TOP 10 najskupljih pića na svetu

20. Oktobar 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay


Većina ljudi, s vremena na vreme, voli da popije časicu dobrog pića, ali ako se nađete u prilici da platite neko od pića sa ove liste, verovatno ćete se odlučiti za nešto bezalkoholno.
Donosimo vam listu 10 najskupljih pića na svetu!


10. Viski “Dalmore 62” – 215.000 USD

Ovo piće je pomalo misterija, jer niko zapravo ne zna odakle mu ime, niti postupak pravljenja ovog viskija koji ga čini toliko skupim.

Poznato je da je napravljeno samo 12 boca ovog pića, što igra veliku ulogu u ceni. Zanimljivo je da je poslednja poznata boca koja je primećena u javnosti zapravo kupljena na aerodromu u Singapuru. Kako je dospeo tamo, niko ne zna.


9. Šampanjac “Armand de Brignac Midas” – 265.000 USD


Neka pića su skupa zbog kvaliteta, neka zbog rariteta, neka zbog veličine flaše. Ovaj šampanjac spaja ta tri u jedno. Pakuje se u pozlaćeni bokal od čak 30 litara.

Šampanjac Armand de Brignac Midas, koji proslavili reperi i sportske zvezde, najskuplji je šampanjac na svetu ikada!


8. Vino Romanee-Conti iz 1945. godine – 558.000 USD

Romanee-Conti postao je kralj kolekcionarskih vina, a 1945. se smatra njegovom najcenjenijom berbom.

Proizvedeno je samo 600 boca 1945. godine, što je takođe značajno jer je ovo bila poslednja godina pre nego što su zamenili svoje loze.

Za ovu cifru vino je prodato na Sotbijevoj aukciji, a opisali su ga kao „koncentrisano i egzotično, sa naizgled večitom snagom – vino u miru sa sobom“.


7. Viski Macallan 63 godina u Lalique-u – 625.000 USD

Na sedmom mestu nalazi se najskuplji viski na svetu, koji je i napravljen da obara rekorde, pa ne čudi što ima veoma visoku cenu.

Macallan je poznat po proizvodnji visokokvalitetnog viskija, što u kombinaciji sa impresivnom bocom čini ovo piće toliko skupim.

Svaka bočica napravljena je od čistog, ručno rezanog kristala i teška je 25 kilograma, bez pića.


6. Brendi Mendis Coconut Brandy VS – milion USD

Kokos uvek dobro ide uz pića, ali Mendis je stvorio brendi napravljen u potpunosti od kokosovog oraha.

Svaka bočica je numerisana i potpisana od strane osnivača Kuće Mendis W.M Mendis.

Ali uprkos svojoj jedinstvenosti i ograničenom broju, milion dolara za bocu alkohola je u najmanju ruku apsolutno apsurdno!


5. Diva vodka – milion USD

Ako tražite nešto sasvim drugačije, a stvarno vas nije briga za ukus ili novac, onda je Diva vodka možda pravi izbor za vas.

Trostruki proces filtracije daje ovoj vodki ekstremno visoku cenu. Prvo se filtrira kroz led, zatim kroz ugalj nordijske breze, i na kraju kroz pesak i drago kamenje. Osim toga, šuplja centralna cev u boci je ispunjena Svarovski kristalima koje možete izvaditi i koristiti kako želite.

Osim toga, plaćate milion dolara za bocu votke, koja će najverovatnije imati isti ukus kao i bilo koja druga vodka solidnog kvaliteta.


4. Vodka Russo-Baltique – 1,35 miliona USD


Sledeće najskuplje alkoholno piće na listi je Russo-Baltique Vodka.

Boce ove vodke su napravljene tako da izgledaju poput starih automobila, a svaki vrh boce napravljen je od 100% čistog zlata sa umetnutim dijamantima.


3. Konjak Henri IV Dudognon Heritage Cognac Grande Champagne – 2 miliona USD

Ovaj konjak, stario je skoro čitav jedan vek, što mu daje astronomsku cenu. Naravno, to nije jedini razlog. Ovo piće skupoceno je zahvaljujući razmetljivoj flaši u kojoj se nalazi – obložena je platinom i zlatom i ukrašena sa 6.500 dijamanata.2. Tequila Ley .925 – 3,5 miliona USD

Ova tekila pravi se od čistih sokova plave agave, fermentiše i stari šest godina. Nalazi se u boci koja podseća na školjku, a ukrašena je belim zlatom, platinom i dijamantima. Poslednje izdanje prodato je po ovoj rekordnoj ceni 2006. godine.1. Billionaire Vodka – 3,7 miliona USD


Najskuplje piće na svetu je Billionaire vodka sa motom „Dobro je biti kralj“. U potpunosti je ručno proizvedena i proizvodi se na zahtev. Svaka boca koristi dobro čuvan ruski recept i pravi se u malim mikro-serijama kako bi se osigurala ekskluzivnost.

Ogromna boca od pet litara prekrivena je sa približno 3.000 dijamanata i kristala Svarovski, a dizajnirao ju je Leon Verre.

 

Izvor: BIZlife

 

Komentara (0)

Povezane vesti

Restoraterstvo
Touch Menu donosi inovacije u ugostiteljstvu
22. Maj 2023
TouchMenu predstavlja sveobuhvatnu virtuelnu konsijerž platformu koja gostima nudi čitav niz...
Restoraterstvo
Nedelja turske kuhinje od 21. do 27. maja
19. Maj 2023
Globalna proslava turske gastronomije, Nedelja turske kuhinje, koja se ove godine održava od...
Restoraterstvo
Dodeljene nagrade najuspešnijima u ugostiteljstvu za 2023.
26. April 2023
Svečana promocija drugog izdanja gastronomskog vodiča „GAULT & MILLAU“ Srbija...
Restoraterstvo
Nemačko pivo traženije izvan Evropske Unije
19. April 2023
Nemačko pivo sve je popularnije u zemljama van Evropske unije. Iako je izvoz u ove zemlje pao...