Sve više vinarija u Oplenačkom kraju: vinski turizam jedna od najprosperitetnijih grana opštine Topola

09. Novembar 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Oplenački kraj od davnina je prepoznatljiv po vinovoj lozi i vinu. Davne 1931. godine kralj Aleksandar Karađorđević podigao je prvu vinariju pod brdom Oplenac, i on se smatra začetnikom vinogradarstva na ovim prostorima. Od te godine, kreće sve intenzivnije podizanje zasada pod vinovom lozom pa se tako sada u opštini Topola nalazi oko 500 hektara vinograda i osam registrovanih vinarija.

„Srbija može da podiže vinograde, za razliku od zemalja gde postoje ograničenja, tako da smo zbog toga u prednosti.  Ozbiljnim vinarstvom Oplenački kraj je počeo da se bavi posle podizanja prve vinarije kralja Aleksandra, potom kreće podizanje vinograda i vinarije Aleksandrović u Vinči. Od tada pa do sada mi smo izrasli u ozbiljnu regiju ali mnogo toga još treba da se uradi. Pre svega mislim na prateći sadržaj koji mora da prati vinski turizam jer vinski turista je ozbiljan i zahteva gost. Da bi ga zadržali par dana morate imati prateće sadržaje, odličnu kuhinju, smeštaj, da se restoranska usluga poboljša i uskladi sa vinima koja se služe, kako bi to bilo karakteristika Oplenačke regije, kao što to ima Toskana“, kaže za TopPres direktorka TO „Oplenac“ Ljiljana Todorović.

Prema njenim rečima vinski turizam je jedna od najprosperitetnijih  grana opštine Topola, jer su poljoprivreda i turizam grane na koje se Topola oslanja kada je razvoj u pitanju. Godišnja poseta u vinarijama na prostoru opštine Topola je oko 30.000 gostiju.

„Iako statistikom vinski turizam ne zadovoljava potreban broj gostiju koji će pokriti korišćenjem svih ostalih usluga taj dodatni turistički  prihod, svakako je nešto u šta treba ulagati u smislu dati dodatne podsticaje. U ovom trenutku opština Topola ima osam registrovanih vinarija, to su registrovane vinarije sa punim geografskim poreklom grožđa, imaju svoje vinograde. Ono što nedostaje to su  degustacione sale, i nisu sve otvorene za posetu. Kraljeva vinarija, vinarija Aleksandrović, Arsenijević, PIK Oplenac i Stari Oplenac su u potpunosti opremljene za posetioce“, rekla je Ljiljana Todorović, direktorka Turističke organizacije „Oplenac“ u Topoli.

Pored pomenutih vinarija u selu Lipovac su još tri vinarije koje su registrovane, Zmajevac, DeLena i Rogan. Takođe, u ovom malom selu nalazi se još nekoliko vinarija koje su u pripremi.

„Imamo četiri vinarije u pripremi koje će brzo biti spremne u potpunosti, krenule su sa podizanjem zasada pa potom ostalo. Lipovac je selo koje se veoma razlikuje od ostalih sela jer više od 40 godina prima slikare i domaćini se ozbiljno bave seoskim turizmom. Takođe u selu su i dve destilerije, savremeno opremljene pa je Lipovac selo koje ima ozbiljan potencijal za dalji razvoj“, tvrdi Todorović.

Ona ističe da se u Topoli u osam registrovanih vinarija proizvodi  oko dva miliona litara  visoko kvalitetnih vina, sa 80 različitih etiketa. Sva ova vina izložena su u Kraljevoj vinariji gde se takođe nalazi i degustaciona sala.

Izvor: Glas Zapadne Srbije

Komentara (0)

Povezane vesti

Restoraterstvo
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. Februar 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restoraterstvo
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. Januar 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restoraterstvo
Kultna brza hrana Istanbula
28. Decembar 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...
Restoraterstvo
Mišlenova gastronomska ekspanzija: Čak 22 restorana u novoj selekciji za 2024.
18. Decembar 2023
Treću godinu za redom svetski poznati gastronomski vodič MIŠLEN objavio je spisak...