropskih država.

Boje Srbije branili su kuvari Kuvarske asocijacije Srbije i učenici Ugostiteljsko-turističke škole sa domom učenika u Vrnjačkoj Banji.

Ekipa vrnjačke škole bila je sastavljena od pet učenika koji su nastupali u 8 takmičarskih disciplina sa 5 svojih nastavika – mentora predvođenih direktorom škole.

Da se trud svih aktera isplati, dovoljno govore činjenice koje nam prenose učenici, nastavnici, direktori, a i članovi Kuvarske asocijacije Srbije.

- Naša škola je dočekana kao zvezda, škola od koje se najviše očekivalo. Sjajan nastup učenika, njihovo ponašanje, komunikacija sa ostalim takmičarima, timski duh, lojalnost ekipi, samo su neke osobine ekipe iz vrnjačke Ugostiteljsko-turističke škole – ističe direktorka škole Jelena Čeperković.

Najpre je 25. marta zakazano ekipno takmičenje škola. Na ovom takmičenju bilo je 15 škola iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Grčke, Ukrajne i Crne Gore. Tim za ovo takmičenje činili su dva kulinarska tehničara Nenad Filipović i Marko Glavčić i poslastičar Tijana Čeperković. Ovo troje učenika je u 120 minuta pripremalo nacionalni meni sastavljen od uvodnog jela, glavnog jela i poslastice. Petočlani međunarodni žiri, odlučio je da ovaj tim osvoji srebrnu medalju.

Tokom naredna tri dana takmičenja, učenici škole iz Vrnjačke Banje nastupali su kao juniori pojedinačno u čak sedam takmičarskih disciplina.

Najpre su izloženi deo istakli Aleksandar Keljanović koji je rezbario voće i povrće – artistika, osvojivši zlatno odličje, dok je Tijana Čeperković u disciplini "artistika od čokolade" osvojila bronzanu medalju.

Učenik Nenad Filipović je pripremao vegetarijansko jelo i osvojio srebrnu medalju, dok je njegov drug iz odeljenja Marko Glavčić izrađivao jelo od testenine i osvojio zlatnu medalju. Aleksandar Keljanović je imao još jedan nastup, ovog puta karving uživo. Bio je bez konkurencije i tako osvojio još jedno zlatno odličje. Učenik Nemanja Dimitrijević je istog dana pripremao jela iz dve discipline, najpre rižoto, a potom i jelo od jagnjetine. Žiri je oba jela ocenio srebnom medaljom.

Mentori ovih sjajnih učeniku bili su nastavnik poslastičarsva Dragana Mladenović i nastavnici kuvarstva: Danijela Rsovac, Nemanja Milosavljević, Biljana Kljajić i Milanka Milosavljević.

- Ovaj nastup škole može se svrstati u do sada najveći i ujedno najteži uspeh za koji su se borili svi – i učenici, i nastavnici, i menadžment škole. Sjajna organizacija samog takmičenja, organizacija naše ekipe daju sveukupnu najvišu ocenu. Ovo je veliki uspeh generalno Srbije kao države, a zatim škole i Vrnjačke Banje. Ponosna sam što sam predvodila ovu ekipu jer smo nastupali homogeno, profesionalno i ozbiljno. Naporan rad i mnogo priprema bili su samo uvod za ovakav razultat na kraju. Dok je ovako dobrih učenika i nastavnika nemamo razloga da brinemo za uspehe i sledećih generacija koji dolaze – poručuje direktorka Jelena Čeperković.

Komentara (0)

Povezane vesti

Restoraterstvo
Beč svakom domaćinstvu poklanja vaučer od 50 evra za restorane
18. Maj 2020
Nedavno su se nakon mesec i po dana karantina ponovno otvorili austrijski restorani i kafei....
Restoraterstvo
Ugostiteljstvo nije luksuz – Održan online panel o poslovanju HoReCa u novim okolnostima
14. Maj 2020
Ugostiteljstvo je duboko pogođeno, ali se polako budi, zaključak je panela koji je...
Restoraterstvo
Vlasnici kafića i restorana u Beogradu mogu da prošire bašte
06. Maj 2020
Vlasnici ugostiteljskih objekata koji imaju bašte, moći će da ih prošire ukoliko...
Restoraterstvo
Objavljen detaljan spisak preporuka za kafiće i restorane
04. Maj 2020
Kafići i restorani u Srbiji počinju sa radom 4. maja, a zbog epidemije koronavirusa i gosti i...