U Ohridu napravljena šopska salata za Ginisa

25. April 2017
U Ohridu napravljena šopska salata za Ginisa

Nekoliko kuvara i učenika Ugostiteljske škole “Vančo Pitoshevski” iz makedonskog grada Ohrida ušli su u Ginisovu knjigu rekorda nakon što su napravili šopsku salatu od 202 kilograma i 86 grama.

Inicijativu za pravljenje ogromne šopske salate u makedonskom gradu pokrenulo je nekoliko kuvara sa učenicima ugostiteljske škole, a u tome ih je podržala i Opština Ohrid. Istakli su kako su za šopsku salatu korišćeni isključivo makedonski proizvodi.

- Korišteni su samo makedonski proizvodi i pravili smo je prema svetskim standardima. Koristili smo 80 kilograma krastavaca, 80 kilograma paradajza, 40 kilograma sira, 20 kilograma luka i 10 kilograma paprika - kazao je glavni kuvar Dimitar Arnaudovski.

Profesor na Fakultetu za turizam i ugostiteljstvo Univerziteta "Sv. Kliment Ohridski" Branko Nikolovski istakao je kako je ovo velika prilika za međunaronu promociju grada i njegovih specijaliteta.

- Ovaj događaj je od velike važnosti za Ohrid, ali i šire, s obzirom na to da grad predstavljamo u jednom drugačijem svetlu - kazao je Nikolovski.

Nakon što je salata napravljena, izmerena je na posebnoj vagi, i potvrđena je njena težina od 202 kilograma i 86 grama, što je bilo dovoljno za Ginisov rekord.

Inače, salata je donirana Crvenom krstu u Ohridu koji će je iskoristiti u dobrotvorne svrhe.

Šopska salata je tradicionalna bugarska salata, poreklom iz okoline Sofije. Nacionalna je verzija mešovite salate u čijoj osnovi se nalazi paradajz, paprika i krastavac, a pravi se i u drugim zemljama oko Crnog mora: choriatiki u Grčkoj, pastirska salata (coban salatasi) u Turskoj, ili (sheki salati) u Azerbejdžanu, Armeniji, Gruziji i Rusiji.

Naziv dolazi od imena bugarskog plemena Šopi koji žive u blizini Sofije, iz koje je nastao pridev šopska. Glavni sastojci salate su paradajz, krastavaci, sirova ili pečena paprika, luk, peršun, so, sok od limuna ili ocat, ulje i slani sir.

Izvor:
N1
 

Komentara (0)

Povezane vesti

Restoraterstvo
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. Februar 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restoraterstvo
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. Januar 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restoraterstvo
Kultna brza hrana Istanbula
28. Decembar 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...
Restoraterstvo
Mišlenova gastronomska ekspanzija: Čak 22 restorana u novoj selekciji za 2024.
18. Decembar 2023
Treću godinu za redom svetski poznati gastronomski vodič MIŠLEN objavio je spisak...