U Beogradu održano Veče tuniske kuhinje

03. Novembar 2016
U Beogradu održano Veče tuniske kuhinje

Ambasada Tunisa u Beogradu priredila je Veče tuniske kuhinje u rezidenciji ambasadora za mnogobrojne prijatelje ove zemlje Magreba.

– Kulturna, ekonomska, trgovinska, i mnogi drugi vidovi saradnje razvijaju se i unapređuju između Tunisa i Srbije. Ove dve zemlje gaje i značajne istorijske veze, a sve to doprinosi jačanju prijateljskih odnosa – naveo je Mohamed Bugamra, ambasador Tunisa u Beogradu.

On je u svojoj rezidenciji na Senjaku okupio članove Udruženja srpsko-tuniskog prijateljstva, predstavnike kulturnog života Beograda i medija, i upoznao ih sa radom ovog Udruženja. Podsetio je da se u našoj zemlji oseća kao kod svoje kuće, zahvaljujući gostoprimstvu srpskog naroda. On se u svom obraćanju osvrnuo i na dobru saradnju između naše dve države.

– Tunis je stara zemlja, sa više od tri hiljade godina istorije, i predstavlja danas prvu arapsku i afričku turističku destinaciju, a rangirana je i među prvih trideset destinacija u svetu. Tunis ostaje i ostaće očaravajuća turistička destinacija i gostoljubiva zemlja. Moja zemlja je uvek dostupna našim srpskim prijateljima i drugima. U svetlu poboljšanja bezbednosne situacije, mi smo uvereni, i nadam se, da će se turisti vrlo brzo vratiti u velikom broju – podvukao je ambasador.

Osvrćući se na sadašnje prilike u Tunisu, ambasador je ocenio da se situacija značajno stabilizuje, što potvrđuje i veliki broj turista, među kojima su ove sezone prednjačili gosti iz Rusije. S obzirom na to da je bezbednost ključni preduslov za razvoj turizma, Vlada Tunisa je odlučila da bezbednost bude prioritet. Stvarni i opipljiv napredak napravljen je u jačanje bezbednosti u zemlji.

Izrazio je zahvalnost Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije za nedavno priznavanje stvarnog poboljšanja bezbednosne situacije u Tunisu.

– I srpski turisti su dobrodošli – poručio je ambasador, a u tome ga je podržao i Dragomir Karić, predsednik, i jedan od osnivača Udruženja srpsko-tuniskog prijateljstva, koji je obećao da će se već sledećeg leta odmarati u Tunisu i objasnio da se na svim poljima razvija saradnja sa ovom prijateljskom zemljom. Za to, kako je naveo, ima dosta potencijala. Karić je ocenio da Udruženje radi na privlačenju investitora ili strateških partnera koji bi hteli da ulažu u Srbiju i kao primer naveo obnovu naših banjskih kompleksa.

Ambasador Bugamra je podsetio goste na to da je tuniska kuhinja spoj mediteranske i kulinarskih tradicija mnogih civilizacija koje su vladale ili živele u Tunisu, pre svega Rimljana, Vandala, Vizantinaca, Arapa, Španaca, Osmanlija, Italijana, Francuza i Berbera. Takođe, istakao je da je vino premija proizvod, te da se ova zemlja Magreba bavi proizvodnjom vina više od 2.500 godina. Vino se uvek služi  uz našu hranu.

Mediteranska klima i pogodna zemlja, sa mnogo sunca, idealan je prostor za proizvodnju vina. Tunis je takođe poznat po veoma ukusnim slatkišima i kolačima. Gastronomija je snažan deo identiteta u Tunisu, i predstavlja pravo bogatstvo ukusa, mirisa, boja i veliki broj začina.

Gosti su tokom druženja imali posebnu priliku da probaju raznovrsna slatka i slana jela iz Tunisa, koja su, specijalno za ovu priliku, bila i kreativno dekorisana.

Piše: Marko Jelić

Komentara (0)

Povezane vesti

Restoraterstvo
Studenti gastronomije PMF-a osvojili bronzu na Olimpijadi u Štutgartu
24. Februar 2020
Studenti i predavači Katedre za gastronomiju, DGTH, PMF-a čine članstvo i upravu stukovnog...
Restoraterstvo
Za vinare 8,9 miliona evra
14. Februar 2020
Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je država za razvoj vinogradarstva u 2020....
Restoraterstvo
Šta sve podrazumeva HALAL sertifikat
13. Februar 2020
Halal na arapskom jeziku znači dozvoljeno. Kada se kaže ‘dozvoljeno’ misli se na...
Restoraterstvo
Otvoren prvi Louis Vuitton restoran
05. Februar 2020
U okviru novog prodajnog objekta "Louis Vuitton Maison Osaka Midosuji" u Japanu,...